TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Funkcionális edzés otthon - 2. rész

Funkcionális edzés otthon - 2. rész

Ungvári Máté az IWI Fitness Instruktor képzésének szakági vezetője, személyi és erőnléti képzéseink vezető oktatója, erőnléti edző, fitness edző, egyetemi oktató szedte össze Nektek, mi is az a funkcionális edzés. 2.rész

Más megközelítés is létezik. Funkcionális lehet egy mozgás, ha úgy történik, ahogy az adott mozgó ízületeknek funkcionálniuk kell. Ennek eldöntéséhez mélyebb anatómiai és biomechnanikai tudásra is szükség lehet. Thomas Myers Anatomy Trains rendszere ezeket mutatja be. Különböző mozgásláncokat (vonalakat) ír le, ahogy az adott mozgások megtörténnek. 

Fontos, hogy egy adott, akár funkcionálisnak nevezett program előtt meg kell vizsgálni az egyén állapotát (ahogy arról már korábban is volt szó). Erre több rendszer áll rendelkezésünkre. Ilyen például Gray Cook által létrehozott FMS (Functional Movement Screen – Funkcionális Mozgásminta Szűrés), vagy egy komplexebb testtartás és mozgáselemzés, majd az azt követő értékelésvan valami elképzelésünk a funkcionális edzésről. A következő kérdés, hogy milyen eszközöket tudunk használni hozzá? Igaz, hogy a különböző sportszergyártók és -forgalmazók árulnak úgynevezett funkcionális edzéseszközöket, de ezen eszközök funkcionális minősége is csak akkor teljesül, ha megfelelően alkalmazzuk őket. Vagyis egy felfüggesztéses eszköz (pl. TRX, GFlex stb.) csak akkor lesz funkcionális, ha olyan gyakorlatoknál alkalmazzuk, amikor az egyén állapotát, képességeit figyelembevéve, a céljait kiszolgálja.

Ezek után akkor mit tudunk otthon csinálni? Kis túlzással bármit. Ha ismerjük az állapotunkat, képességeinket és tisztában vagyunk a céljainkkal, akkor a fentieken elindulva össze tudunk állítani egy többé-kevésbé funkcionális edzést, vagy edzésprogramot. Alapvető mozgásmintákra tudjuk bontani a mozgásokat, ilyenek a következők:

Felső végtagi mozgások

  • Húzások (test felé történő elmozdulás)
  • Tolások (a testtől távolító mozgások)

Alsó végtagi mozgások

  • Kitörések: Helyben, Előre kilépéssel, Hátra kilépéssel, Oldalra kilépéssel, Stb
  • Guggolások: Térd domináns, pl. guggolás, Csípő domináns, pl. felhúzás/elemelés, hip hinge

Gerinc mozgások

  • Hajlítások
  • Feszítések
  • Rotációk

Ha ezeket a mozgásokat kombináljuk, akkor össze tudunk állítani funkcionálisnak nevezhető gyakorlatokból edzést, edzésprogramot, csak kreativitásra van szükségünk.

 

Ajánlott irodalom:

Carl Paoli – Freestyle

Gray Cook - Athletic body in balance

Gray Cook – Movement

Kelly Starrett - Becoming a supple leopard

Kelly Starrett – Deskbound (magyarul Asztalhoz kötve)

Kelly Starrett - Ready to run

 

Michael Boyle - New functional training for sports (magyarul Funkcionális edzés újratöltve)

Thomas W. Meyers - Anatomy trains

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop