TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A sport, fitness differenciálódása, medical fitness

A sport, fitness differenciálódása, medical fitness

Jómagam a 80’ évek elején szippantottam bele az edzőtermek levegőjébe és azóta is fogva tart ez a közeg. Az eltelt évek alatt volt szerencsém figyelemmel kísérni, átélni azt a fejlődést, amin ez a terület átment.

Eleinte „földalatti mozgalom” volt az egész, hiszen a legtöbb városi edzőterem alagsorokban, pincékben volt. Ide jártunk és mindenfelől összeszedett, leharcolt, összebarkácsolt eszközökkel fejlesztettük a fizikumunkat. Az edzésmódszerek, edzéstervek, ha voltak egyáltalán, nagyon gyerekcipőben jártak. Az edzőtermekbe járók is gyakran köznevetség tárgyai voltak, nem tekintettek bennünket igazi sportolóknak.

Nekem személy szerint, szerencsém volt, mert az első edzőm Kovács László Nyika fantasztikusan jól felkészült volt. Igyekezett az edzőtermet jól felszerelni, logikusan berendezni. Segítségével hozzájutottunk külföldi szaklapokhoz, magazinokhoz. Mai szemmel nézve is profi módszereket, edzésterveket, periodizálást alkalmazott nálunk. Nagy köszönet érte!

Aztán teltek az évek és egy hihetetlen fejlődésen ment keresztül a fitness. Egyre többen kezdtek edzőterembe járni, egyre szebbek, jobbak lettek a termek. Idővel egyre jobb üzlet lett az edzőterem üzemeltetés, az edzői munka. Ez magával hozta azt is, hogy a termek, stúdiók differenciálódni kezdtek. Ma már meg lehet találni a monstre, több ezer négyzetméteres gym-ektől a lakásokban berendezett butik edzőtermekig mindent. Differenciálódtak a módszerek, az óratípusok is: klasszikus testépítés, funkcionális edzés, saját testsúlyos, egyéni és csoportos stb. Szinte minden héten lehet találni egy új őrületet!

Egyre több felhasználói igény alakult ki, célok, korosztályok, egészségügyi állapot vagy éppen a pénztárca vastagsága szerint

Ennek sajnos vannak vadhajtásai is, de jelen írásomban én egy pozitív trendre szeretném felhívni a figyelmet. Ez az egészség központú, egészség fejlesztő sport, mozgás.

Kezdik az emberek felfedezni, hogy az egészség érték, az egyik legfontosabb erőforrásunk. Ahhoz, hogy ezt fejleszteni tudjuk, vagy legalábbis ne hagyjuk elveszni, tenni kell érte. Ennek az egyik legjobb módja a mozgás, a rekreációs sport.

Viszont ez sem egyszerű! Ki tud segíteni egy olyan valakinek, aki semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik ezen a területen?

Vegyünk például egy átlagos, A4-es méretű magyar embert, aki saját elhatározásból vagy külső ráhatásra: orvos, család, barátok miatt szeretné elkezdeni a sportot. Próbál jól választani, de a fentiek szerint a bőség zavarával kerül szembe! Mennyivel könnyebb volt nekem annak idején, az egész városban ahol éltem egy edzőterem volt. :)

Itt jön a képbe a felkészült, lelkiismeretes, elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező edző!

Szerencsére ezen a területen is forradalmi volt a fejlődés. Az edzőknek lehetősége van speciális területet választani, ahol ki tud építeni magának egy vendégkört.

Sokféle képzési lehetőség áll az igényes edző előtt. A saját érdeklődése, képességei és a piac igényeinek megfelelően tud választani és fejleszteni a tudását. Jómagam is ezt teszem hosszú évek óta és remélem, tudom folytatni minél tovább!

Ezen bevezető után szeretnék ajánlani egy irányt, ami szerintem komoly kifutás előtt áll. Ez a terület a medical fitness. Mit jelent ez a kifejezés?

Ha beütöm az internetes keresőbe érdekes különbség van a hazai és a nyugati találatok között. Nálunk első sorban a mozgásszervi rehabilitáció, a gyógytorna, már kialakult krónikus betegségek tüneteinek enyhítését jelenti ez a kifejezés.

Ha Nyugat Európa, USA felé keresgélek egy ennél tágabb, sokkal inkább a megelőzésre, prevencióra az egészség fejlesztésre fókuszáló definíciót találunk. Ezekben az országokban már kialakult az emberekben az a szemlélet, hogy az egészséget meg kell őrizni, fejleszteni kell. Az is egyértelmű, hogy ez az egyén érdeke és feladata.

Ezzel szemben hazánkban az elterjedt gondolkozás az, hogy az egészség védelme az egészségügy feladata. Amíg nem vagyok beteg nincs vele dolgom. Ha megbetegszem, elmegyek az orvoshoz és majd ő meggyógyít, hiszen az a dolga!

Sajnos a második módszer nem működik! Az egészség fejlesztésében legfontosabb feladat az egyénre hárul. Neki van a legtöbb veszteni valója, neki fontos, hogy magas szinten tartsa az egészségét. Ehhez kell neki segítséget keresni a klasszikus egészségügy: orvosok, gyógyszerészek és az ezt kiegészítő szakmák: életmód tanácsadók, személyi edzők személyében.

Ehhez viszont nekünk edzőknek is fel kell nőni. Fejleszteni kell az ismereteinket az orvosi, gyógyszerészi, dietetikai, labordiagnosztikai, élettani, kórélettani területeken. Meg kell tanulnunk az egészségügy szaknyelvét, érteni kell egy laboreredmény jelentését, egy orvosi diagnózis üzeneteit. A gyógyító, megelőző team tagjává tudunk válni, ha teszünk érte!

Erre a típusú edzőre Magyarországon is komoly igény van. Nagyon sok ember küzd krónikus betegségekkel és közülük egyre többen ismerik fel a mozgásnak a jelentőségét.

A klasszikus egészségügy szereplői is keresik a kapcsolatot a felkészült edzőkkel. A krónikus betegségek: magas vérnyomás, diabétesz stb. kezelésének nemzetközi és hazai ajánlásainak első lépése mindig a megfelelő mozgás. Ehhez is felkészült edzőre van szükség.

Tehát a szükséglet megvan az edzőterembe járók, az egészségügy résztvevői részéről egyaránt egy új típusú edzőre. Ki ez az edző? A Medical Fitness szakértő

Mit kell neki tudnia, hogyan végezze a munkáját, milyen módszereket használjon, hol tud segíteni? Erről szól a következő írásom.

Írta: Dr. Domokos Sándor

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop