TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Hogyan lehetsz sikeres csoportos óraadó a hangod segítségével?

Hogyan lehetsz sikeres csoportos óraadó a hangod segítségével?

Korábban szakmai vezetőként dolgoztam egy fitnesz teremben, így lehetőségem nyílt számtalan oktatót megfigyelni. Azonnal érzékelhető az összefüggés egy oktató verbális kommunikációja és az óra energiája között... azaz erősebb kommunikáció, nagyobb energia!

Észrevettem, hogy még a legjobb gyakorlatok és a zene sem kompenzálhatja a halk prezentációt...de az sem szerencsés, ha valaki csak kiabál a mikrofonjába. A résztvevők könnyen lemaradhatnak egy fontos utasításról, ha az oktató motyog, vagy túl halkan beszél. Az óravezetésed stílusa könnyen meggyőzi a vendégeket arról, hogy magabiztos vezető vagy, aki tud segíteni és kihozhatja belőlük a maximumot. Most beszéljünk arról, hogyan tudsz megfelelően, jó hangerővel instruálni anékül, hogy hangoddal problémáid adódnának.

Készülj fel!

A megfelelő, magabiztos hangú instruáláshoz gyakorolnod kell! Ahogy a koreográfiát, vagy a gyakorlatok demonstrálását is gyakorlod otthon a nappaliban, próbálj arra is időt szánni, hogyan fogod kommunikálni a feladatokat, fuss át az összes instruáláson és tippen egyaránt. Minél többet gyakorlod, annál magabiztosabban fogod használni őket az órán és jobban tudsz arra figyelni, ahogy mondod.

Maradj maximális hangerőd alatt!

Amennyiben lehetséges, gyakorolj egy aerobic teremben, ami éppen üres. Tegyél be zenét és képzeld el, hogy a hátsó sorban edzőknek instruálsz. Próbálj lágyan beszélni, de mégis határozottan anélkül, hogy kiabálnál. A kiabálássál kiengeded a vezetői pozíciót a kezedből. A legtöbb vendéget nem motiválja az, ha ordítanak vele. Arra használd a hangod, hogy magabiztosságot prezentáljon, ne agressziót.

Vigyázz a hangodra!

Ha ordítasz az megterhelheti a hangszálaidat (egy újabb ok, hogy ne tedd)!
A következő módszerekkel vigyázhatsz legértékesebb kincsedre, a hangodra:

  • Melegítsd be a hangszálaidat óra előtt (keress rá a YouTube-bon, hogyan lehet csinálni)
  • Beszéd közben figyelj a koncentrált mély levegővételekre.
  • Használj mikrofont, ha van.
  • Figyelj a folyadékbevitelre az órád alatt.
  • Használd a testbeszédet, mutasd be a gyakorlatokat  - ez segít a résztvevőknek a könnyebb megértésben.

Mikor lehet a hangodnak pihenőre szüksége?

Figyeld a jeleket. Ha rövid idő alatt sok órát tartasz, vagy megfázva tanítasz, az rekedtséget okozhat. Ilyenkor érdemes vigyázni és pihenni.

Az Ő edzésük, vagy a Tiéd?

A mély egyenletes belégzések jobban segítik a hangodat, mint a rövid felületesek. Ennek tudatában el kell döntened, hogy mennyire keményen szállsz be egy intenzív intervall gyakorlatba edzés közben, mert ha még instruálsz is könnyen elfogyhat a levegőd. Dönthetsz úgy is, hogy kicsit vissza fogod magad és inkább megfelelően motiválod az embereidet. A résztvevők szeretik látni, hogy az edző kitartóan csinálja velük a feladatokat, de közben szükségük van arra is, hogy valaki motiválja őket, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák. Ilyenkor jön elő a szóbeli instruálás ereje.

Variáld a hang hajlításokat!

Csoportos órákat tartani olyan, mint nagy közönség előtt beszélni, a jó előadó variálja a hangmagasságot és a tónust. Fitnesz instruktorként, lehet, hogy hangosan és gyorsan kell majd beszélned az órád egyik részében a másikban pedig lágyan és lassan. Valószínű máshogy fogsz instruálni egy összetett gyakorlatot és máshogy fogsz beszélni egy kemény intervall csúcspontján. Biztos, hogy más lesz a hangsúly az óra végi nyújtás alatt is. Jó ötlet lehet magad felvenni, hogy te is lásd mennyire hatékonyan használod a hangod és milyen jól instruálsz.

Ne becsüld alá a kommunikációs képességeid fitnesz instruktorként! A hangszíned, hangerőd, kifejező készséged segít frissen tartani az óráid, ami elégedetté teszi a vendégeidet!

Fordította: Újvári László

Forrás: NASM.org

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop