TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Kezdő edzőtermi kisokos - 2. rész

Kezdő edzőtermi kisokos - 2. rész

Már tettél egy hatalmas lépést azzal, hogy rájöttél, a mozgás fontos, a súlyzós edzés egy jó választás, de könnyű sok mindent elrontani. Abban próbálunk segíteni, hogyan is állj neki az edzéseknek. 

Legyen bármi is a célod, ha tudatosan, okosan akarsz nekiállni, akkor fordulj első körben egy személyi edzőhöz, vagy egy gyógytornászhoz, aki felméri az állapotodat. Ez általában egy alkalom, ahol a testtartásodat megnézik, illetve azt, hogy néhány gyakorlat során hogyan működnek az izmaid. Vannak-e asszimetriák, eltérések, erősségek és gyengeségek, amelyekkel fontos foglalkozni ahhoz, hogy ne sérülj meg már rögtön az elején. 

A gyakorlatok elsajátításához a legokosabb, ha kiválasztasz egy megfelelő személyi edzőt. Ha teheted, menj le a terembe körülnézni, hogy lásd, ki, hogyan dolgozik, milyen a stílusa, a neten pedig meg tudod nézni a végzettségeit, szaktudását. Ha szimpatikus egy személyi edző, akkor vele kezdj el dolgozni. Eltervezheted úgy is, hogy már az elejétől személyi edzővel dolgozol folyamatosan, de megegyezhettek abban is, hogy néhány alkalommal, vagy egy hónapig jársz csak hozzá, amíg megtanulod a gyakorlatokat, az alapokat és kapsz egy edzéstervet, amit ezután csinálhatsz néhány hónapon át. 

Ha már a gépeket nagyjából ismered, akkor ideje utánaolvasni, hogy hogyan érdemes felépíteni az edzéseket. Fontos szempont persze a kiindulási helyzet, pl. Hogy van-e túlsúly, mi a cél, vannak-e korrigálandó hibák, vagy kifejezetten erősítendő/lazítandó izomcsoportok. Ha minden rendben van, akkor az első egy-két hónapban heti 2-3 edzéssel kalkulálj és mindig mozgasd át a teljes testet. Ez az időszak készíti fel az ízületeket az újfajta terhelésre, az izmokat, az idegrendszert, megépíted az alap törzsizom erőt. Megszokod a mozdulatokat, a súlyzók illatát és fogását, a közeget, az eszközöket. 

A gyakorlatokat variálhatod egyik edzésnapról a másikra, de az legyen fix, hogy mindig minden izomcsoportra dolgozol. Végezz minden edzésnapon törzsizom erősítést is, és célszerű kardió jellegű gyakorlatokkal (futópad, taposó, kerékpár) az állóképesség fejlesztését is megoldani. 

Sose feledkezz meg arról, hogy az edzések előtt mindig alapos (10-15 perc) bemelegítés legyen, az edzés végén pedig ugyanilyen időtartamú lazítás és nyújtás. Az edzés során pedig az alábbi izomcsoportokra végezz 2-2 gyakorlatot:

- Mellizom , Hátizom , Vállizom, Bicepsz, Tricepsz, Vádli, Combfeszítő, Combhajlító, Combtávolító, Hasizmok.

Természetesen több olyan gyakorlat van, amik nem csak egy izomcsoportot dolgoztatnak meg. Igyekezz ezeket edzésről edzésre variálni! 

Ha úgy érzed Rád férne egy átfogó alapozó ismeret, akkor jelentkezz az ÉN Fitnesz Alaptanfolyamunkra!

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop