TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Interjú Szegedi Róberttel az RSports Performance Studio alapítójával

Interjú Szegedi Róberttel az RSports Performance Studio alapítójával

Szegedi Róbert a magyar edzői szakma egyik innovatív szereplője, aki többször is bebizonyította, hogy a jól kitaposott ösvényt igenis érdemes lecserélni a járatlan útra.
A 2004-es kosárlabda akrobatika egyik alapítójaként olyan területre lépett társaival, mely akkoriban itthon teljesen újszerű volt, de ha időben ugrunk egy nagyot és a saját ötlete nyomán létrehozott RSports Performance Studiot említjük, szintén egy úttörő szolgáltatásról beszélhetünk, mely ráadásul vidéken, Sopronban kapott székhelyet. Ebben a teremben kimagasló minőségű szakmai munka folyik, hiszen egy olyan műhelyről van szó, ahol profi sportolók sportágspecifikus edzései zajlanak.

Ennek megfelelően került kialakításra az rendelkezésre álló terület, ahol minden szükséges modern eszköz elérhető ahhoz, hogy akár sportrehabilitációs munkát, akár teljesítményfokozásra irányuló edzéseket is kivitelezni lehessen.

Ha visszatekintesz az RSport Performance Studio születésére, mit tudsz elmondani arról a folyamatról, amely nyomán stabilan kialakult a terem mai közönsége, megítélése és az együttműködéseid azokkal a magyar és külföldi sportolókkal akik megfordultak nálad?

A terem megnyitásával és megvalósításával egy álmom vált valóra. Szerettem volna valami egyedit, valami olyat létrehozni, ami Én vagyok, amiből nincsen minden sarkon egy ugyanolyan vagy egy hasonló. Sokszor jártam az USA-ban, s az Egyesült Államokbeli utazásaim legfőképpen arról szóltak, hogy kapcsolatokat építettem, megnéztem a lehető legtöbb edzőtermet és bővítettem a tudásomat, illetve képeztem magam.

Rengeteg dolgot láttam, olyan helyekre jutottam be, ahová egy hétköznapi ember nem tud és ezeket a tapasztalataimat gyúrtam össze, ebből lettünk Mi az RSports Performance Studio. Azt tudni kell, hogy az RSports Performance Studio nyitása előtt 5 évig egy soproni edzőteremben dolgoztam. Sopronba költözésem után eleinte, mint recepciós, majd fél évvel később már, mint edző is dolgoztam ezen a helyen. Kezdetben reggel 6-tól délután 4-ig recepcióztam, majd 4-től edzést tartottam, este 9 és 10 között végeztem, de volt olyan nap is, amikor reggel 6-tól 2-ig tartottam edzéseket és 2-től éjfélig pedig a recepción dolgoztam.

Amióta edzőként dolgozom reggeltől estig, hétvégék nélkül munkával telik szinte minden időm. Jogosan jönne a kérdés, mi van a magánéletemmel, abszolút jogos lenne, de erről majd egy másik fejezetben szívesen mesélek.

A terem klientúrája nem a nulláról indult, általában az a vendég, akinek tetszik, amit közösen csinálnak az edzővel, nem termet választ hanem szakembert, így a klienseim 90%-a is jött velem a stúdióba.Teremként mi sosem hirdettünk, nem fizettem hirdetésért vagy újságcikkekért. Három évig dolgoztam a Soproni Kosárlabda Clubnál (férfi NB/1 A. osztály), ez volt az első komoly munkám csapat szinten. Itt elég hamar elkezdtek hozzám csapatedzésen kívül is járni a játékosok, légiósok. Szájról szájra terjedt a közös munkánk, ami után egyre több kosárlabdázó keresett meg. Dolgoztam számos a világ különböző részeiről érkezett profi sportolóval az RSports Performance Studio falai között.

Honnan tudnak rólunk? A sportolói közeg eléggé zárt rendszer, sok különböző sportág versenyzői ismerik egymást és beszélgetnek, látnak egy – egy videót egy edzésmunkáról és ez akarva akaratlanul felkelti a figyelmet. A legjobb reklám egy elégedett sportoló, kliens, akin látszik érezhető és mérhető a változás.

Amikor összeállt minden egy profi sportolóknak is szóló, sportágspecifikus fejlesztésre is alkalmas modern terem felépítéséhez, mi volt a legnagyobb rizikófaktor a nyitást illetően? Voltak-e meghatározó versenytársai akkoriban egy hasonló felszereltségű stúdiónak?

Nálam a teremben nem a felszerelésen van a hangsúly (persze természetesen fontos), nem vagyunk agyon gépesítve, a legfőbb hangsúlyt az edző szakértelme és hozzáállása, felkészültsége kapja, nem az hogyan tudja a vendéget egyik géptől a másikhoz kísérni.

A terem nyitása előtt leültem több edzőterem tulajdonossal is beszélgetni, mindegyikük szájából ugyanaz hangzott el: „Nem a munkával lesz a bajod, nem a vendégekkel, hanem az alkalmazottakkal”. Én nem hittem nekik… Majd be kellett látnom azt, hogy sajnos igazuk volt. Háromszor cseréltem edzői gárdát. Azt gondolom és remélem, hogy a jelenlegi kollegáimban megtaláltam végre, amit kerestem és amire szükség van.

A terem nyitása előtt számos edzőtermet jártam végig, megnéztem, hogy dolgoznak az edzők, milyen konstrukciókkal. Rengeteg számomra pozitív és negatív dolgot tapasztaltam, ezek után kristályosodott ki, hogy milyen nem akarok lenni és milyen stábbal nem szeretnék együtt dolgozni. Sajnos azonban hibázik az ember, és az elején nekem sem sikerült jól választanom.

Mi egy privát edzőterem vagyunk, hozzánk csak előzetes bejelentkezés után lehet bejönni, nincs külsős vendég, aki csak úgy „belibben” az utcáról, ezért egy kicsit kacifántosabb a történetünk profit szerzés szempontjából is.
interju-szegedi-roberttel-az-rsports-performance-studio-alapitojaval
Fotó: Megan Walkerrel WNBA játékossal az RSports Performance Studióban

A karriered nagyon jó példája a kockázatvállalásnak. Sportolóként és pedagógia szakot végezve mennyire volt tudatos számodra az út, hogy ötvözd ezt a két aspektust és edzőként olyat hozz majd létre, ami csak nagyon keveseknek sikerül, nevezetesen egy hosszútávon működő és az edzői munkára épülő gyümölcsöző vállalkozást?

Kicsit közhelyes, de igaz: „Kockázat nélkül nincs siker”, nagyon pozitív személyiségnek tartom magam és úgy voltam vele, ha ez projekt nem sikerül, megyek és csinálom tovább. Soha semmit nem adok fel ha munkáról van szó, illetve számomra mindez nem is munka, mert ez az életem, akik ismernek azok tudják.

Így volt ez akkor is, amikor kosárlabdáztam és a sport megtanított az alázatra, tiszteletre, illetve a szüleim és edzőim érdeme is ez. Sportolóként sem tudtam belenyugodni abba, ha valami nem sikerült. Amikor ifi korosztályba léptem kaptam egy kulcsot az akkori edzőmtől, azért hogy amíg nincs bent senki a teremben hétvégén is be tudjak menni gyakorolni, s ez általában reggeli 5 vagy 6 órai kezdést jelentett.

A főiskolán a bölcsészettudományi kar választása nevelőapukám hatására történt meg, sosem szerettem volna pedagógusként dolgozni, de a pszichológia és a filozófia mindig érdekelt. Amikor elkezdtem edzősködni rájöttem, hogy a jó edző nem feltétlenül attól jó, mert nagyon magas szintű a szakmai felkészültsége, hanem attól, ahogyan a tudását képes átadni a klienseinek, sportolóinak. Lehetsz jó edző, de ha nem tudsz például kommunikálni, ha nem vagy jó pedagógus, senki nem fog veled dolgozni.

2014-ben végezted az IWI-nél a korrektív sportrehabilitációs tréner képzést (korábban pedig a személyi edző és testépítő képzéseket). Mit adott hozzá az erőnléti edzői karrieredhez ez a tananyag? Hol tudtad a leginkább hasznosítani a kapcsolódó tudást?

A tanfolyam felnyitotta a szemem és rávezetett arra, hogy a teljesítményfokozás, a profi sportolókkal való munka nem jöhet létre komolyabb rehabilitációs ismeretek nélkül. Folyamatosan használom sportolóimmal a közös munkában. Például a különböző mozgásminták szűrése, egy sérülés után a mozgástartomány beszűkülések mérése és annak a visszaállítása különböző korrekciós gyakorlatok segítségével. Ezek mind olyan dolgok, amiket máshol nem nagyon tanulhat az ember, illetve én még eljártam gyógytornászhoz Szombathelyre kimondottan ezekkel a problémákkal foglalkozni.

A szakmai tapasztalatod a lakossági személyi edzésre is kiterjed, hiszen számtalan kliensed volt az átlagpopulációból is. A mozgásszervi problémák, gerinc, térd, boka, vállsérülések, szív- és érrendszeri megbetegedések, a stressz gyakorlatilag mára átlagosnak mondható paraméterek a lakosság körében. Milyen speciális tudás szükséges ahhoz, hogy jól tudjuk támogatni ezeket az embereket és főként ahhoz, hogy ne rontsuk tovább az egészségi állapotukat?

Elengedhetetlen a különböző populációk életkori sajátosságainak az ismerete, elengedhetetlennek tartom egy orvossal egy gyógytornásszal való közös munkát, mert edző vagyok nem polihisztor, nem értek mindenhez és nem is szeretnék. Folyamatos kapcsolatban állok orvosokkal és gyógytornászokkal, a legtökéletesebb munka elvégzése érdekében.

Számtalan érdekes és egyben nehéz problémával és betegséggel küzdő klienssel dolgoztam és dolgozok a mai napig, számos szívproblémával küzdő kliens rehabilitációjában segítettem, volt több daganatos megbetegedéses kliensem, ahol elengedhetetlen a kezelőorvosokkal való napi szintű kapcsolattartás.

2021-ben melyek a legnagyobb változások a napi munkádat illetően, milyen megoldásokkal kellett előállnod a vírushelyzet következményeként?

3 évig dolgoztam a Sopron Basket Női Kosárlabda csapat erőnléti edzőjeként. Óriási sikereket értünk el együtt. Ebben az időszakban sokkal kevesebb időt tudtam a teremre szánni. Rövid szakaszokban tudtam csak jelen lenni :reggel hattól nyolcig tudtam bent lenni, majd déltől egyig és este nyolctól tízig.
interju-szegedi-roberttel-az-rsports-performance-studio-alapitojaval
Fotó: Határ Bernadettel, a 3. magyar WNBA játékossal

Minden második héten külföldön játszottunk, ami 3 – 4 napos távolmaradásokat vont maga után. Lássuk be teremvezetőként ez igen csekély mennyiség az edzőteremben eltöltött idő tekintetében. Ebben az időszakban kollegáim oroszlán részt vállalva a munkából vitték a termet maximális támogatással, amiért örökre hálás leszek nekik, ezúton is köszönöm a munkájukat.

2021 azonban óriási választás elé állított. Választanom kellett a csapat és a terem között. Úgy éreztem ha egy újabb évet aláírok akár a Sopron Baskethez, akár másik csapathoz, azt a terem nem fogja túlélni. Mindez többek között köszönhető volt a pandémiás időszakoknak, amikor be kellett zárnunk. Idén májustól vagyok a teremben főállásban és próbálunk újra talpra állni, úgy érzem jó úton járunk, de még kell idő, hogy minden olyan legyen, mint a vírus előtt.

Kollegáimmal és egy komoly orvosi stábbal készülünk egy új projektre, de erről még nem szeretnék semmi bővebbet mondani. Annyit mondhatok, hogy első sorban profi sportolókkal fogjuk elkezdeni ezt a munkát, már meg is állapodtunk egy csapattal és nagyon várjuk a közös együttműködést.

Mit emelnél ki azok számára, akik nem szeretnének megállni a személyi edző képzésnél és komolyabb továbbképzések elvégzésén gondolkodnak épp, legyen az erőnléti tréner, korrektív tréner vagy medical fitnesz szakértői vonal?
Azt kell mindenkinek végig gondolnia, kikkel szeretne foglalkozni, mi áll hozzá a legközelebb. Hozzáteszem, az IWI összes képzése az országban a legmagasabb színvonalú, rengeteg külföldi tapasztalattal rendelkező szakember vesz részt a szemináriumok vezetésében. Azt gondolom, ha csak normál hétköznapi emberekkel szeretne valaki foglalkozni akkor sem elhanyagolhatóak a rehabilitációs képzések, illetve a komolyabb gerinc központú képzések. Amiket felsoroltál csak ajánlani tudom, mert tudom azt, hogy a legtökéletesebb munkavégzés alapjai ezek a képzések.

Szegedi Róberttel Csurgó Krisztina személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető, fitnesz kommunikációs mentor készített interjút.

* a képek engedély nélkül nem használhatók fel. Nyitóképeken: Magyar kupa győztesek, Dr Tibold Ákos, Fisher Mihály és Hárspataki Gábor (Karate olimpiai bronz érmes)
IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop