TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A sportolás edzi az agyat is

A sportolás edzi az agyat is

A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban közölt tanulmány szerzői 39 korábbi vizsgálatot elemezve jutottak arra, hogy a szív és az izmok rendszeres edzése van a legjobb hatással a kognitív funkciókra, azoknál is, akiknél már megkezdődött ezeknek a képességnek a leépülése.

Ha sem agyunkat, sem testünket nem dolgoztatjuk meg rendszeresen, már 50-60 évesen nyugdíjba vonulhatnánk. Sokáig azt feltételezték, hogy az agyunk nem fejlődik felnőtt korban, ám azóta létrejött a neuro-mozgástudomány, mely megcáfolni látszik az előbbi feltételezést. A kísérletek során egy 70 év körüliekből álló maratoni futókból álló csoportot vetettek össze, szintén 70 év körüli nem sportolókkal. A feladatok megoldása során kiderült, hogy a sportolók agyuk csekély részét használták, így agyuk maradék részével egyéb információkat is feltudtak dolgozni. Ezt csak a szellemi csúcson lévő fiataloknál figyelték meg. A sportolást nem végző idősebb emberek agyuk jóval nagyobb részét kellett aktiválniuk ahhoz, hogy ugyanazt a feladatot elvégezzék, amit a csoport másik tagjai.

A szakemberek szerint testmozgás közben a szokásosnál nagyobb adag vér, oxigén és tápanyag jut az agyba, fokozva annak egészségét és serkentve egy növekedési hormon termelődését, ami az új idegsejtek és idegsejt-kapcsolatok kialakulása miatt fontos.

Az eredmények szerint az aerob edzés fejleszti az olyan kognitív képességeket, mint a gondolkodás, az olvasás és a tanulás, fejleszti a memóriát, míg az izmok edzése, például a súlyzózás, jelentős jótékony hatással van a végrehajtó funkciókra, úgy, mint a tervezés és a szervezés képessége. 

A leghasznosabb mozgásformák agyunk frissen tartására: Kocogás, úszás, biciklizés, görkorcsolya, aerobic, hegymászás, tánc, sífutás, gerincgimnasztika, aquafitness, tajcsi.

Jobb hangulat, több energia, jobb memória, erősebb figyelem. Ez vár rád, ha rendszeresen áldozol a sport oltárán. :)

Polgár Zita a Pécsi Egyetem Testnevelés Tudományi és az Egészségtudományi Karán végzett és tanított. Jelenleg IFBB versenyfelkészítő edző és privát edző. Aquagimnasztika oktató, Flexi-bar és Core tréning oktató, valamint az IWI-ben gimnasztika és edzéselmélet oktató.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop