TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Zsírégető alapok – 1. rész

Zsírégető alapok – 1. rész

Sokaknak a fogyás egyet jelent azzal, hogy vesznek egy doboz zsírégetőt és várják a hatást. De vajon működik így? Annyiféle van, mégis melyiket kellene választanom? Nézzük meg, hogyan is működnek a zsírégetést ígérő táplálék-kiegészítők!

Az első és legfontosabb dolog, hogy a fogyás úgy fog bekövetkezni, ha negatív az energiamérleged, tehát ha kevesebb a bevitt energiamennyiség ételből, mint amennyit elhasználsz a nap során mozgással vagy a szervezeted működésének fenntartásával, ha nincs egyéb mozgás. A bevitt energiát úgy tudod csökkenteni, ha kevesebbet eszel, az elhasznált energiát pedig úgy tudod növelni, ha többet mozogsz, pl. sportolsz vagy gyalog jársz munkába közösségi közlekedés vagy autó helyett stb. A zsírégetők egyiket sem helyettesítik, azok mindezeket kiegészítve fejtik ki hatásukat. Tehát pl. segítenek könnyebben elviselni az energiahiányos állapotot, ami semmiképp sem kellemes, mert éhes vagy.

Erre találsz olyan típusú “zsírégetőt”, ami csökkenti az étvágyadat vagy az éhségérzetedet.

De van olyan, amelyik fokozza az edzés során elhasznált zsírmennyiséget

Milyen alapvető típusú zsírégetők vannak?

1.Termogenikus zsírégetők

A testhőmérsékletünk kb. 36 fok, amit fent kell tartani a szervezetnek, ehhez energiát használ, ezt pár tized celcius fokkal megnövelve fokozni tudjuk az elhasznált kalória mennyiségét. De a kalóriák elégetése is energiát igényel az anyagcsere, a tápanyagok feldolgozása során. A termogenikus zsírégetők tehát fokozzák az anyagcsere folyamatokat. Az ilyen típusú zsírégetők általában stimulánst tartalmaznak, mint a milyen a koffein vagy a zöld tea kivonat. Tilos azoknak fogyasztani, akik bármilyen keringési rendszeri problémával rendelkeznek. Fontos odafigyelni a termékek koffein tartalmára és az egyébként elfogyasztott koffein (kávé, tea) mennyiségére, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását. 

2. Stimulánsmentes zsírégetők

Van, akinek a szervezete nem tolerálja a koffeint vagy más stimulánsokat. Ezeket helyettesítendő, érdemes kipróbálni a stimulánsmentes változatokat. Ezek a típusok támogatják a zsírbontás folyamatát, segítik az étvágy visszaszorítását, gátolják a felesleges szénhidrát vagy zsírok beépülését stimuláns tartalom nélkül. Azok számára is ajánlott, akik nagyobb súlyfelesleggel rendelkeznek.

Ide tartoznak pl. a kolin, inozitol, l-carnitne, CLA tartalmú termékek.

*(A kolin egy makró tápanyag, amit a B-komplex részeként kezelünk. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális metabolizmust.

Az inozitolt manapság egyre inkább ajánlják a fogyni vágyó nőknek, mivel tanulmányok szerint fokozza a zsírégetést, valamint nagy segítséget nyújt menstruációs zavarok, pajzsmirigy gyulladás (szelénnel együtt), valamint olyan szénhidrát anyagcsere rendellenességek ellen, mint az inzulinrezisztencia, PCOS, cukorbetegség,de az összetettebb metabolikus szindróma ellen is hatásosnak bizonyul. Továbbá előszeretettel ajánlják az ovuláció támogatására is.

L-carnitine: A leghatékonyabb természetes zsírégetők közé tartozik, amely ezen kívül növeli a kitartást, energiát biztosít és regenerálja az izomzatot.

CLA egy zsírsav, amely pozitív hatással van az izomtömeg növelésére. Szükséges a szálkásítás időszakában, de fogyásnál is a diéta alatt. a CLA akadályként működik – megakadályozza a zsír belépését a zsírsejtekbe. Ezáltal közvetlenül az izomsejtekben rakódik le,ahol energiatermelődés közben elég. Ha a felesleges kilóktól való megszabadulás a célotok, akkor a CLA segít elérni azt a tömeget, amely után vágytok. szerk. )

A cikket írta: Nagy Dóra személyi edző, táplálkozási tanácsadó, a BioTechUSA szakértője, projekt szakmai vezetője.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop