TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Sikeres edzők titka: így építs karriert egy megváltozott világban

Sikeres edzők titka: így építs karriert egy megváltozott világban

Sikeres edző, avagy hogyan építs karriert egy megváltozott valóságban

A pandémia kvázi egy null ponttá vált a modern fitnesz világában. Míg az egészség megőrzése, az egészséges életmód jóval nagyobb hangsúlyt kap a  mindennapok során, addig a vendégkör elvárásai is átalakultak. Beszélhetünk ugyanis a pandémia előtti sikeres edzőről, illetve az újradefiniált fitnesz ipar és az egyre tudatosabb hobbi sportolók kívánalmai szerinti sikeres fitnesz szakemberekről. Megváltozott környezetben is eredményesen navigálni csakis a legkreatívabbaknak sikerül. Nem beszélve arról, hogy a sikeres edzői karrier a szakmai céltudatosságon felül magabiztos üzleti ismereteket is megkíván.

Nézzük mik a boldoguláshoz elengedhetetlen paraméterek!

Hogyan válj sikeres edzővé?

Első és legfontosabb lépés, a szakmailag megfelelő iskola kiválasztása. Egy profi képző intézet abban is segítségedre lehet, hogy melyik alapképzés, majd erre épülve milyen lehetséges karrierút a számodra leginkább testhezálló.

Sikeres vizsgát követően a céljaid, lehetőségeid szerinti működési formát ki kell választanod. 

Minden kezdet nehéz, ezt ne feledd! Ha sikeresen túljutottál az első edzéseiden, szereztél picit rutint, érdemes már a következő specializáción, továbbképzésen gondolkodnod. Erre a szakmára is igaz, hogy ahhoz, hogy a toppon tudj maradni érdemes magad folyamatosan fejleszteni, tudásodat naprakészen tartani és képesnek maradni arra, hogy igazodva a piaci körülményekhez, változtatni tudja a megszokott rutinodon!

Nulladik lépés: hiteles és elismert szakmai végzettség

A legnagyobb segítséget az adja, ha lesz egy saját, jól átgondolt szempontrendszered, amely mentén tudatosan keresheted a számodra legmegfelelőbb iskolát.

Magyarországon két típusú végzettség közül választhat az érdeklődő. Léteznek az országosan elfogadott képesítések, illetve léteznek azok, amelyekkel az európai Ereps szakmai regiszterbe is lehetségessé válik regisztrálni a tanfolyam végeztével. Az, hogy számodra melyik opció lesz a megfelelő, csakis azon múlik, hogy mik a hosszú távú terveid.

További megfontolandó szempontok, amelyek segíthetnek neked a fitnesz iskola választásban dönteni: 

  • Kik és milyen szakmai múlttal alkotják a képző csapatot? 
  • Milyenek a tanulói tapasztalatok és vélemények? 
  • Milyenek az iskola statisztikái a szektorban valóban elhelyezkedett végzett szakemberekről? 
  • Mennyire fókuszál a képzés a gyakorlatra? 
  • Hol és hogyan zajlanak a gyakorlati oktatások? 
  • Mik az elvárások egy-egy tantárgyat illetően? 
  • Milyen színvonalon biztosítják a képzés online verzióját? 
  • Mit fed le a teljes képzés, és melyek azok a témák, amelyeket nem tartalmazza a kurzus anyaga?
  • Másodállásban vagy főállásban, vállalkozásként tervezed-e építeni a karriered?
  • Milyen engedélyekkel rendelkeznek a képzőhelyek?
  • Milyen az iskola szakmai megítélése?

Ne válj a hangzatos marketing ígéretek áldozatává! Ha még több részletet szeretnél megfontolni az iskolaválasztás során, akkor nézz utána korábbi cikkünkben felsorolt szempontoknak!

Találd meg a szakirányod!

A továbbképzések a fitnesziparban is alapvetésnek számítanak. Ám sokan nem tudnak arról, hogyan lehetséges a fitnesz képzések szisztematikus egymásra építésével akár az élsportig is eljutni. 

Létezik olyan sikeres személyi edző, akinek a végcélja eleve az volt, hogy a szakma ezen területén épít vállalkozást. Továbbképzései is ezt a tervet támogatják, ezért például a funkcionális tréning és a szenior tréning fogja az ő munkáját a következő szintre emelni. 

Ám van, aki csupán kiindulási pontként tekint a személyi edzői képzésre és szépen végigjárja azt az utat, mely végén akár erőnléti edzőként is dolgozhat egy elit csapatnál. Az élsportban való munka eltérő skill set-et igényel, csapatban dolgozni egy csapattal, merőben más fajta kihívásokat jelent. 

Az élsportban való munkáról nézd meg videónkat.

A következő kérdések segíthetnek kideríteni, milyen irányokban specializálódnál: 

  • Milyen típusú vendégekkel dolgozol a legkevésbé szívesen? 
  • Kikkel szeretsz nagyon együtt dolgozni és kikkel éritek el a legtöbb sikeres változást? 
  • Milyen típusú edzéseket preferálsz a privát életedben? 
  • Melyek azok az edzések/kliens problémák, amiket a legkevésbé élvezel a munka során? 
  • Milyen témakörben olvasol a legtöbbet, ha szakmáról van szó? 
  • Hol akadsz el leggyakrabban? 
  • Mely szakemberek inspirálnak? 
  • Miben voltál a legsikeresebb? (fogyás támogatása, teljesítményfokozás, speciális populáció támogatása, stb) 
  • Ezt a sikeres területet milyen szegmensekre tudod tovább bontani? 
  • Milyen kapcsolódó továbbképzések léteznek itthon, ezek érdekesek-e számodra? 
A sikeres edző példaképként áll vendége előtt, nyiltan kommunikálja szakami hitvallását

Szerezz munkatapasztalatot és rutint!

A munka megkezdése tehát az első és legfontosabb lépés lesz a sikeres vizsga után. Hagyj időt magadnak és járj nyitott szemmel. Nyugodtan olvass hozzá a szakmádhoz, hiszen rengeteg infót érhetsz el online. Kapcsolódj szakmai közösségekhez, munkacsoportokhoz, Facebook csoportokhoz és ne szégyellj kérdezni.  

Ne sajnáld a hibákat, hiszen nagyon sok dolgot tanítanak.

Ha csoportos óraadó vagy helyettesíts bátran! Így több termet megismerhetsz. Az idegen csapat számára történő edzéstartás mély víz, de rengeteget tanulhatsz visszajelzéseikből. Ha előre tudod kit fogsz helyettesíteni, kérd meg, hogy bemehess egy órájára! Gyakorlott kollégáktól ellesni a mesterfogásokat úgy, hogy már te is a megfelelő szakmai tudás birtokában vagy, a legjobb tanulási lehetőség!

Személyi edzőként, vagy fitneszistruktorként is nyugodtan vállalhatsz beugró szerepet eleinte, amennyiben erre lehetőséged nyílik. Ha megismersz pár termet Neked is könnyebb lesz a választás, illetve így a terem üzemeltetői, a leendő kollégáid és esetleges vendégeid is megismernek, így mindenki sokkal bátrabban tud elköteleződni. Ezek az alkalmak egyben segítenek hamarabb eldönteni számodra, mik azok a területei a szakmának, ahol Te dolgozni tudsz, vagy ahová a jövőben szeretnél eljutni.

Edzéstervezésnél mindig kérdezd meg magadtól, hogy honnan hová szeretnéd eljuttatni a kliensed, csoportodat. Adott gyakorlatokat miért teszel bele a progresszióba, annak ott mi a szerepe és a célja, ha szükséges tudnál-e kímélőbb, célravezetőbb gyakorlatot találni alternatívaként? Vannak-e egyáltalán alternatíváid, ha épp nem a legoptimálisabb testi-érzelmi-mentális állapotban érkezik meg a vendéged, vagy esetleg olyan helyre kell beugranod, ahol a használni tervezett eszközök nem állnak rendelkezésre!

Vajon érted-e már azt, hogy kit, hogyan tudsz kívülről inspirálni és motiválni ahhoz, hogy egy megfelelő mentális készenlétbe kerüljön még az edzés megkezdése előtt? Stresszes leszel-e akkor, ha az adott napra tervezett struktúrád át kell majd alakítanod és improvizálnod kell, mondjuk egy kisebb sérülés miatt? 

Továbbképzések terén tehát érdemes elrugaszkodni a tipikusan kizárólag „szakmainak” gondolt témaköröktől. Annál is inkább érdemes várni ezzel és a gyakorlati tapasztalatszerzésre koncentrálni, (és itt a vállalkozás menedzsmentre, és egyéb soft skillek fejlesztésére is gondolok) mert kezdőként még nem forrt ki az edzői karaktered. Ez azt jelenti például, hogy pár hónap munka után nem tudod még azt 100%-osan, hogy szakmailag mely területekkel és milyen típusú emberekkel kapcsolódnál legszívesebben.  

Az edzői karrier során is utolérhet a kiégés, hiszen egy edző legfőbb feladata mások támogatása. Ilyen esetekben érdemes listát írni arról, mik szólnak a jelenlegi munkakörülmények mellett és ellen.

Ha még nem tetted meg érdemes csatlakoznod az IWIREPs edzői közösségünkbe, ahol szakmai, üzleti témákban is kérdezheted szakértőinket, vagy a kollégákat.

Vállalkozás, biznisz

Az edzéstartás nem csupán az edzésről szól. Egy olyan területen fogsz karriert építeni, ahol kikerülhetetlen, hogy vállalkozás elindításában és navigálásában gondolkodj. Márpedig, ha a vállalkozásod tevékenysége a fitneszhez kapcsolódó szolgáltatások értékesítése, akkor friss edzőként azonnal a szakma egyéb vetületeinek tanulmányozásával kell kezdd a tervezést. 

Üzleti ismeretek, önismeret, mások megértése, célközönség meghatározása és szegmentálása, specializálódás, üzleti modell és irányvonalak kidolgozása, tesztelések, elemzések, fejlesztések és a megújulás folyamatai lesznek az állandó barátaid. 

Ha te edzőként ezekhez nem értesz és nem is akarod elsajátítani a kapcsolódó készségeket és tudást, valószínűleg pár év alatt a lemorzsolódók csoportját erősíted majd. 

Mire a vállalkozás elindításához (és nem csupán ennek ötletéig) eljut egy-egy szakember, általában évek munkája áll a háta mögött. Erre az időre már le kellett, hogy tisztuljon az is, hogy kik a célcsoport, milyen stílusban dolgozik és kommunikál, milyen karakterekkel illeszkedik a legjobban az edző, és, hogy mekkora bevételt célzott meg.

Ezzel párhuzamosan szerencsés esetben már tisztában van olyan fogalmakkal is, mint a piackutatás, specializáció, üzleti terv készítése, marketing, online felületek használata.

A fitnesz tipikusan az az iparág, ahol stabilan tudnak sikeresek lenni a szakértői énmárkák. 

Egy szakmailag és személyiségét tekintve is kiforrt edző nagyon jó eséllyel képes pozícionálni magát a piacon egy jól felépített énmárkával.

Működtetni azt a bizonyos álmot: avagy hogyan tartsd meg az ügyfélkörödet

A sikeres edző vállalkozásának bázisát - akár online, akár offline módon vagy jelen -, a vevőkör jelenti majd. Fontos tehát szünet nélkül azon gondolkodni és dolgozni, hogy ezt a bázist elégedetté tedd és idővel növelni is tudd.
Az egészség „iparágban” jelen lenni azt is jelenti, hogy mentálisan és érzelmileg is rá kell hangolódj az ügyfeleidre.

A megfelelő kommunikáció és edukációs tartalmak jól képesek támogatni a gondoskodás vetületeit. Instagram és Facebook felületeken a megfelelő hangnemben megnyilvánulni olyan aduász, melyet vétek kihasználatlanul hagyni.

Ezek a kérdések nagyban érintik a vendég megtartást, ügyfélkezelést és ügyfélszerzést is. Gyakori, hogy nem jól állnak a vendég megtartásban rejlő hatalmas potenciál kérdéséhez az edzők. Ha e téren elakadsz, mindenképp olvasd el ezeket a kapcsolódó tippeket.

Hatalmas potenciál rejlik abban, hogy ügyfeleid számára hogyan tudsz nélkülözhetetlenné válni úgy, hogy a személyes és szakmai határok megmaradjanak. Ez ad majd keretet az együttműködésnek vendég és edző között, melyben kezdőként sokkal könnyebb lesz mozogni.

Az időbeosztás és a rugalmasság edző és vendég számára is nagyon fontos. Személyi edzőként azt is ki kell találni, hogy mit kezdesz a lemondásokkal. Erre muszáj lesz egy rendszert kidolgoznod és folyamatosan kommunikálni azt, illetve módszeresen betartatni minden egyes vendéggel.

Kulcskérdés lesz, hogy a pozíciódat milyen szakmai értékek mentén, milyen célcsoport számára építetted ki, őket hol és hogyan éred legjobban utol, és mik azok a témák, vagy hívószavak amikkel újra és újra meg tudod szólítani őket.

Ne félj az újratervezéstől!

A vállalkozásod kríziseken is átesik majd, ez az építkezés természetes velejárója. Sokszor kell majd újra tervezni és lekövetni a gazdasági és társadalmi átalakulásokat, illetve folyamatokat. 

A továbbképzés kulcs lehet egy-egy ilyen kritikus helyzetben. Lehet, hogy arra lesz szükség, hogy újabb célcsoportokat határozz meg, de az is lehet, hogy a már meglévőknek kell előállni valami újjal és különlegessel.

Szeniortréner, Gyermekfitnesz oktató, Sporttáplálkozás és táplálék kiegészítés, akár egy új nyelv megtanulása, mind olyan új szemléletet adhat a munkádhoz, melynek nyomán képes leszel csavarni egyet az addigi megoldásaidon és valami frissel, egyedivel előállni.

A karriered mindíg analóg lesz azzal, aki vagy, amit képviselsz, és amit a világról és a szakmáról gondolsz. Ahogy emberileg egyre többet fejlődsz, s ezzel párhuzamosan szakmailag is letisztultabbá válik minden, a saját vállalkozásod is formálódni fog. Ne ijedj meg a krízisektől és hullámvölgyektől. Ezek teljesen természetes velejárójuk az életnek. Itt tudsz igazán rálátni arra ki is vagy valójában álarcok nélkül, ezekben a gödrökben kapod az élettől a próbatételeket morálisan, önismeretben és rugalmasságban.

Aki jól navilág a sötét időszakokban, újra és újra legyőzi a félelmeit, melyek így egyre csak fogyatkoznak.

Meglehet, hogy gyakran és az elképzeltnél többször kell majd irányt változtatnod az edzői karriered során. Szerencsére egy jól képzett és széles látókörű, önismeretben jártas, szakmai rutinnal rendelkező és önreflexióra képes edző előtt ezer és ezer irány bontakozhat ki a következő szint meglépését illetően.

Összegezve

A sikeres edző és fitnesz szakember több fronton kell, hogy képezze magát és muszáj, hogy rugalmas, széles látókörű, a változásokhoz gyorsan alkalmazkodó legyen. 

A siker kulcsa az edzői karrier építésben is hasonló, mint a edzés tevékenységben szükséges progresszió elérésében: Ki kell lépni a komfortzónádból! 

Legyél jelen akár a Facebookon, az Instagramon, a TikTokon a YouTubeon, ne félj tolmácsolni azt az üzenetet, mely az egészségmegőrzéshez ad támogatást az embereknek! Találd meg azt, amiben Te más vagy mint a többiek és ne féld ezt kommunikálni, mert ezzel szűröd ki a célközönségedet! Bátran nyúlj hozzá a szakmai témákhoz úgy, hogy az közérthető legyen, ha kell humoros vagy épp sokkoló. Ne félj kommunikálni a szakmádról!

Képek forrása: Freepik
A cikket írta: Az IWI szakértői csapata

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop