TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Szeniortréning, avagy egy különleges edzői szakmai perspektiva

Szeniortréning, avagy egy különleges edzői szakmai perspektiva

Az időskori halálozási okok listáján az esések következtében bekövetkezett halálos kimenetelű balesetek a hatodik helyet foglalják el. Ezen szerencsétlen események gyökere egyrészt az életmódból eredendők, másrészt pedig pszichológiai hátterűek.

A szenior korosztály jelentős része eleve fél mozgást végezni, mely félelem addig korlátozza őket a mindennapjaik teendőiben, hogy csupán a legszükségesebb dolgokat látják el annak ellenére, hogy fizikumuk azt egyébként megengedné. Ennek a folyamatos óvatoskodásnak, konstans mozgástól való félelemnek kineziofóbia a hivatalos neve. Mindez sajnos egy olyan ördögi körbe zárja az embert, melynek következtében sokkal gyorsabban épülhet le izomzat, idegrendszer, vázrendszer és a kognitív funkciók, mint az elvárható lenne. Talán nem is gondolnánk ám ez az állapot közel 50%-ban érinti a 60 év feletti lakosságot.

Az esések megelőzésére és a megfelelő magabiztosággal történő mozgások kivitelezésére tökéletes módszer a rendszeres testmozgás végzése. A megfelelő terhelés mellett visszaszerezhető az izomtömeg jelentős része, fejleszthető az egyensúly és flexibilitás, erősíthető a core izomzat, azaz visszaállitható mindaz a fizikai állapot, mely hatására a mozgás újra stabil lesz. Ugyanakkor, ha be is következne egy eséshez közeli szituáció, azt a megfeleő reakcióidő, az erősebb izomzat és a jól működő egyensúlyi érzék képessé válik kivédeni.

A szenior korosztállyal való munkához tehát ezeket a tartóoszlopként szolgáló vetületeket kell szem előtt tartani, miközben kitekintünk a premenopauza és a menopauza hatásaira, a különböző tipikusan előforduló egészségügyi problémára, az idősödés biológiai hétterére, a hormonrendszert érintő változásokra és a mentális, érzelmi héttérre is.

Ha megfontoljuk, hogy szeniortrénerként mekkora ráhatásunk lehet egy minőségibb életmód kialakitására, hogy mekkora eszköztárral rendelkezhetünk, hogy célzottan járuljunk hozzá a lakosság egészségének javításához, egy valódi hosszútávú karrierirány rajzolódik ki előttünk.

 

Nem mindenki szenior, aki annak látszik

Amikor kimondjuk, hogy ’szenior korcsoport’, valójában egy masszában tapogatózunk, hiszen ahány ember, annyi féle egészségyügyi probléma, fittségi állapot és mentális rugalmasság. Mindenképp számba kell venni, hogy egy 50-60-70 éves ember milyen sportmúltat mondhat magáének, mennyire élt eleve aktiv életet korábban vagy esetleg egy teljesen inaktív mozgásos múlttal érkezik-e meg a klientúránkba. Fontos figyelembe venni az életmódot és a hozzáállást, a világnézetet ugyanúgy, ahogy a motivációs szintet is, hiszen ezek nyomán tudunk majd megfelelő támogatást nyújtani.

A klasszikus személyi edzéstől eltérő felmérési és kiertékelési módszerek segitségével fogjuk megtudni, hogy milyen programot és progressziót hozzunk létre. A legtöbb esetben gyógyszeres kezelés alatt álló kliensekhez speciális szaktudás az elvárt, megmaradva az edzői kompetenciahatárok között.

Mindebből máris érzékelhető, hogy a szeniortréner valóban specializálódik, tehát olyan ismeretekkel bőviti meglévő szakmai tudását, mely egy újabb szintre lesz képes emelni a munkáját.

A vállalkozásod is meghálálja majd

A születéskor várható átlagos élettartam az elmúlt évtizedben lassan növekvő tendenciát mutatott, férfiak esetében 2017-ben 72,43, nők esetében 78,99 év volt.

https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/population-demographic-situation-languages-and-religions-35_hu

Az életkor kitolódása egyben kitolódó aktív éveket is feltételez, s ennek realitásához egyre több szakértőre lesz szükség nem csupán az egészségügyben, de a kapcsolódó területekről is. A megfelelő életmód, a prevenció, rehabilitáció és életmódváltás kiemelt szerephez jut már most is. Klientúránkat szenior korcsoporttal bőviteni tehát nagyon hálás munka, s ráadásul – a jelenleg még viszonylag kevés jól képzett szakember hiányában- a vállalkozásunk fejlesztése szempontjából is kedvező stratégia.

A cikket írta Csurgó Krisztina személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop