TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

5 fontos titok a vendégkör hatékony megtartásáról és építéséről

5 fontos titok a vendégkör hatékony megtartásáról és építéséről

Tudd meg, hogyan segíti a pszichológia a vendégköröd építését és megtartását, ha alapjaiban máshonnan szemléled a személyi edzést, mint mások. Ennek nyomán a hosszú távú vendégkapcsolat fontos pontjait is elsőként önmagadban találod majd meg. 

Szeretnéd érteni, hogy mi húzódik az elköteleződés hátterében? Akkor íme az 5 titkos hozzávaló!

1. Kapcsolódás, megtartás

Mint minden kapcsolódás, így a munka kapcsolataink is fontos tükrök, hasznos leképeződései a személyiségünknek. Ha két ember között létrejön a valóban meghitt intim légkör, akkor az szerencsés esetben hosszú távon fenntartható. 

Az intimitás pedig számos síkon megjelenhet, akkor is, ha mi a köznyelvben elsőként valamiért a szexualitáshoz kapcsoljuk ezt a szót. Az intimitás egy olyan tér, ahol empátia, biztonság, ítélkezés mentesség és összeérzés alakul ki a jelenlévők között. Ezt a közeget manapság igen sokan szomjazzák. 

Jó tudni tehát, hogy edzőként olyasmivel tudunk operálni, ami valóban hosszú évekig lesz képes a közelünkben tartani az embereket. Persze csakis akkor, ha mi magunk is eljutottunk már egy olyan személyiségfejlődési szintre, ahol átlátjuk mindezt.

2. Látni, nem csak nézni

A jó edző munkája során, főként az egy per egyes felállásban elkerülhetetlen, hogy bele lásson a kliens magánéletébe. Mégis sok olyan szakember létezik, akik többet koncentrálnak az edzésre, mint az emberre. Nem kétlem azt, hogy lehetséges sikeres munkakapcsolatot létrehozni az ezzel együtt járó attitűddel, de azt biztosan állíthatom, hogy azok az edzők, akik készek belemerülni a másik ember személyiségébe és magánéletébe, olyat adnak a munkájukhoz, ami a személyi edzés szíve-lelke lesz.

Vendégkör építés és megtartás során ne csak szakmai hozzáértéssel támogasd a klienst céljának elérésében, hanem empátiával is.

Amikor véleményezés, kritizálás és ítélkezés nélkül állhat előttünk egy ember, akit úgy fogadunk el, ahogyan ő megérkezett hozzánk, az ő teljes valójában, olyasmit nyújtunk, amit csak nagyon kevés ember környezete nyújt. 

Egy ilyen közegben lenni önmagában inspiráló. Ha képesek vagyunk megtartani ezt a címkézés nélküli, inspiráló teret, ide mindig, mindenki szívesen tér majd vissza. A vendégkörünket tehát stabil alapokra érdemes építeni, őszinte és hiteles hozzáállással. 

3. A test tisztelete

A megfelelő étrend és a fizikailag aktív életvitel sokak számára csak álom. Rengeteg ember küzd azzal, hogy rutinná tegye az egészségmegőrzést. 

A jó edző jó pedagógus is, azaz képes úgy „lefordítani a tananyagot”, hogy az valóban hatásos legyen. Érti azt is, hogy eltérő karakterekhez, eltérő „csomagolásba” kell bugyolálni mindazt a száraz információt, amitől valódi változást vár majd el vendég és edző. 

  • Elsőként érdemes kipuhatolózni, hogy adott kliens milyen viszonyban áll önmagával, mik azok a gyenge pontok a napi rutinjában, melyeket fontos közelebbről is megnézni. 

  • Ismerni kell, hogy kik azok az emberek a környezetében, akik a leginkább hatnak rá, akikkel  a legtöbb időt tölti és akiknek befolyása lehet az életvitelére. 

E szerint az elgondolás szerint családokat edukál az edző, de legalábbis partnerségben álló embereket, akik intenzíven kapcsolódnak egymáshoz.

4. Rutinok átalakítása

A nassolás, a gyakori edzés kihagyás és más tipikus problémák, melyek megtorpedózzák a közös munkát soha nem a felszínen kezelendők. 

Muszáj az edzőnek kicsit komplexebben állnia a kérdéshez és egy úgynevezett coaching szinten is bevonódnia, ha valódi és hatásos hosszútávú munkát remél. Ez persze nem a mélyterápiás szint, hiszen oda fitneszszakemberként nincs bejárásunk, sem rálátásunk vagy kapcsolódó ismereteink. Azonban azzal igenis illik tisztába lenni, hogy egy kóros nassoló esetén a csoki répára cserélése továbbra is fenntartja és bemozgatja a rossz szokást. Ezek a rutinok általában stresszkezelést, komfort érzetet adó, biztonságot nyújtó tevékenységek, melyek egy sokkal mélyebb dologra mutatnak rá. Ezek a mélyebb összefüggések nem biztos, hogy terápiát igényelnek, számos esetben egy értő fül és egy kreatív megoldás is megteszi a magáét.

Az előremutató közös munkához ismerd meg kliensed motivációit, mozgatórugóit, elakadási pontjait!

Például az én 3 gyermekes hölgy vendégem, aki rendszeresen a késő esti órákban kezdett neki elfogyasztani bármit és mindent, amit a konyhában talált, képes volt ezt a rutint elhagyni azzal, hogy átbeszéltük az esti programját. Kiderült, hogy a gyerekek altatása annyit vesz ki belőle, hogy a több mint egy órás küzdelem után ő már csak csendre és édességre vágyik, hogy nyugalomban kiengedje a napi feszültséget. Esetükben a kicsik alvási rutinjának átalakítása lett a megoldás. Kevesebb feszültség, rövidebb altatási idő, jelentősen kevesebb stressz lett a végeredmény. Így ennek az anyának lett energiája még arra is, hogy egy rendes, tápláló vacsorát összedobjon magának.

5. Illeszkedő mozgás, elégedett vendég

Ha nem vesszük figyelembe az embert és környezetét, ha kizárólag az edzéstervezésre támaszkodunk, biztosan nem leszünk túl népszerűek. Már persze ha a lakossággal dolgozunk. Ennek a csoportnak ugyanis legfőképp a támogatás, az empátia és megértés, a megfelelő edzésforma és az életeseményeinek a lekövetése lesz a leginspirálóbb, amit az edzőjétől kaphat. Hiába áll a tervben az, ami, ha a vendég épp egy nehéz időszakát éli és sokkal jobban illeszkedne egy kültéri edzés aznapra, ahol nem csupán fizikailag, de mentálisan is jelen lehet fejben és elősegítjük, hogy belekerüljön a koncentrált figyelemből egy flow érzetbe. 

De említhetném azt is, hogy olykor én komplett beszélgetős alkalmakat iktattam be annak érdekében, hogy a következő és az azt követő edzések teljesek lehessenek majd. 

Az edzés típusok, edzésstruktúrák megértése és megtapasztalása, az eltérő síkokban való mozgások elsajátítása lehet hihetetlenül nagy élmény és lehet nyögvenyelős, unalmas időpocsékolás is a vendég számára. Ezek az aspektusok már kizárólag szakmai témaköröket jelentenek, ezért érdemes továbbképzésekben gondolkodni és fontos, hogy több irányba is kitekintsünk,  ha eszközhasználatról, elméletekről és módszerekről van szó. 

Minél komplexebb képünk van a test mozgatásának lehetőségeiről, minél többet értünk az anatómiából, a korrektív, preventív edzésekkel kapcsolatban és a regenerálódásból, annál élvezetesebben szervezhetjük az óráinkat.

Összegezve

A személyi edzés tehát könnyedén válhat az egyik leginspirálóbb programmá, ha a megfelelő karakter összetalálkozik a számára jól illeszkedő edzővel és annak munkamódszereivel. 

Az a szakember, aki arra törekszik, hogy emberi kapcsolatokat is építsen a munkája során, aki képes száz százalékos jelenléttel és érdeklődéssel fordulni a tanítványai felé, biztosan kivételes vendégkört épít fel.

A képek forrása: Freepik
A cikket írta: Csurgó Krisztina személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop