TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Elérted a célodat? És most hogyan tovább? - 1. rész

Elérted a célodat? És most hogyan tovább? - 1. rész

Írásunk azoknak szól, akik az aktuálisan kitűzött mérföldkövet elérték és hirtelen nem tudják, hogy innen hogyan tovább. 

Ha elérted kitűzött célodat, akkor a teljesítményed kiváló, dicsérd meg saját magadat is és tudatosítsd, hogy igen, megcsináltad. És akkor csináltad jól, ha most elégedett vagy, magabiztos és boldog, energikus és fitt. Ha ez nem így van, akkor valami nem stimmel vagy a céloddal, vagy az úttal, ahogy megvalósítottad. De nézzük, mi is a feladat akkor, ha elértél oda, amit kitűztél célnak.

Rengeteg cikk szól arról, hogy hogyan fogyj le, hogyan növelj izomtömeget, hogyan juss el valahova, de szinte semmi sem szól arról, hogy utána hogyan tartsd meg azt az állapotot, mi legyen most? Hogyan tűzz ki újabb célt, mit változtass, mi történjen most?

Fontos, hogy kitűzz újabb célt, ami motiváltan tart.  

Ha szeretnél magadon formázni valamit, pl. kerekebb feneket, vagy nagyobb vállakat, szélesebb hátat, esetleg szeretnél megtanulni húzódzkodni, kézen állni vagy szeretnél gyorsulni, esetleg szálkásodni, akkor is mindegyik esetben át kell gondolni mind az étrendedet, mind a táplálék-kiegészítő csomagodat, mind az edzésedet. Arra figyelj, hogy mindig egy tényezőn változtass, hogy tudd, mi az, amit vissza kell állítani, vagy meg kell változtatni, ha nem a megfelelő irányba haladsz.

Elsősorban az új célod fogja meghatározni azt, hogy milyen irányban változtass az étkezési szokásaidon és az edzéseiden, de most általánosságban átnézzük, hogyan is gondolkodj!

Kezdjük az étrenddel

Ha pl. lefogytál az áhított súlyra, akkor az eddigi étrendeddel tovább fogsz fogyni. Ahhoz, hogy megőrizd a tömeget, amit elértél, emelni kell a makrók valamelyikén, hogy a fogyás megálljon. Ez egy óvatos lépés. Azt ne felejtsd el, hogy a korábbi étkezési szokásaidhoz, amelyekkel híztál, nem térhetsz vissza. Fontos, hogy okosan, tudatosan, megfontoltan építs vissza némi kalóriát, esetleg beiktass egy kis extra nassolást, ha úgy kívánod, hogy ne kerülj a jojó csapdájába. Akkor ugyanis villámgyorsan vissza fogod szedni a leadott kilókat. Hirtelen változtatni nem szabad semmilyen irányba sem.

Sem a fogyás céljából sem a fogyás befejeztével nem szabad hirtelen változtatni a kalória bevitelen, mert a szervezeted nem fog ideálisan reagálni. Fontos, hogy hetente csekkold egyrészt mit mutat a mérleg, másrészt mit mutat a közérzeted, az emésztőrendszered rendben van-e, nincs-e bármilyen panasz. Attól függően, hogy milyen diétát követtél addig, el kell dönteni, melyik makrón változtatsz. Állj úgy hozzá, hogy továbbra is diétázni kell, még ha a korábbinál talán kényelmesebb, kellemesebb lesz az új étrend. Ha alacsony szénhidráttartalmú és magas fehérje tartalmú étrendet követtél, akkor ezzel a kettővel játssz, kicsit csökkentve a fehérje bevitelt, és kb. ugyanennyivel növelve a szénhidrát fogyasztást. Pl. Úgy, hogy az edzés utáni turmixodhoz teszel valamilyen szénhidrátforrást, így az a regenerációdat fogja segíteni, az izmok glikogénraktárait fogja tölteni és nem a zsírpárnákat gyarapítani. Vagy a reggeli szénhidrátbevitelt növeld meg pár kcal-lal. Nézd meg, mennyire érzed magad telítve, jóllakottan. Ha az volt a problémád, hogy a diétád miatt sokat voltál éhes, érdemes a zsírbevitel megemelésén elgondolkodni. Ez mehet tovább alacsony szénhidrát bevitel mellett is. Emelj pl. 100kcal-t és a napi étrenden és figyeld a változást 1-2 hét után. Utána, ha ez nem elég, emeld további 100kcal-lal, lehetőleg szintén délelőtti étkezésnél, esetleg edzés előttinél. Érezni fogod, mikor elég a kalória emelése ahhoz, hogy a súlyod már ne változzon. Adj magadnak legalább 1-2 hónapot, hogy beálljon a végleges kalória mennyiség, amin belül elkezdhetsz “játszani” az étkezésekkel, variálva, változatosabbá téve az egyes étkezéseket.

A folytatásban megnézzük, mit tegyél az edzésterveddel !

Tudtad? A hétvégi Elhízás élettana és pszichológiája, modern terápiája továbbképzésünkre még jelentkezhetsz! 

A táplálkozásról szeretnél többet megtudni? Várunk a Sporttáplálkozás és táplálékkiegészítés tanfolyamunkon! 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop