TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Jóga fajták és típusok: útmutató a különböző stílusokhoz

Jóga fajták és típusok: útmutató a különböző stílusokhoz

A napjainkban ismert jóga, egy ősi gyakorlat, melynek alapjai a több ezer éves indiai filozófiában gyökerezik. Az évek során különböző jóga fajták alakultak ki, amelyek különböző céloknak és preferenciáknak felelnek meg. Ma a jóga nemcsak a meditáció és a relaxáció ideális formájaként, így az általános hangulat javításaként van jelen, hanem a szövetek rugalmasságát, a mozgáskoordináció javítását valamint az egész testet erősítő mozgásformaként.

Minden jógatípus egyedi előnyöket és élményeket kínál, az intenzív fizikai edzésektől a mélyen meditatív gyakorlatokig. A kérdés már csak az, hogy hozzád melyik jóga irányzat illik a legjobban?

Milyen jóga fajták vannak?

A jógának sokféle fajtája létezik és mindegyiknek megvan a maga fókusza. Egyes jógatípusok fizikailag megterhelőbbek, míg mások inkább a relaxációra és a meditációra összpontosítanak. A jógatípus kiválasztásakor fontos figyelembe venni a fittségi szintet és a célokat. Az alábbiakban - a teljesség igénye nélkül -  sorra veszünk néhány népszerű jóga fajtát, hogy bemutassuk a különbségeket és az egyes stílusok jellemzőit.

Ashtanga jóga

Az Ashtanga jóga modern formájának kialakításához szorosan kötődik Sri K. Pattabhi Jois neve, aki a 20. században terjesztette és népszerűsítette ezt a dinamikus jógaformát. Az ashtanga szó két szanszkrit szóból, az "Ashta" és az "Anga" szavakból áll. Az "Ashta" a nyolcas számra utal, míg az "Anga" végtagot vagy testrészt jelent. Ezért az ashtanga a jóga nyolc végtagjának egyesítése, egyetlen teljes, holisztikus rendszerré. A jóga e nyolc végtagja a jóga szútrák filozófiájának különböző ágait képviseli, amelyek az Ashtanga jóga iskolában az alapot képezik. Az Ashtanga filozófia a jóga mind a nyolc végtagját integrálja, amelyek a következők: 

 • Yama (erkölcsi kódexek),
 • Niyama (önfegyelem),
 • Asana (testtartás),
 • Pranayama (légzésszabályozás),
 • Pratyahara (érzékszervek visszavonása),
 • Dharana (koncentráció),
 • Dhyana (meditáció)
 • Samadhi (egység az énnel).

Az Ashtanga egy nagyon lendületes és atletikus jógaforma, amely a légzéssel összekapcsolt pózok egymásba folyó sorozatát tartalmazza. Hat "sorozatból" áll (alap-, középhaladó és négy haladó sorozat), amelyek mindegyike a pózok meghatározott sorrendjével rendelkezik.

Az elsődleges sorozatot Yoga Chikitsa néven ismerik, ami jógaterápiát jelent. Célja a test méregtelenítése és újrahangolása. A második vagy középhaladó sorozatot Nadi Shodana (idegtisztítás) néven ismerjük, amely megnyitja az idegrendszer és a gerinc energiacsatornáit, a négy haladó sorozat Sthira Bhaga (isteni kegyelem) folytatja a test méregtelenítését és finomítását, miközben nagyobb mentális összpontosítást és alázatot fejleszt.

Ajánlott: Mivel az ászanákat szigorú sorrendben kell végrehajtani, ezért azok számára ideális, akik preferálják a rendet és a következetességet.

Bikram jóga

Nagyon sokféle “forró” jóga létezik, de ezek közül a legismertebb és legnépszerűbb a bikram jóga. Elnevezése és gyakorlati rendszere Bikram Choudhury indiai jógagyakorlótól származik és az 1970-es évek elején hozta létre. Az indiai hatha jóga hagyományait őrző jógatípus az ászanák egy standardizált sorozatát foglalja magában, amelyet fűtött környezetben (40,6°C, 40% páratartalom), oktatói vezetés alapján végeznek. Gyakorlatai mindig ugyanazon 26 ászanából és két légzőgyakorlatból állnak, és mindig ugyanazon sorrendben vannak végrehajtva. Ez a szabványosított sorrend lehetővé teszi a gyakorló számára, hogy elmélyítsék és fejlesszék a testtudatosságukat.

Mivel a bikram jóga hatásairól végzett tudományos kutatások korlátozottak és ellentmondásosak lehetnek, fontos, hogy mindenki, aki ezt a gyakorlatot végezni kívánja, konzultáljon egészségügyi szakemberrel, különösen ha valamilyen egészségügyi problémával küzd. A gyakorlóknak figyelniük kell a testük jelzéseire, és megfelelő módon kell alkalmazkodniuk a gyakorlathoz és a melegített környezethez.

Ajánlott: A meghatározott rutin miatt a bikram jóga ideális lehet a kezdőknek, amennyiben kedvelik a fizikai és mentális kihívásokat egyaránt.

Hatha jóga

A hatha jóga gazdag története az ősi Indiáig nyúlik vissza. A "hatha" kifejezés a szanszkrit "ha", azaz nap és "tha", azaz hold szavakból származik, amelyek a testben és az elmében lévő ellentétes erők egyensúlyát szimbolizálják. A hatha jóga gyakorlása e kettős energiák egyesítésére törekszik, ami egyensúlyhoz és megvilágosodáshoz vezet.

A hatha jóga gyakorlásában a légzőgyakorlatok (pránájáma), a mentális koncentráció (dhyána) és a  testhelyzetek (ászanák), melyek lehetnek lehetnek álló, ülő, hajlított, fordított vagy egyensúlyozó testhelyzetek, egyaránt fontos szerepet játszanak. A cél az egészség, az egyensúly és a belső béke elérése, a test rugalmasságának növelése, az izmok erősítése és a testtudatosság fejlesztése. 

Ma a hatha jógát világszerte gyakorolják, és elismerik, hogy számos fizikai és mentális egészségügyi előnnyel járhat. Az a fajta jóga számos más jógastílus alapjául szolgál, és folyamatosan fejlődik, új ismereteket és technikákat integrálva, hogy megfeleljen a gyakorlók változó igényeinek.

Ajánlott: A lassabb tempó miatt a hatha órák látogatás remek választás kezdőknek.

Ha szeretnél megismerkedni a Hatha jóga alapjaival otthoni környezetben, akkor 100% online elvégezhető Jóga alaptanfolyamunk vár, ha pedig érdekel az oktatói lehetőség, akkor jelentkezz Jógaoktató képzésünkre!

Mandala jóga

A mandala jóga egy modern jógastílus, amely az ősi geometriai mintázatból, a mandalából merít inspirációt. A "mandala" szanszkrit eredetű szó, ami "kör" jelentést hordoz, és ezeket az összetett mintákat különböző spirituális hagyományokban használják meditációhoz, gyógyításhoz és önkifejezéshez.

A mandala jóga során a gyakorlók kör alakú mintákban mozognak a jóga szőnyeg körül, gyakran folyékony átmenetekkel a pozíciók között. A kör alakú mozgás azt a kapcsolódást szimbolizálja, amely minden dolog között létezik, és segíthet a gyakorlóknak mélyebb tudatossághoz és jelenléthez jutni.

A mandala jóga gyakorlatok általában olyan ászanákat tartalmaznak, amelyek belső és külső spirálokat követnek, felfedezve a mozgás új irányait a jóga szőnyegen. Ez a jóga stílus arra ösztönzi a gyakorlókat, hogy megismerjenek új mozgásutakat, elősegítve ezzel a kreativitást és a szabadság érzetét.

Ajánlott: A Mandala jóga a gyakorlatok kreatív összekapcsolására épül, ezért azok számára ideális, akik szeretik a kreativitást és az újítást.

A mandala spirituális és rituális kontextusban az univerzumot ábrázolja, és gyakran használják a létezés különböző aspektusainak útmutatójaként.

Meztelen jóga

A meztelen jóga a hagyományos jóga egy alternatív formája. Gyökerei az 1960-as évekre nyúlnak vissza, amikor a nyugati kultúrában egyre inkább kezdtek elterjedni a testi felszabadítást és a szexuális szabadságot hirdető mozgalmak. Az első hivatalosan dokumentált meztelen jóga tanfolyamot Bryan Kest vezette 1999-ben. 

A jóga már önmagában az önelfogadásról és az egyéni fejlődésről szól, azonban egyesek számára a meztelen jóga egy újabb módja a testpozitivitás előmozdításának és a magunkba vetett hit megerősítésének.

Kest első órája óta több kisebb közösséget hozott létre világszerte a meztelen jóga, egyes stúdiók kifejezetten erre szakosodtak. Bár ez a forma továbbra is viszonylag kis létszámú és széles körben elfogadatlan marad a nagyobb közösségekben, azok, akik részt vesznek benne, gyakran hangsúlyozzák a testi elfogadás és a szabadság fontosságát.

Ajánlott: Azok számára, akik szeretnék javítani önbizalmukat és elfogadni a testüket olyannak, amilyen.

Iyengar jóga

Az Iyengar jóga egy akkurátus és mélyreható jógaforma, amelyet B.K.S. Iyengar fejlesztett ki és tett világszerte ismertté. Ez a stílus a legklasszikusabb Hatha-jóga hagyományból származik, és olyan precíz és világos módszerré fejlődött, amely a modern gyakorló számára is könnyen érthető. Sok figyelmet fordítanak a pózok technikai összehangolására, hogy az elme befelé fordulhasson, de ugyanakkor koncentráltan és a valósággal összekapcsolódva maradhasson.

Az Iyengar jóga három szempontra összpontosít: az összehangolás, a szekvenciára és az időzítésre:

 • az összehangolás azt jelenti, hogy a test határait tiszteletben tartva kiemelt figyelmet fordít a testhelyzetek pontos kivitelezésére, amely magában foglalja a test, az elme és a légzés egyensúlyának elérését. Az Iyengar jóga támogatja a kellékek használatát, mint például blokkokat, párnákat és szíjakat, hogy segítse a tanulókat az ászanában anélkül, hogy sérülésveszélynek tenné ki őket.
 • az ászanák gyakorlásának különleges sorrendje lehetővé teszi a test biztonságos és strukturált fejlődését. A sorozatok úgy vannak megtervezve, hogy elősegítsék a testi és érzelmi test "megnyitását" és egyensúlyát, ami hozzájárul a teljes jóga gyakorlat hatékonyságához.
 • a Vinyasa jógával ellentétben az Iyengar jóga jellemzője, hogy az egyes pozíciókat hosszabb ideig tartja ki. Amikor egy pózban elértük a stabilitást, akkor lehetőség nyílik a póz mélységének biztonságos fokozására. Ez segít az erő és a rugalmasság, valamint a test és az elme közötti érzékenység és tudatosság fejlődésében.

Ajánlott: Részletorientált jógik figyelem! Az Iyengar jóga kedvező lehet azoknak, akik szeretnek az anatómiában és a mozgásban elmélyedni. Ideális kezdők számára, valamint bármely életkorban gyakorolható.

Kismama jóga

A kismama jóga gyökerei a hagyományos jóga gyakorlatokban találhatók, de mint különálló irányzat, a 20. század második felében kezdett elterjedni, amikor a jóga népszerűsége növekedni kezdett a nyugati világban.

A várandósság alatt is fontos, hogy a kismamák aktívak maradjanak, miközben a pihenés is prioritást élvez. A kismama jóga egyre népszerűbb választás az anyai örömök elé néző nők körében, mivel számos testi és lelki előnyt kínál a terhesség ideje alatt:

 • segít fenntartani a test rugalmasságát, 
 • erősíti a medencefenék izmait,
 • csökkenti a hátfájást, miközben javítja a testtartást,
 • javítja az állóképességet,
 • a légzési, realxációs és meditációs technikái hozzájárulnak a stressz és szorongás csökkentéséhez

A gyakorlatokat úgy tervezték, hogy biztonságosak legyenek mind az anya, mind a magzat számára, azonban mindig ajánlott orvosi jóváhagyás alapján végezni őket, különösen, ha bizonyos egészségügyi állapotok vagy komplikációk állnak fenn.

Ajánlott: Azoknak a várandós nőknek, akik olyan gyakori kellemetlenségeket tapasztalnak, mint a hátfájás, hányinger és fáradtság. Számukra enyhülést hozhatnak a kismama jóga gyengéd nyújtásai és pózai.

A kismama jóga segíthet a nőknek abban, hogy jobban felkészüljenek a szülés fizikai és mentális kihívásaira.

Funkcionális jóga

A funkcionális jóga nem egy újabb jógastílus, inkább egy olyan megközelítés, amely bármelyik stílusra, sőt, bármelyik gyakorlatra alkalmazható.

A funkcionális jóga azon a tudományosan bizonyított feltevésen alapul, hogy csontozatunk, szöveteink, fiziológiánk, temperamentumunk és motivációnk olyannyira egyedi módon van kialakítva és megszervezve, amely csak az egyéné, és sehol máshol az Univerzumban nem ismétlődik. Ezzel a megközelítéssel minden test a maga egyedi módján profitálhat a pózokból, élvezve egy olyan gyakorlatot, ami egészséges, biztonságos, tápláló, kiteljesítő és szórakoztató, kortól, háttértől, testalkattól vagy hajlékonyságtól függetlenül.

A funkcionális jógát Paul és Suzee Grilley fejlesztette ki és szervezte rendszerré. Magában foglalja a test működésének mély megértését a funkcionális anatómiai tanulmányokon keresztül, valamint a jógafilozófia által adott, mindig jelenlévő felismerést, hogy sokkal többek vagyunk a testünknél.

Ajánlott: A funkcionális jóga nyújtotta előnyökből mindenki a maga, egyedi módján profitálhat, így kortól, nemtől, fittségi állapottól, testalkattól függetlenül bárki számára ajánlott.

Kundalini jóga

A kundalini jóga egy olyan jógatípus, amely a fizikai testtartások, a légzéstechnikák (pránájáma), a meditáció és a mantrák kántálásának kombinációjából áll. Célja a gerinc alján található kundalini energia felébresztése, melyet egy feltekeredett kígyóként képzelnek el. A szanszkrit kundalini szó jelentése „körkörös”, ami utalhat a feltekeredett kígyóra is. 

A kundalini jóga gyakorlatait úgy tervezték, hogy felébresztik ezt a kígyót, és felfelé vezetik a csakrákon (energiaközpontokon) keresztül a gerinc mentén egészen a fejtetőig.

A jógában a csakrák a test hét energiaközpontja. Ezek közé tartoznak:

 • gyökércsakra
 • szakrális csakra vagy szexcsakra
 • köldökcsakra vagy napfonat csakra
 • szívcsakra
 • torokcsakra
 • homlokcsakra vagy harmadik szem csakra
 • koronacsakra

A gyakorlók úgy tartják, hogy ahogy a kundalini energia emelkedik, úgy segít egyensúlyba hozni ezeket a csakrákat, és hozzájárul a spirituális jóléthez. Rendszeres gyakorlással a kundalini jóga állítólag a spirituális megvilágosodáshoz vezet. Ezt nevezik „Kundalini felébredésnek”.

Ajánlott: Azoknak a spirituális gyakorlatot kereső embereknek ajánlott, akik többre vágynak egy edzésnél. Ők igazán élvezhetik a Kundalinit, mivel a jóga belső aspektusaira helyezi a hangsúlyt, beleértve a légzéstechnikát, a meditációt és a spirituális energiát.

Jóga gyerekeknek

A gyerekjóga egy speciálisan gyerekek számára kialakított jógaforma, amely játékos és interaktív módon vezeti be őket a jóga gyakorlatok világába. A rendszeres jógagyakorlás segíthet a gyermekeknek olyan készségek kifejlesztésében, amelyek a serdülőkorban és későbbi életükben is segítségükre lesznek:

 • stresszkezelés: kisgyermekeknél gyakran nem gondolunk a stresszkezelésre, de ennek a készségnek a korai fejlesztése segíthet a gyerekeknek, amikor stresszel szembesülnek az iskolában, a társas környezetben vagy otthon.
 • önbecsülés és testkép: mivel a jóga egy gyakorlat, nincs nyomás, hogy tökéletesnek kell lenni. Ez lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy hibázzanak, és megünnepeljék a gyakorlatukban elért apró javulásokat. Ez a rendszeres gyakorlás és fejlődés növelheti az önbecsülést és pozitív testképet alakíthat ki a kisgyermekekben.
 • javítja a koncentrációt és a memóriát: A kisgyermekek megnövekedett képernyőidővel a koncentrációs és memorizálási képesség fejlesztése gyakorlatot igényel. A jóga a memorizálási készségen és az összpontosításon dolgozik, ami jobb koncentrációt, memóriát és iskolai teljesítményt eredményezhet.
 • holisztikus wellness: A gyermekek számos szórakoztató és lebilincselő módon lehetnek fizikailag aktívak, akár szabad játék, szabadidősport vagy csoportos órák révén. Mindezek a tevékenységek nagyszerűek a kisgyermekek számára. A jóga különösen hasznos lehet, mivel holisztikusan összpontosít az egyensúlyra, a koordinációra, az erőre és a rugalmasságra.

Ajánlott: A gyermekek számára szánt jógaórák általában 3-4 éves kortól ajánlottak. Ebben a korban a gyerekek már képesek követni egyszerű utasításokat, és részt vehetnek csoportos tevékenységekben.

Ha szeretnél gyermekeddel együtt jógázni, akkor a Gyermekfitnesz- és gyermekaerobik-oktató képzésen elsajátíthatod a gyermekjóga alapjait.

A gyermekjóga segít a testi fejlesztés mellett a lelki megeresőítésben és a stresszkezelés fejlesztésében.

Hogyan válassz jógaórát kezdőként?

Bár sokan azt mondják, hogy a Hatha jóga a legalkalmasabb a kezdők számára, a választás valójában függ az egyéni preferenciáktól, céloktól és fizikai képességektől is. Itt van néhány tényező, amely segíthet a különböző jóga stílusok megismerésében és a gyakorlásban való haladásban:

 • Stílus: A jóga különböző stílusokban érhető el, mint például a Hatha, a Vinyasa, az Ashtanga, a Kundalini stb. Kezdőként általában ajánlott a Hatha vagy a Vinyasa stílust választani, mivel ezek általában lassabb tempójúak és könnyebben követhetőek.
 • Tanár: Keress fel olyan tanárokat, akik tapasztaltak és kedvesek a kezdőkkel. Fontos, hogy egy olyan tanárral kezdj, aki támogató, és segíti elsajátítani a helyes testtartást és légzést.
 • Intenzitás: Kezdőként fontos, hogy olyan órát válassz, amely megfelel az aktuális fizikai állapotodnak és szintednek. Könnyű és lassabb tempójú órák ideálisak lehetnek a kezdetekhez.
 • Óra hossza: Kezdőként lehet, hogy még nem vagy hozzászokva a hosszú órákhoz. Keress rövidebb, 60 perces vagy annál is rövidebb órákat, hogy könnyebben megtarthasd a koncentrációt és ne terheld túl magadat.
 • Stúdió/közösség: Körbejárhatod a környezetedben lévő jóga stúdiókat vagy közösségi központokat, hogy megismerd az ott elérhető lehetőségeket és azt, hogy melyik hely passzol hozzád a legjobban.
 • Ingyenes próbaórák: Sok helyen kínálnak ingyenes próbaórákat vagy belépőcsomagokat kezdőknek. Érdemes kihasználni ezeket az ajánlatokat, hogy kipróbálhass többféle órát és stílust, mielőtt elköteleznéd magadat egy adott hely vagy tanár mellett.
 • Célok: Gondolj arra, hogy miért szeretnél jógaórákra járni. Ha például stressz csökkentésére, rugalmasság növelésére vagy fizikai állapotod javítására szeretnél koncentrálni, ez befolyásolhatja azt, hogy milyen órát választasz.

Mindenképpen ajánlott kipróbálni többféle órát és stílust, hogy megtaláld azt, ami a legjobban megfelel neked. Fontos, hogy figyelj a saját tested jelzéseire, és mindig konzultálj egy orvossal vagy egy jóga szakemberrel, ha valamilyen egészségügyi kérdésed van.

Érdekel, hogy edzőként hogyan fejlesztheted vállalkozásodat a jógával? Olvasd el A jóga, mint edzés és portfólió bővítési eszköz című cikkünket!

Összegzés

A jóga folyamatosan változó világa lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb jóga fajtát, amellyel harmóniába tud kerülni testben és lélekben egyaránt. Legyen szó fizikai erőnlétről, mentális nyugalomról vagy spirituális fejlődésről, a jóga széleskörű változatai mindenki számára kínál valamit céljai eléréséhez.

A cikket írta: Az IWI szakértői csapata

Képek forrása: Freepik

Tags :
IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop