TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mit adhat a személyi edző képzés az alapképzésekhez képest?

Mit adhat a személyi edző képzés az alapképzésekhez képest?

Képzéseinkkel kapcsolatban a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy miben ad többet a személyi edző képzés a fitness instruktor képzéshez képest, egyáltalán szükséges-e elvégezni a személyi edző képzést az edzői munkavállaláshoz?
Első körben hasonlítsuk össze munkajogi szempontból a két szakmát!

Az Okj 51 813 03 besorolású Fitness instruktor szakma munkaköri leírása a következő:

„A fitness instruktor a fitness és wellness klubok edzőtermi részlegében teremedzőként tevékenykedik. Felügyeli a különböző erőfejlesztő és kardio gépeken végzett edzéseket, szükség esetén edzéstervet készít, vagy tanácsot ad az edzésprogram összeállításához.” 

Az Okj 55 813 01 besorolású Személyi edző képzés munkaköri leírása pedig az alábbi:

"A személyi edző különböző sportlétesítményekben megszervezi vendégkörét, a kliens igényeihez és állapotához igazodó edzéstervet készít, vezeti az edzéseket, és segítséget nyújt az egészséges táplálkozás megvalósításában.”

A munkaköri leírásból tehát egyértelműen kiderül a legfőbb különbség. A fitness instruktor képesítés hivatalosan csak teremedzői munkakör betöltésére jogosít. Konkrét személyi edzői tevékenységre, vendégkör építésére csak személyi edző képesítéssel rendelkező edző jogosult. De mi a helyzet a gyakorlattal, mi az a plusz tudás, amit a személyi edző képzés ad a fitness instruktor alapképzéshez képest? Ahhoz, hogy a gyakorlati különbségeket jól lássuk, mindenekelőtt ismerjük meg az OPT (Optimum Performance Training) modellt, melyre képzéseinket az IWI-nél alapozzuk:
A modell szerint a lépcső legalján a stabilizáció áll. Stabilizáció alatt értjük a törzset, illetve az egyéb ízületi struktúrákat stabilizáló izmok erőfejlesztését. A stabilizációval szorosan összefügg a mobilizáció is, hiszen a kinetikus lánc bizonyos elemeinek stabilitás mellett nagyfokú mobilitásra is szüksége van, valamint szintén a fejlesztés ezen legalsó lépcsőfokához tartozik az egyes izomegyensúlytalanságok korrekciója is.

A személyi edző képzés legelső hétvégéjén az OPT modell első lépcsőfokának megfelelően a képzésben résztvevők megtanulják tartás-mozgás elemzéssel során felmérni azt, hogy a kliens rendelkezik-e valamilyen izomegyensúlytalanságból adódó problémával. A későbbiekben a képzés a tartás-mozgás elemzés során feltárt problémákra építi a további edzéstervezést. A résztvevők megismerkednek azzal a korrekciós programmal, mely segítségével helyreállíthatóak a meglévő izomegyensúlytalanságok. Ez egyértelműen személyi edzői kompetencia, tartás-mozgás elemzéssel és az arra alapuló korrekcióval fitness instruktor szinten nem foglalkozunk.
A korrekciós programról ad még mélyebb, részletesebb tudást a korrektív tréner (CES) képzés.

Az OPT modell szerint a fő mozgató izmok erősítésével csak akkor érdemes és lehet hatékonyan foglalkozni, ha azt megelőzi a stabilizációt, mobilizációt, korrekciót tartalmazó első fázis.

A modell második fázisa az erőfejlesztésről szól, ahol az első lépcsőfokon az erőállóképesség fejlesztése áll, mely alapot ad a következő lépcsőfokon helyezkedő izom hipertrófia (izomméret) fejlesztésének. A teljes OPT modell ezen két szakasza az, amit a fitness instruktor kompetencia is lefed. A fitness instruktor gyakorlatokon az erőfejlesztés ezen két aspektusával, az erőállóképességgel és az izomméret növelésével foglalkozunk. Az erőfejlesztés következő lépcsőfoka a maximális erő fejlesztése. Ahhoz, hogy itt hatékonyak legyünk szükség van mind a stabilitásra, mind a kellően állóképes és hipertróf izomzatra. A személyi edző gyakorlatokon a képzésben résztvevők megtanulják a maximális erőfejlesztés terhelési mutatóinak megfelelő edzésprogram összeállítását, illetve az egy ismétléses maximális erőkifejtés (1RM) tesztelésének számításos módszerét.

Az OPT modell legfelső harmadik szakaszán a robbanékonyság fejlesztése áll. Az ezen a szinten elhelyezkedő kondícionális képességre elsősorban az élsportolóknak van szüksége, ezért képzési portfóliónkban a teljesítmény fokozás legfelső szakaszáról az erőnléti edző (PES) képzés résztvevői tudhatnak meg többet.
A gyakorlatban tehát a személyi edző képzés az optimális teljesítmény fokozás lépéseinek jóval nagyobb halmazát érinti, mint a fitness instruktor képzés.

Míg a fitness instruktor képzés gyakorlatai nagyrészt az erőállóképesség és hipertrófia fejlesztést oktatják, addig a személyi edző képzésen résztvevők megismerkednek a tartás-mozgás elemzésen alapuló korrekciós programmal, a stabilizáció fejlesztését nagyban elősegítő funkcionális gyakorlatokkal. Az erőállóképesség és hipertrófia fejlesztő edzésmódszereken felül a maximális erőfejlesztést célzó módszerekről is képet kapnak, illetve a keringési állóképesség fejlesztése is nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati képzéseken. A gyakorlatokon felül az elméleti órák az alábbi plusz témakörökkel bővítik az alapképesítésnek számító fitness instruktor tudásanyagot: klientúra menedzsment, magánpraxis kiépítése, speciális populáció edzése. Hasonló a helyzet a fitnesz-testépítés sportoktató képzésen résztvevők esetében is. Bár az ő képzésük elsősorban a fitnesz-testépítés sportág verseny felkészítéséhez kapcsolódó tudást adja át, ettől függetlenül a sportoktatóként végzettek is rengeteget információval bővíthetik szaktudásukat a személyi edző képzés keretében.

A fentiek ismeretében nem kérdés, hogy a fitnesz szakmában a személyi edző képzés elvégzésére szükség van, amennyiben sikeresek akarunk lenni, nem elégedhetünk meg a fitness instruktor alapképzés által nyújtott tudásanyaggal!

  

Írta: Bacskay Péter
IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop