TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Étel intolerancia vagy ételallergia

Étel intolerancia vagy ételallergia

Sokan összetévesztik az étel intolerancia és az ételallergia fogalmát. Pedig a kettő nem ugyanazt jelenti. Ételallergia esetén a szervezet immunrendszerének a működési problémájáról van szó, ételintolerancia esetén pedig az emésztőrendszerben fellépő hiba okoz tüneteket. Nézzük át részletesen a kétféle problémát, azok okait, tüneteit, a szervezet reakcióját. 

Étel intolerancia

Az emésztőrendszerben valamilyen emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya miatt a bevitt tápanyagok megemésztése nem történik meg tökéletesen, így azok különböző tünetekkel jelezve a problémát, jutnak át az emésztőrendszeren. Órákkal vagy akár napokkal később is megjelenthetnek a tünetek a fogyasztást követően. Előfordulása gyakoribb, mint az allergiáé. Az intolerancia nem okoz életet veszélyeztető állapotot. Következményeképpen antigén antitestek keletkeznek, amelyek gyulladáskeltő anyagokat termelnek. Ezek az anyagok a test bármely pontján lerakódhatnak és ennek megfelelően rengetegféle tünetet okozhatnak, mint pl a migrén, ízületi gyulladás stb. Rengetegféle tünetet produkálhatnak ezeken kívül, amelyek között megtalálhatjuk akár a depressziót, levertséget, kimerültség érzést, bőrbetegségeket, álmatlanságot, karikás szemet, figyelemzavart, vizesedést stb. Leggyakrabban intoleranciát okozó tápanyagok: tehéntej, búza, glutén, szója, tojás, olajos magvak, élesztő. 

Az étel intolerancia esetén lehetőség van arra, hogy vérvizsgálatból nagy valószínűséggel megtudjuk, mely tápanyagokra intoleráns a szervezetünk, így ezek kizárásával vagy mennyiségük csökkentésével megszabadulhatunk a tünetektől vagy csökkenthetjük azokat. 

Ételallergia

Az ételallergia tünetei az étel elfogyasztása után azonnal jelentkeznek. Kisebb arányban fordul elő, mint az ételintolerancia, tehát ritkább jelenség. Gyakran olyan ételeknél fordul elő, amelyet ritkán fogyasztunk és ezért meglepetés szerűen ér minket a tünet, amit okoz. Ételintoleranciánál a rendszeres fogyasztás hozza ki a tüneteket. Az allergiás reakció tünetei végzetesek is lehetnek, a tünetek alapvetően a klasszikus allergia tünetei, mint bőrpír, légzési nehézségek, tüsszögés, asztma stb. Az ételallergiát okozó étel rendszerint könnyedén azonosítható a tünetek és az előtte elfogyasztott étel összetétele alapján. Az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója az adott tápanyaggal szemben. Csak a tápanyag teljes kiiktatásával lehet a tünetektől megszabadulni, magától az allergiától nem tudunk.  

Nem tudjuk biztosan, hogy mi okozza a szervezet allergiás reakcióját. A tudomány jelenlegi feltételezései szerint az utóbbi évtizedekben megváltozott gyártástechnológiai eljárások, kemikáliák, gyógyszerhasználat, ízfokozók és egyéb élelmiszer adalékok lehetnek az okok hátterében. Az ételekben egyre több a kémiailag módosított vagy szintetikus alapanyag. Ráadásul az ipari termelés során létrejövő környezetkárosítás is ludas lehet a sokféle megbetegedés, allergia kialakulásában. A szervezetünk nincs ezekre felkészülve, nem tudja tolerálni a bekövetkezett változásokat és túlzott reakcióval próbál meg mindezek ellen küzdeni. 

Ha szeretnél a táplálkozás testi-lelki vonatkozásiról többet megtudni, ajánljuk figyelmedbe hamarosan induló Elhízás élettana és pszichológiája, modern terápiája képzésünket! 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop