TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Milyen a fenntartható táplálkozás?

Milyen a fenntartható táplálkozás?

Azok az alapanyagok, élelmiszerek, ételek tartoznak a fenntartható táplálkozás fogalmába, amelyek feldolgozása alacsony környezeti hatású, hozzájárul az élelmezés és táplálkozásbiztonsághoz, valamint egészséges a mai és a jövő generációja számára.

A WHO meghatározásában a fenntartható étrend gabonákat, hüvelyeseket, dióféléket, gyümölcsöket, zöldségeket, tehát alapvetően növényi összetevőket tartalmaz. De tartozhat ide még tojás, tejtermékek, szárnyasok, halak és nagyon kis mennyiségben vörös hús is. Az antibiotikumok és hormonok alkalmazását a feldolgozás során minimalizálják.

Miért fontos a fenntarthatóság?

A fenntarthatóság célja a természetes források pazarlásának és károsításának elkerülése. Minimalizálja a klímaváltozás káros hatásait és törekszik a minél kisebb ökológiai lábnyom hagyására is azáltal, hogy pl nem messziről szállított alapanyagokat (helyi) alkalmaz.

A fenntarthatóságot 3 dimenzióban célozzuk: gazdasági, környezeti és társadalmi színtéren az adott étel előállításától a gyártáson át az értékesítésig és a fogyasztásig.

Az élelmiszerek előállítása az egyik legfőbb oka a globális környezeti válságnak. A vizsgálatok és tapasztalatok alapján a vegán és a vegetáriánus étrend jelenti a legnagyobb csökkenést a földek kihasználásában és az
üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában, valamint a vegetáriánus étrendhez szükséges a legkevesebb víz.  

A WHO szerint az élelmiszer előállítás felelős az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20-30%-ért és a vízfelhasználás 66%-ért. És bár a változatos étrend feltétlenül fontos az emberi szervezet egészségéért, egy valóban fenntartható étrend a környezet egészségét is figyelembe veszi.

Tényezők, amelyek meghatározzák a fenntarthatóságot egy-egy étrend esetén:

  • Elérhetőség
  • Relatív költség
  • Biodiverzitás
  • Ökorendszer védelme
  • Általános egészségmegőrzés

Ha minden tényezőre megfelelő módon figyelünk, akkor elérhetjük, hogy a felnövekvő lakosságnak és a jövő generációjának is megfelelő mennyiségű forrás és étel álljon rendelkezésére.

Milyen egy fenntarthatóság elvével készült őszi finomság?

Sütőtök püré

Remek köret, de magában is kiváló édeskés nassolnivaló, amihez nincs szükséged másra, mint egy sütőtökre, sütőre, és tetszőleges fűszerekre.

Most meg a tököt, vágd fel szeletekre és magozd ki. A szeleteket előmelegített sütőbe (180 fok) tedd be egy tepsin. A sütés után hámozd meg a szeleteket és tedd bele turmixgépbe, tetszőlegesen fűszerezve.

Az elkészítés kb. 45 perc.

Szeretnél háztartásod, vagy vendégeid számára hasznos, szakszerű táplálkozási tanácsokat adni? Várunk Sporttáplálkozás és táplálékkiegészítés, illetve Sporttáplálkozás és táplálékkiegészítés - Tanácsadói modul képzéseinken!

Már fogyaszthatod is! :)

N-H Dóra cikke.

 

 

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop