TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A Medical Fitness szakértő

A Medical Fitness szakértő

Az előző írásomban a fitness fejlődéséről, differenciálódásáról osztottam meg gondolataimat kedves olvasóimmal. Mint minden szakma a fejlődéssel, a piac bővülésével a fitness is rengeteg ágra, szakterületre vált szét. Ha egy edző ma szeretné magát a felhasználók felé pozícionálni, „eladni” a munkáját, nincs könnyű helyzetben.

Sok versenytárssal, rengeteg módszerrel, új megoldással szemben kell megadni, miért őt válassza egy vendég. Nehéz magát megkülönböztetni!

Ebben a helyzetben szeretném, mint új alternatívát bemutatni a medical fitnesst. Ez a terület nagy lehetőség, de komoly kihívás is egy edző számára.

Miért nagy lehetőség?

Az edzőterembe járók jelentős része ma már nem feltétlenül a brutális izomtömeg, a keresztszálkás farizom vagy az 50-es bicepsz miatt megy edzőterembe. Egyre több az, aki a rekreációs, egészségfejlesztő, stressz levezető célt tűzi ki maga elé.

Változik a társadalmi összetétel is: szinte minden életkorú, foglalkozású, kulturális érdeklődésű nő és férfi megtalálható az edzőtermekben.

Az idősödő vendégkörrel együtt jár az, hogy sokan valamilyen krónikus betegséggel rendelkeznek, vagy potenciálisan fennállhat ezek veszélye. Ezért speciális mozgásformákra, fokozott odafigyelésre van náluk szükség.

A normál edzői tevékenység preventív része még jobban előtérbe kerül. Az első találkozásoknál az egészségügyi állapot részletes felmérése, a fizikai tesztek elvégzése és az időszaki tesztelések alapvető fontosságúak. Ezzel lehet azt biztosítani, hogy a vendég a megcélzott egészség fejlesztés irányába fejlődjön. 

„Nil nocere” Ne árts!

Az egészségügy és az orvosok részéről is van igény a speciális edzésekre, a medical fitness igénybevételére.

A krónikus betegségek kezelésével foglakozó orvosok szakmai kollégiumai, szövetségei világszinten és hazánkban is szakmai ajánlásokat fogalmaznak meg. Ezekben az ajánlásokban, guide line-okban megadják azokat a kezelési lépéseket, amiket alkalmazni kell egy beteg gyógyításánál. Ezek a lépcsők a legegyszerűbb, kezdeti stádiumtól haladnak a súlyosabb állapotok felé. A javasolt eszközök, módszerek között megtalálható az életmód terápiától, a mozgástól, a gyógyszeres és műtéti beavatkozásokig minden.

Példaként a cukorbetegek gondozásával foglakozó Magyar Diabétesz Társaság ajánlását szeretném bemutatni. Az ajánlás a szakmai evidenciákon, bizonyítékokon alapul. Ezek szerint a 2. típusú diabéteszes betegek első ajánlott kezelése az életmód terápia. Ez tartalmazza a diétát és a megfelelő napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitást. Ennek a hatása klinikai vizsgálatokkal bizonyított és hatásossága felveszi a versenyt a leghatékonyabb gyógyszeres kezelésekkel, pl. a metforminnal.

A magyar ajánlás az ADA (American Diabetes Association) guide line-al van összhangban.

A 2. típusú diabéteszes betegek első ajánlott kezelése az életmód terápia

Ezeken a példákon látszik, hogy mind az edzőterembe járók, mind az egészségügy szereplői részéről van igény olyan edzőkre, akik megfelelő egészségügyi ismeretekkel rendelkeznek. Ezeket az ismereteket be tudják építeni az edzéstervezésbe és gyakorlatban is tudják alkalmazni a preventív edzés elveit.

Milyen tudással rendelkezzen egy medical fitness szakértő?

  • Ismerje az egészségügy szaknyelvét, értse meg az orvosi vizsgálati eredmények üzeneteit.

  • Tudja értelmezni a laboreredményeket, ismerje a normál tartományokat. Tudja mit jelent az ezektől való eltérés.

  • Legyen meg az eszköztára: edzésmódszerek, rekreációs és korrektív technikái a meglevő egészségkárosodásoknak a csökkentésére.

  • Legyen tisztában a gyakoribb gyógyszerek hatásaival, hogyan befolyásolják az edzésteljesítményt, esetleg milyen kockázatot jelentenek.

  • Építsen ki élő szakmai kapcsolatot az egészségügy résztvevőivel: orvosok, dietetikusok, gyógytornászok. 

  • Állapotfelmérések, célkitűzések profi megtervezését és kivitelezését speciális igényű vendégeknél is tudja elvégezni.

  • Ismerjen minél többféle, speciális edzésmódszert és ezekből legyen képes testre szabott edzésterveket készíteni a vendég állapotának megfelelően.

  • Súlyzós, saját testsúlyos, kardió, funkcionális edzés kombinált, holisztikus alkalmazásával tudjon terhelési szinteket beállítani.

  • Ismerje a veszélyhelyzetek megelőzésének módszereit, vagy ha kialakul egy sérülés, az elsősegély nyújtás elemeit.

Tehát ezt az utat, a medical fitness szakértőit szeretném az edző kollégáknak javasolni, ha különleges és nagy valószínűséggel hosszútávon keresett területet szeretnének választani.
Ez természetesen komoly felkészülést, sok speciális ismeret elsajátítását és élethosszig tartó tanulást, önfejlesztést igényel.
Viszont aki ezt az utat választja, megtudja oldani a cikk elején felvetett problémát: Hogyan különböztessem meg magam a többi edzőtől, miért engem válasszanak a vendégek?

Képzésünkről bővebben ITT tudsz tájékozódni.

Írta: Dr. Domokos Sándor

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop