TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A gluténérzékenységről - 1. rész

A gluténérzékenységről - 1. rész

Egyre gyakrabban találkozunk különböző érzékenységekkel, intoleranciákkal. Az éttermek és élelmiszer gyártók is egyre jobban odafigyelnek arra, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott igényekhez és az intoleranciák, allergiák követelményeinek megfelelő ételeket forgalmazzák. De mit kell tudni a gluténérzékenységről? 

A gluténérzékenység tünetei 

A gluténérzékenység egy autoimmun rendellenesség, amikor az immunrendszered abnormálisan reagál a gluténre. A glutén egy fehérje, amely megtalálható a búzában, árpában, rozsban és minden, ezeket tartalmazó élelmiszerben, ételben. Ha gluténérzékenységgel glutént fogyasztasz, akkor az immunrendszered betolakodóként reagál rá és a vékonybél tápanyagfelszívódásért felelős kis bélbolyhai károsodnak a túlzott immunreakció során. Kialakul egy gyulladás és a tápanyagfelszívódás jelentős hátrányt szenved.  

A tünetek között megtalálható a puffadás, hasmenés, székrekedés, gyomorfájdalom, fogyás és más, a tápanyaghiányból adódó tünetek is megjelenhetnek. A tápanyaghiányos állapot és a kellemetlen tünetek további problémákat okozhatnak a depressziótól és kimerültségtől az ízületi problémákon át akár a csontritkulásig, vagy terméketlenségig, így tehát nagyon fontos, hogy minél hamarabb felfedezzük a problémát és kezeljük a megfelelő módon. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy nagyon nehéz diagnosztizálni ezt a betegséget, mert enyhe tüneteknél nagyon hasonlíthat más egyszerűbb emésztőrendszeri problémákhoz, ugyanakkor, ha a tünetek tartósan fennállnak, mindenképpen javasolt a kivizsgálás. 

A gluténérzékenység kivizsgálása 

A gluténérzékenységet háziorvoson keresztül vagy magán úton is kivizsgáltathatjuk. Vérvizsgálatok után a vékonybélből vett minta biopsziás vizsgálata mutatja ki a gluténérzékenység fennállását. Ha a diagnózis alapján gluténérzékenyek vagyunk, akkor a probléma megoldására egyetlen lehetőségünk van, a gluténmentes étrend követése.  

Mire kell odafigyelni a gluténmentes táplálkozás során? 

A gluténmentes étrendben ki kell iktatni minden olyan élelmiszert, ami akár találkozhatott bármilyen gluténtartalmú alapanyaggal, élelmiszerrel. A gluténmentes alapanyagokat, élelmiszereket, ételeket kizárólag olyan körülmények között állíthatják elő, hogy semmiképp sem találkozzanak gluténnel. Az élelmiszerek feliratozásakor kiemelt jelöléssel láthatjuk, ha egy termék gluténmentes és gluténérzékenyek által fogyasztható. Vannak ugyanakkor olyan ételek is, amelyeket nyugodtan fogyaszthatnak a gluténérzékenyek, hiszen semmilyen körülmények között nem tartalmaznak búzát. 

Gluténmentesen táplálkozni a mai lehetőségek között nem bonyolult. A gluténes ételek kiválóan helyettesíthetők gluténmentes verziókkal vagy más, glutént nem tartalmazó élelmiszerekkel. Sokkal nagyobb probléma, ha a gluténérzékenység más élelmiszer allergiával vagy érzékenységgel párosul, mert az jelentősen megnehezíti az ételválasztást és leszűkíti a fogyasztható ételek és italok körét.  

A cikk következő részében részletesen átnézzük, hogy melyek a nyugodtan, bármilyen körülmények között fogyasztható ételek gluténérzékenyek számára.  

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop