TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Gyermekeink élete – étele

Gyermekeink élete – étele

Milyen egészségügyi problémákat okozhat az elhízás?

Az elhízás okozta egészségügyi problémák hatással lehetnek a gyermekek jelenlegi és jövőbeni egészségi állapotára. Ide tartoznak olyan – korábban felnőttkori betegségnek tekintett – súlyos állapotok, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint

A túlsúlyos és elhízott gyermekek számára további kockázati tényezők:

 • csont- és ízületi problémák
 • légszomj – légzési nehézség, amely megnehezíti a testmozgást, sportolást vagy bármilyen fizikai tevékenységet. Ez az asztma tüneteit is súlyosbíthatja, vagy már gyermekkorban asztma kialakulásához vezethet.
 • nyugtalan alvás vagy légzési problémák éjszaka, például obstruktív alvási apnoe szindróma
 • koraérettségre való hajlam. A túlsúlyos gyerekek magasabbak és szexuálisan érettebbek lehetnek társaiknál, mert az az elvárás feléjük, hogy úgy viselkedjenek, amennyi idősnek kinéznek, ne pedig a tényleges életkoruknak megfelelően. A túlsúlyos lányoknak rendszertelen menstruációs ciklusuk és termékenységi problémáik lehetnek felnőttkorukban.
 • máj és epehólyag betegség

A gyermekkorban kialakuló szív- és érrendszeri kockázati tényezők (beleértve a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és a cukorbetegséget) felnőttkorban szívbetegséghez, szívelégtelenséghez és stroke-hoz vezethetnek. A gyermekkori elhízás megelőzése vagy kezelése segíthet megvédeni őket ezektől a később kialakuló problémáktól

Az elhízott gyerekeknél érzelmi problémák is előfordulhatnak (például alacsony az önbecsülésük), és társaik vegzálhatják, zaklathatják (ld. bullying) vagy elutasíthatják őket.

A súlyukkal elégedetlen gyerekek a következő kockázatoknak vannak kitéve:

 • egészségtelen táplálkozás és étkezési zavarok
 • depresszió
 • függőséget okozó szerek használata

Hogyan határozható meg a túlsúly és az elhízás?

A testtömeg-index (BMI) testmagasság- és testsúlymérések alapján becsüli meg az ember testzsírját. De a BMI önálló kiszámítása bonyolult lehet. Egyszerűbb egy BMI-kalkulátort használni.

Az általánosan elfogadott BMI-táblázat szerint a 2 és 19 éves kor közötti gyermekek négy kategóriába sorolhatóak:

 • súlyhiány: BMI <5%
 • normál testsúly: 5% <BMI <-85%
 • túlsúly: 85% <BMI <95%
 • elhízott: 95% <BMI

A 2 évesnél fiatalabb gyerekek esetében az orvosok testtömeg-index helyett testsúly-testhossz táblázatokat használnak annak meghatározására, hogy a baba súlya hogyan viszonyul a testhosszához. Túlsúlyosnak tekinthető minden 2 év alatti gyermek, akinél ez az arány meghaladja a 95%-ot.

A BMI nem mindig alkalmas a testzsír tökéletes mérésére, és bizonyos esetekben félrevezető lehet. Például egy izmos ember esetében az izomtömeg miatt lesz magas a testtömeg, nem pedig a testzsír miatt. Ezenkívül a BMI-t nehéz lehet értelmezni a serdülő korban, amikor a gyermekek folyamatos fejlődésben vannak. Ne feledjük, hogy a BMI jó iránymutató a testzsír tekintetében, de nem személyre szabott mérés!

Aggódó szülőként érdemes a gyermekkel szakemberhez fordulni. Az orvos az étkezésre és a testmozgásra vonatkozó kérdéseket fog feltenni, és a kapott válaszok alapján pozitív változásokat eredményező ajánlásokat fog tenni. Esetleg vérvételt is kérhet az elhízás hátterében álló esetleges egészségügyi problémák felderítése érdekében.

A gyermek BMI-szintjétől (vagy testtömeg-testhosszúság mérésétől) és egészségi állapotától függően az orvos tovább irányíthatja a fiatal pácienst egy szakképzett dietetikushoz vagy javasolhatja számára valamely súlykontroll-programot.

Miért válnak túlsúlyossá vagy elhízottakká a gyerekek?

A túlsúlynak számos oka lehet, például az étkezési szokások, a mozgáshiány, a genetika vagy ezek kombinációja. Egyes esetekben a túlzott súlygyarapodás endokrin probléma, genetikai szindróma vagy bizonyos gyógyszerek miatt következhet be.

Diéta és életmód

A legtöbb étel, amit elfogyasztunk, gyors és egyszerű – a zsíros gyorsételektől a feldolgozott és előre csomagolt ételekig. Napközben annyira elfoglaltak vagyunk, hogy kevés idő jut egészségesebb ételek elkészítésére vagy némi mozgásra. Az adagok mérete otthon és külföldön túl nagy. Ráadásul a modern élet mozgásszegény. A gyerekek több időt töltenek videójátékkal, mint a szabadban. Azok a gyerekek, akik napi 4 óránál többet néznek tévét, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mint a 2 órát vagy kevesebbet tévéző társaik. És azok a gyerekek, akiknek a hálószobában van a tévéjük, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak.

Edzés és fizikai aktivitás

Sok gyerek nem végez elegendő fizikai aktivitást A nagyobb gyermekeknek és tizenéveseknek legalább egy órát, vagy annál többet kellene naponta olyan közepes vagy magas intenzitású mozgást – aerob mozgást is(!) – végezniük, amelyek hozzájárulnak a csont- és izomtömeg növekedéséhez. A 2-5 éves gyerekeknek naponta többször kellene aktívan játszaniuk.

Genetika

A genetika szerepet játszhat a gyerekek testsúlyában. Génjeink segítenek meghatározni a testalkatunk típusát, valamint azt, hogy a szervezet hogyan raktározza és égeti el a zsírt.

De a gének önmagukban nem magyarázhatják meg a jelenlegi elhízási válságot. Mivel mind a gének, mind a szokások egyik generációról a másikra öröklődnek, egy család több tagja is küzdhet a túlsúllyal. Az azonos családban élő emberek étkezési szokásai, fizikai aktivitásuk szintje és a túlsúlyhoz való hozzáállása általában hasonló. Ha az egyik vagy mindkét szülő túlsúlyos vagy elhízott, azzal növekszik a gyermek elhízásának az esélye.

A gyermekkori egészséges táplálkpozás szerepe a betegségek kialakulásában.

Hogyan előzhetjük meg a túlsúlyt és az elhízást?

A család lesz a kulcs ahhoz, hogy a gyermekek minden korosztályban megtartsák az egészséges testsúlyukat. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás legyen családi ügy! Azáltal vond be a gyermekeket, hogy hagyod őket segíteni az egészséges fogások megtervezésében és elkészítésében. Vidd magaddal őket bevásárolni és tanítsd meg nekik, hogyan válasszanak egészségesen élelmiszert!

 

 

Ezeket a gyakori csapdákat próbáljuk meg elkerülni:

 • Ne édességekkel és finomságokkal jutalmazd a gyerek jó viselkedését vagy akadályozd a helytelent. Más eszközzel próbálj meg viselkedésváltozást elérni!
 • Ne legyen követelmény a „tiszta tányér”. Még a csecsemők is elfordulnak a melltől vagy a cumisüvegtől, ezzel jelezve, hogy jóllaktak. Ha a gyermek tele van, akkor ne erőltessük az étkezés folytatását. Inkább azt erősítsük meg bennük, hogy csak akkor egyenek, amikor valóban éhesek!
 • Ne beszéljünk „rossz ételekről” és ne tiltsunk meg teljes mértékben semmilyen édességet vagy kedvenc rágcsálnivalót! Ebben az esetben ugyanis a gyerekek lázadásképpen túl-fogyaszthatják az adott ételt házon kívül vagy otthon titokban. Inkább arra törekedjünk, hogy az esetek többségében egészséges élelmiszereket kínáljunk és a nassolás alkalomszerű legyen.

Életkor szerinti ajánlások

További ajánlások minden korosztály számára:

 • Születéstől 1 éves korig: Számos egészségügyi előnye mellett a szoptatás segíthet megelőzni a túlzott súlygyarapodást.
 • 1-5 éves kor között: korai életkorban kezdjük el megismertetni a gyerekeket a helyes étkezési szokásokkal. Segítsünk kialakítani az étkezési preferenciákat azáltal, hogy különféle egészséges ételeket kínálunk. Támogassuk a gyerekek természetes mozgásigényét, és segítsük őket készségeik fejlesztésében.
 • 6 és 12 év közöttiek: Bátorítsuk a gyerekeket a mindennapi fizikai aktivitásra, legyen szó szervezett csapat-sportról vagy egy focimeccsről a szünetben. A gyermek otthoni testmozgását segíthetjük olyan mindennapi családi programokkal, mint a szabadtéri játék vagy a közös séták. Tegyük tudatosabbá az ételválasztásukat, például azzal, hogy közösen csomagolunk ebédet.
 • 13-18 éves kor: Tanítsuk meg a tizenéveseknek, hogyan készítsenek otthon egészséges ételeket és harapnivalókat. Bátorítsuk őket arra, hogy egészséges döntéseket hozzanak otthonon kívül is, és legyenek aktívak minden nap.
 • Minden korosztály számára: Csökkentsük a TV-vel, telefonnal, számítógéppel és videójátékokkal töltött időt, és figyeljünk arra, hogy ne étkezzen a képernyő előtt (TV vagy más módon). Fogyasszon különféle egészséges ételeket, és a család étkezzen együtt a lehető leggyakrabban. Ösztönözzük a gyerekeket, hogy minden nap reggelizzenek, naponta legalább ötféle gyümölcsöt és zöldséget egyenek, és korlátozzuk a cukrozott termékek fogyasztását.

Beszélgessünk a gyerekekkel a jó étkezés és az aktív életmód fontosságáról. Váljunk példaképpé a gyerekek szemében azáltal, hogy helyesen étkezünk, rendszeresen edzünk, és egészséges szokásokat építünk be saját mindennapi életünkbe. Tegyük ezt családi üggyé, hogy mindenki számára természetessé váljon!

 

Fordította: Szloboda Éva  az IWI Nemzetközi Fitnesziskola Gyermekfitnesz oktató képzés vezetője

Felhasznált irodalom

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop