TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Fehérjék a sportoló életében - 2. rész

Fehérjék a sportoló életében - 2. rész

Fehérje turmixok – miben különböznek? Rengeteg márka és rengetegféle íz, kiszerelés, név található meg a boltok polcain. Mégis hogyan döntsem el, melyik számomra a megfelelő, egyáltalán miért van nekem ezekre szükségem?

Ha szilárd táplálékokból nem tudod fedezni a napi fehérje szükségletedet, amiről már az első részben írtam, ez lehet 1,5g/ttkg-tól kezdődően akár 2,5-3g/ttkg sportágtól és céltól függően, akkor érdemes a táplálék-kiegészítőkhöz fordulni. Lehet, hogy azért, mert rohanós a napod, lehet, hogy azért, mert nem tudsz ennyi húst vagy tejterméket megenni és könnyebb legurítani egy turmix formájában, a lényeg, hogy a táplálék-kiegészítővel segíteni tudod a szükségleted biztosítását.

Állati és növényi eredetű fehérjék

A fehérje turmixok között találsz állati és növényi eredetű turmixokat. A növényi eredetű turmixok, mint amilyenek a vegán, vegetáriánus, vagy borsó vagy akár búzafehérjék manapság egyre divatosabbak, főleg azért, meg sokan döntenek a húsmentes élet mellett, de azért is, mert sokan tejallergiától vagy laktózérzékenységtől szenvednek, így az állati eredetű fehérjéket inkább kerülik. Hozzáteszem, hogy a tejsavó izolátumok már nem tartalmaznak laktózt, így azokat fogyaszthatják laktózérzékenyek is.

Koncentrátum, izolátum, hidrolizátum

Az állati eredetű fehérjék között találhatunk tejalapú, tojásalapú fehérjét vagy marhafehérjét. A legnépszerűbbek, és felszívódás valamint izomépítés, regeneráció szempontjából a legjobb ár-érték arányúak a tejsavó fehérjék. Ezek gyorsan szívódnak fel, hatékonyan segítik az izomépítést. Találhatsz köztük koncentrátum, izolátum, hidrolizátum formát. Ezek között az aminosav láncok hossza a különbség. A fehérje ugyanis aminosavakból áll. Minél rövidebb egy ilyen lánc, annál gyorsabban tudja a szervezet lebontani és az izomzathoz juttatni, hogy ott az izomépítésben hatékony segítség legyen. Ugyanakkor az ára is ennek megfelelően nő a fehérjének, hiszen annál feldolgozottabb formában juthatsz hozzá. Kérdés, hogy mennyire van erre szükséged? Ha nem kiélezett forma, esetleg verseny a célod, akkor a koncentrátum tökéletes választást jelent.

Mikor igyunk turmixot?

A fehérje turmix fogyasztásának legfontosabb időpontja az edzést követő fél órán belül van. Ezen kívül fogyaszthatod akár reggelire is, hiszen ébredéskor nagyon fontos, hogy hasznos tápanyaghoz juttassuk a szervezetünket a 8 órás éhezés után. Este is fogyaszthatod lefekvés előtt, hogy éjszaka, amikor a regeneráció java történik, rendelkezésre álljon a szervezetben a szükséges tápanyag. Ilyenkor célszerűbb lassú felszívódású formát választani, mint a kazein (tejfehérje) vagy tojásfehérje, de ha csak tejsavónk van otthon, akkor azt pl. Túróval keverve lassíthatunk a felszívódásán.

A fehérje turmixok többsége 20-25g közötti fehérje mennyiséget tartalmaz adagonként, ami nagyjából megfelel 100g csirkemell fehérje tartalmának. Sok turmix cukormentes, hogy diétázók is tudják fogyasztani. Ha Neked tömegnöveléshez szükséges, célszerű valamilyen szénhidráttal együtt fogyasztani. Edzés után gyors felszívódású szénhidráttal próbáld inkább kiegészíteni, mert az további segítséget nyújt a hatékony felhasználáshoz, hiszen a vércukorszint megemelkedése inzulinkibocsátást eredményez, aminek hatására a vérből a szervezet mindent betessékel a sejtekbe, így a fehérjét is!

A cikksorozatot írta Nagy Dóra személyi edző, táplálkozási tanácsadó, a BioTechUSA szakértője, projekt szakmai vezetője. A cikksorozat részeit keresd itt az IWI Magazinban! 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop