TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A Wellness menedzser képzés mellékhatásai: amikor a munka hivatássá alakul...

A Wellness menedzser képzés mellékhatásai: amikor a munka hivatássá alakul...

Mai cikkünkben bemutatjuk Taál Józsefet, aki 2019. szeptemberében végzett az IWI Wellness és Spa menedzser képzésén. József a Kecskemét melletti Ballószögről ingázott egy éven át Budapestre azért, hogy a képzés során szakmailag is felnőjön az Aranykor Termálfürdő vezetése által megelőlegezett wellness menedzseri pozícióhoz.

Izgalmas szakmai kihívás a fiatalember számára, jól pozicionálni a szenior korosztály paradicsomául szolgáló fürdőt, ezt a csodálatos zöld oázist az Alföld szívében.

Munkából lett hivatás 

Józsi már lassan öt éve oszlopos tagja az Aranykor Wellness és Termálfürdő csapatának és története igazán motiváló! Az alapoktól kezdve járta végig a ranglétrát, azonban érdeklődésének és szakmai nyitottságának köszönhetően ma már wellness menedzseri pozíciót tölt be. Őszintén bevallotta, hogy bár a kollégái tudták, hogy jár erre a képzésre és támogatták is őt tanulmányaiban, benne mégis belső feszültséget okozott az, hogy a képzés végére a vezetője lett azoknak, akikkel eddig együtt dolgozott.

Beszélgetésünk elején elmondta: „Nem úgy tekintettem erre a képzésre, hogy én most minden áron wellness menedzser szeretnék lenni, hanem a beosztásomhoz szükség volt egy végzettségre. A képzésben előrehaladva azonban nagyon kellemesen csalódtam, ugyanis a komplexitásának köszönhetően számos kapcsolódó területről kaptam információt. Elmondhatom, hogy kitágult a látóköröm, és megváltozott a szemléletem a kapott gazdag ismeretanyag hatására. A képzés végére más lett, megváltozott a motivációm, sőt, nem is igazán más lett, hanem egyáltalán lett motivációm – a képzés előrehaladtával elkezdtem másképp tekinteni a hétköznapokra és a munka hivatássá alakult át. Már nem úgy állok hozzá, hogy bemegyek dolgozni és ’csak’ dolgozom, hanem tényleg akarom ezeket a dolgokat – célokat kitűzni, megvalósítani, elérni.”

 

Szemléletváltozás és nyitás a fejlődésre

Amikor arról faggattam Józsit, hogy milyennek találta a képzésben az elmélet és a gyakorlat arányát, mit talált kiemelkedően hasznosnak tanulmányai során, akkor két területet emelt ki.

„Számomra az elmélet és a gyakorlat aránya éppen megfelelő volt. Az elméleti részben különösen tetszett a szakmai vezető, Richvalszki Zseraldina által oktatott üzleti tervezés és a projektfeladatok kidolgozása. Izgalmas kihívást jelentett és rendkívül hasznos volt a gyakorlatban elkészíteni egy saját üzleti tervet, annak az összes buktatójával együtt. A vezetői kiállás és előadói készségek elsajátítását szeretném még kiemelni. Leendő vagy éppen már gyakorló vezetőként elengedhetetlen a magabiztos előadói, prezentációs képesség. Az első képzési napon már felállni és bemutatkozni is nagyon kényelmetlen érzés volt. Az utolsó napra azonban eljutottunk odáig, hogy egy konkrét üzleti prezentációt kellett egymás elé tárni. Jó volt látni a megtett utat és azt a fejlődést, hogy a feszengős kezdetekhez képest mennyire jól ment a végére mindenkinek az előadás!

Biztos vagyok benne, hogy a jövőben fogom használni ezt az újonnan elsajátított készséget és még tovább fogom csiszolni, mert még mindig nagyon kezdőnek érzem magam ezen a területen és van hova fejlődni. Az IWI Wellness és spa menedzser képzésének köszönhetően azonban kaptam egy irányt, hogy merre érdemes tovább képeznem magam!”

 

Csoportmunkából lett szolgáltatásfejlesztés

Különösen kedves momentum volt a képzés története során, hogy egy ártatlan játéknak tűnő órai csoportfeladatot sikerült átültetni, szolgáltatásfejlesztés formájában, a gyakorlatba.

A Wellness és spa menedzsment modul Fitness menedzsment előadásán azt a feladatot kapták a résztvevők Bányai Csabától, hogy négy csoportban egymás munkahelyéről készítsenek egy rövid elemzést, és annak alapján fogalmazzanak meg fejlesztési javaslatokat. Izgalmas volt külső visszajelzéseket adni és kapni. Józsi munkahelyét, a ballószögi Aranykor Termálfürdőt elemző csapat igazi egyedülálló különlegességként emelte ki a fürdő weboldalán olvasható aqua zumba szolgáltatást, amelyre érdemes lehet építeni a jövőben. Amikor a csoport Józsi elé tárta felfedezését és az ebből szárba szökő ötleteiket, ő őszinte döbbenettel az arcán kérdezett vissza: „Van nálunk aqua zumba???”

Megkérem Józsit, hogy innen ő meséljen tovább, mi történt. „Hazamentem, és kiderült, hogy az órai felfedezés a weboldalunk elavultságára mutatott rá. Gyanús is volt, hogy amióta én ott dolgozom, még nem találkoztam ezzel az aqua zumba szolgáltatással. Ugyanakkor felmerült bennem a kérdés, miért ne tarthatnánk gyógyvizes foglalkozást a fürdővel szomszédságában működő idősek otthonának gyógytornászaival együttműködve?! Így hát átsétáltam hozzájuk, és megkérdeztem, hogy lenne-e kedvük kihelyezni a gyógytorna foglalkozást a zárt tornateremből a medencébe – és volt. Az így bevezetett szenior vízi tornának most hetente 30-35 új vendéget köszönhetünk. Azzal, hogy a foglalkozás a teremből kikerült a medencébe, az otthon lakói mellett elérhetővé vált más érdeklődők számára is. Facebook-on meg lett hirdetve, ki lett plakátolva, és ez egy azóta működő dolog. Kellett neki egy kis idő, mire beindult, de jönnek. Alapvetően van egy nyugdíjasokból álló törzsvendég kör, akik szívesen részt vesznek, plusz még csatlakoztak hozzájuk újak is. Ez egy abszolút sikertörténet.”

A csoportmunka járulékos eredményeként pedig folyamatban van a weboldal fejlesztése, aktualizálása is. „Ez még nem ért a végéhez, de a jövőben a weboldal naprakészségének biztosítását már szeretném a feladatomnak érezni. A képzésen erről is kaptunk információt a Webfejlesztés és Marketing előadások keretében.”

 

Szakdolgozatból lett jövőbeni tervek

A két féléves képzés egy szakdolgozat megírásával zárul. Józsi a szakdolgozatához kérdőíves felmérést készített a fürdő vendégeinek körében, amelynek eredményeként számos további fejlesztési lehetőség és ötlet fogalmazódott meg benne. Arra kértem, hogy – amennyiben nem üzleti titok – akkor zárásképpen meséljen kicsit ezekről a jövőbeni terveiről.

„A képzés során nem csak a wellnessnek üzleti oldalával ismerkedhettem meg, hanem magával a filozófiával, az életmóddal is. Bár korábban is érdeklődtem a sportolás, egészséges életmód iránt, be kellett látnom, hogy még sok tanulnivalóm van. Ugyanezt látom a hozzánk érkező vendégeknél is, és nagyszerű lenne őket is felkészíteni arra, hogy tudatosabban érkezzen a fürdőbe, tudják azt, hogy melyik kezelés mire jó. Értsék meg, hogy a wellness több annál, mint hogy beülnek a jakuzziba és utána megeszik a hamburgert a büfében. A vendégek wellness szemléletmódú edukálása lehet tehát az új jövőbeni irány!

 

Miért ajánlanád az IWI Wellness és spa menedzser képzését?

„Annak, aki ezen a területen dolgozik, azért lehet jó, egy ilyen képzés elvégzése, mert felfrissítheti az ismereteit, kicsit más szemszögből is ránézhet a tevékenységeire, megismerheti az új trendeket. Aki még csak most szeretne elindulni ezen a területen – mint én is tettem – annak tökéletes alapokat ad az egy éves tanfolyam.”

 

Interjú és szerkesztés: Dajka-Szederkényi Kornélia (IWI)

 

 

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop