TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A fizikai aktivitás és a sport hatása a Covid-19 fertőzésre

A fizikai aktivitás és a sport hatása a Covid-19 fertőzésre

A szakértők összefüggést fedeztek fel a fizikai aktivitás és a légúti vírusfertőzés között....

A fizikai aktivitás és a sport hatása a Covid-19 fertőzésre

2019 decemberében közegészségügyi vészhelyzetet váltott ki egy újszerű 2019-es koronavírusnak nevezett béta koronavírus (SARS-CoV-2) kitörése Wuhan városában (Hubei tartomány, Kína), amely világszerte magas fertőzöttséggel járó járvány lett. Több, mint 100 országból egyre több halálesetet jelentettek. A COVID-19 klinikai megnyilvánulása láz, köhögés, nehézlégzés, myalgia (Myalgia : Minden olyan betegség gyűjtőfogalma, amely izomfájdalommal jár. Tulajdonképpen nem diagnózis, nem is betegség, hanem csak tünet.), fejfájás és hasmenés. A fertőzött személyek egy részénél végzetes pulmonális érintettség és több szervi elégtelenség fordult elő. A vírus egy burkolt RNS-koronavírus, amely főleg légzőszervi megbetegedés olyan embereknél, akik szoros kapcsolatban állnak egymással. A fertőzés köhögéssel vagy tüsszögéssel keletkező légzési cseppekkel terjed. Kisebb mértékben szennyezett felületekkel vagy tárgyakkal érintkezve is elkapható. A megelőző stratégiák hatékonyan korlátozhatják a COVID-19 gyorsan terjedő járványait globálisan.

A sport- és testgyógyászat területén a fő kérdés az, hogy a fizikai aktivitás megfelelő-e a légúti vírusos járvány idején vagy sem.

Először beszéljük meg a különböző intenzitású gyakorlatok immunrendszeri válaszokra gyakorolt hatásainak meglévő bizonyítékait. Jelen tanulmányok kimutatták, hogy a mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás pozitívan fokozza az immunrendszer vírusos légúti fertőzésekkel szembeni válaszait. Mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást követően a neutrofil (bakteriális és gombás fertőzések ellen harcoló fehérvérvérsejtek) és a természetes ölő vagy NK sejtek (vírusok és daganatok ellen harcoló fehérvérsejtek) számának növekedését észlelték, és a nyál IgA (a szervezet kórokozókkal szembeni védekezésében központi szerepet játszó immunglobulinok) koncentrációja megnő. A közepes intenzitású fizikai aktivitás növeli a stresszhormonokat, ami a túlzott gyulladás csökkenéséhez vezet. Ez a vírusfertőzésekkel szembeni immunitás növekedését eredményezi. A felső légúti fertőzések húsz-harminc százalékos csökkenését eredményezik azoknál az egyéneknél, akik mindennapi életükben mérsékelt fizikai aktivitást végeznek. A hosszan tartó nagy intenzitású fizikai aktivitás azonban immunszuppresszióhoz vezet (az az állapot, amikor a szervezet az őt ért fertőzést követően csak csökkentett immunválaszra képes). A szakértők összefüggést fedeztek fel a fizikai aktivitás és a légúti vírusfertőzés között. A közepes intenzitású fizikai aktivitás fokozza az immunrendszert, és csökken a légúti vírusfertőzések kockázata. A nagy intenzitású, hosszú időtartamú fizikai aktivitás azonban a testmozgást követően több órán keresztül gyengíti az immunrendszert, és ebben az időszakban megnő a légutak fertőzésének kockázata.

Következtetésként elmondható, hogy a mérsékelt intenzitású (és nem nagy intenzitású) testmozgás hasznos lehet az egészséges tünetmentes emberek számára, ezért ajánlott. Azonban, amint azt korábban említettem, a magas terjedési kockázat miatt (személyenként vagy szennyezett felületeken) a jó szellőzés mellett magánterületben (például otthon) végzett testmozgás ésszerűbb lehet. A különböző biztonságos, egyszerű és könnyen megvalósítható gyakorlatokat alkalmazó otthoni testedzési program alkalmas a levegőben levő koronavírus elkerülésére és az erőnlét megőrzésére. Ez a program tartalmazhat aerob (pl gyalogló gépen), erősítő, nyújtó és egyensúlyi gyakorlatokat, vagy ezek kombinációját. A maszkhasználat nagy intenzitású mozgások alatt tilos!

<Hasonlóképpen fontos kihívásaink vannak a versenysport-események előtt is. A versenysportok többsége arra kötelezi az atlétát, hogy szoros kapcsolatban álljon csapattársaival, ellenfeleivel, a környezetével (például a medence vize az úszásnál vagy a búvárkodásnál) vagy a felszereléssel (például súlyzók a súlyemelésben vagy az erőemelésben, a gerely, a lövés vagy a diszkosz a terepi sportokban), amelyek veszélyesek lehetnek a COVID-19 nagy fertőzőképessége miatt. Ezenkívül a legszervezettebb versenyeket nagy sportstadionokban rendezik, nagy nézőszámmal, ami növeli a terjedés kockázatát. További aggodalomra adnak okot azok a nemzetközi versenyek, amelyeken a tünetmentes sportolók (főleg a magas prevalenciájú országokból) átterjeszthetik a vírust az ellenfelek, a mérkőzések vezetői és a nézők számára, és kitörést okozhatnak a fogadó országban. Ez felgyorsíthatja a nemzetközi vagy interkontinentális átviteleket. Ezért szigorúan kéthetes elkülönítés a táboroktól és a mérkőzéstől nagyon ajánlott minden olyan sportolónak vagy edzőnek, akinek gyanúja van vagy megállapított COVID-19 betegség.

Ennél fogva ésszerű ezeket a versenyeket lemondani vagy elhalasztani. Ha azonban a törlés ésszerű okok miatt nem lehetséges, a mérkőzéseket nézők nélkül, a védelem és az egészségügyi elvek teljes figyelembevételével kell megszervezni. Ezen megfontolások miatt nagy aggodalomra ad okot a legnagyobb tömeges sportesemények megtartása.

Egy másik fontos kérdés a fizikai aktivitás folytatásával vagy visszatérésével kapcsolatos a felső légúti fertőzés után. Ha a felső légúti fertőzés tünetei a nyakon korlátozottak, beleértve a köhögést, a tüsszentést és a torokfájást, az egyént felkérik, hogy 10 percig kocogjon. Ha az általános állapot és a jelek romlanak, meg kell tiltani a fizikai aktivitástól a teljes gyógyulásig. Ha az egyén állapota a 10 perces kocogást követően nem változott, akkor visszatérhet az alacsony vagy közepes fizikai aktivitáshoz a VO 2 max 80%-a alatt. Ha azonban a tünetek a nyak alatt vannak, beleértve a myalgiát, a lázat és a gyomor-bélrendszeri tüneteket, akkor a fizikai aktivitást a teljes gyógyulásig meg kell tiltani. Tüdőgyulladásban szenvedő betegeknél a fizikai aktivitás visszatérése sokkal lassabb, és 4 hét alatt fokozatosan kell megtörténnie.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a szabály egészséges, ép immunitású emberekre vonatkozik, és nem biztos, hogy általánosítható az általános lakosság számára. 

Forrás: Asian Journal of Sports Medicine 

Fordította : Polgár Zita

Polgár Zita a Pécsi Egyetem Testnevelés Tudományi és az Egészségtudományi Karán végzett és tanított. Jelenleg IFBB versenyfelkészítő edző és privát edző. Aquagimnasztika oktató, Flexi-bar és Core tréning oktató, valamint az IWI-ben gimnasztika és edzéselmélet oktató.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop