TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Ízek, illatok, gondolatok

Ízek, illatok, gondolatok

Az Advent az elcsendesülés, az ünnepre készülés időszaka. Legalábbis annak kellene lennie.

Ha azonban a kezünket a szívünkre tesszük, akkor legalább önmagunknak be kell vallanunk, hogy sokkal inkább az ellentmondások időszaka. A lelkünk mélyén tudjuk, érezzük, vágyjuk ezt a békességet, csendességet, mint ahogyan a természet is szép lassan téli álomba szenderült körülöttünk. Csendes a táj – mondja a költő. Ugye milyen csodálatos, ahogyan mérsékelt övi éghajlatunk lassuló ritmusa egybe esik a Szeretet Ünnepének várásával?

Ehhez képest mit teszünk magunkkal? Kergetjük az illúziót, hogy amit az elmúlt egy évben nem sikerült elintéznünk, azt majd most, az év utolsó napjaiban megtesszük. Hajszoljuk magunkat a munkahelyen az év végi zárások közepette, és hajszoljuk magunkat a család és a barátok iránti szeretet jegyében – legyen feldíszített lakás, ajándék a fa alatt, csilli-villi karácsonyfa, terített asztal, sokfogásos menü. És az eredmény? Meghittség és szeretet helyett kialvatlanság, stressz, pattanásig feszült idegek. És most csak bízom benne, Kedves Olvasó, hogy mindez számodra ismeretlen!

A wellness életmód tágabb értelemben véve a saját testi-lelki jóllétünk megteremtését jelenti. Azt gondolom, az egész adventi időszak és az ünnepre készülődés a szokásosnál jobban előtérbe helyezi a belső béke, harmónia megteremtésének vágyát és lehetőségeit. Ez az időszak jó alkalom arra, hogy elsőként magunkat ajándékozzuk meg értékes pillanatokkal, minőségi idővel, hogy azután ebből feltöltődve, teljes figyelmünkkel lehessünk ott a szeretteink számára.

Tíz gondolatot gyűjtöttem csokorba arról, hogy én miképpen igyekszem ezt a wellness szemléletet belevinni a hétköznapokba. Erről fogok most egy kicsit mesélni, és ha kedved van hozzá, Kedves Olvasó, akkor egy kis játékra invitállak! Elő a tollat és a papírt, és az egyes gondolatok összegzéseként arra kérlek, írd le, Te azt miként valósítanád meg a saját életedben! Készítsd el velem a saját tízes karácsonyi bakancs-listádat, és add a saját harmóniádat ajándékba a környezetednek! Kalandra fel!

 

1. Lassíts! – Tudom, tudom … Közhelyes … Könnyű azt mondani … Gyakorlatilag minden, ami ezután következik, a lelassulást szolgálja. Itt leginkább arra gondolok, hogy nem kell mindent most és azonnal megtenned, vannak dolgok, amik várhatnak. Inkább engedd meg magadnak a kikapcsolódást és például társasjátékozzatok este a társaddal / családdal. Hátha éppen erre a nagy nevetésre fogsz emlékezni egy életen át! Vagy bátran csatangolj kicsit munka után, hazafelé menet, csak úgy céltalanul, a magad örömére. Te mivel fogod ma lelassítani magad? (A pálinkát nem fogadom el válasznak! ;-) )

 

2. Láss! – Ha már csatangolás, akkor vedd észre magad körül a szépet, amely lehet, hogy az év 365 napjában ott volt a közeledben, de eddig elrohantál mellette. Lehetnek a nedves belvárosi járdán megcsillanó színpompás fények, a halkan szálingózó első hópihék, a legváratlanabb szegletekben felbukkanó, szebbnél szebb dekorációk. Vagy a külvárosban, vidéken járva a meztelen almafákon ott sárgálló gyümölcsök, mint megannyi aranygömb; a tüzesen izzó csipkebogyó és galagonya termése; vagy a téli naplemente rózsaszínes-lilás színkavalkádja. Te ma milyen szépségre csodálkoztál rá?

 

3. Illatolj! – A gondolatban hazafelé vezető sétánkon, ha már a városban csatangolunk, akkor engedjük, hogy megcsiklandozza az orrunkat a forralt bor jellegzetes, fűszeres és a mézeskalács ínycsiklandó illata. A városból kiérve pedig fedezzük fel a fenyves erdők gyantás aromáját. Kutatások igazolták, hogy az emlékeinket illatokhoz kötjük és még demencia esetén is az illatok képesek emlékeket előhívni. Bátran vedd magad körbe otthon is a kellemes téli, ünnepi illatokkal, és engedd, hogy egy kis aromamécses vagy diffúzor segítségével fenyő, fahéj, szegfűszeg, vanília vagy édes narancs illata lengje be a lakást. Nem beszélve arról, hogy a fűtés szezonban a párologtatás mennyire fontos, a minőségi illóolajok pedig bizonyítottan egészségvédő hatásúak. ;-) Szóval nem csak a lelkedért, hanem az egészségedért is sokat tehetsz! Nálam ezekben a pillanatokban is éppen vaníliás levendula kering a levegőben. Te milyen illatot fogsz otthon kipróbálni? 

 

4. Ízlelj! – No, de kérem, ne csak szaglásszunk, hanem kóstoljunk is! Ma már az egészséges életmód jegyében sem kell lemondanunk a jellegzetes karácsonyi süteményekről – legyen szó mézeskalácsról vagy bejgliről. Az italkínálatban pedig ott vannak a forró gyümölcsteák izgalmas íz variációi, a forralt borok széles választéka, a grog és a forró csokoládé. Testet-lelket melengető adventi kalendáriumot is készíthetsz belőle, hogy melyik nap mit fogsz megkóstolni! Az én egyik nagy kedvencem a Maciművekben rendelhető citrusos-gyömbéres fehér forró csokoládé. A napokban pedig a kurkumás aranytejet tervezem kipróbálni. Te milyen téli itallal ajándékozod meg magad? (Mint fentebb írtam, a rövid italokat nem fogadom el válaszként! Tessék kreatívnak lenni! ;-) )

 

5. Alkoss! – Süteményt nem csak enni jó, hanem készíteni is! Az alkotás olyan flow élményt adhat, amelyben egészen feloldódhatsz, kibontakoztathatod a kreativitásodat, feldolgozhatod a feszültségeidet és lelkileg észrevétlenül feltöltődhetsz. Az ünnepre hangolódva kezdd el csinosítani otthonodat, bátran dekorálj! Kultúrkörtől és ízléstől függ, hogy kinél milyen ütemben és koncentrációban bukkannak fel a karácsonyi manók, rénszarvasok, hóemberek, angyalkák és betlehemek a lakás különböző pontjain. Nekem idén – a rajzolásba való belefeledkezés jegyében – az ún. ablakfilc csigázta fel az érdeklődésemet. Te milyen alkotó cselekvésben éled meg a flow-t?

 

6. Hallgass! – Bizonyára Te is tapasztaltad már, hogy egy jól megválasztott zenére végzett edzésprogram is képes lehet flow élményhez juttatni. A zene gyógyító, ezt már a népi tapasztalat és számos modern kori kutatás is bizonyította. A rezgések, a ritmus, az akkordok, a dallamív, mind-mind képesek arra, hogy kikapcsoljanak és elcsendesítsék a kavargó gondolatokat. Az ünnepre hangolódva válassz Te is Karácsonyi melódiákat, és engedd, hogy a melódiák karácsonyi hangulatba öltöztessék a lelkedet. Te milyen zenével hangolod újra a lelkedet?

 

7. Érezz! – Gondolatban nagyon szorgalmasak voltunk eddig, sütöttünk-főztünk, dekoráltunk, kézműveskedtünk, edzettünk a slow life és az ünnepre hangolódás jegyében. Most vegyük az irányt a fürdőszoba felé és kényeztessük kicsit a megfáradt testünket egy jó forró fürdővel, hangulatos mécsesekkel a félhomályban, a vízbe dobott fürdőgolyókkal, fürdősóval, olajokkal. Szánd magadra azt a félóra-órát, relaxálj a habokban, szippantsd be az illatokat, hallgass halk zenét, tegyél fel egy tápláló arcpakolást, végül masszírozd át a bőrödet hidratáló, számodra kedves kozmetikummal. Számomra örök kedvencek, ünneptől függetlenül, a narancs-fahéjas olaj és a sütőtökös-vaníliás testvaj. Te mivel kényezteted ma a bőrödet?

 

8. Olvass! – Sokan szeretnek olvasni a fürdőkádban, én azonban ennél jobban féltem a könyvet, így gondolatban már át is telepedtem a dolgozószobám kényelmes foteljébe. A hétköznapi rohanásban sokszor a minőségi olvasástól vesszük el az időt. Utazás közben, kávészünetben átfutunk ugyan szakmai híreket, bulvár cikkeket, azonban valódi, elmélyült olvasásra már nem jut időnk. Holott a minőségi olvasás is képes flow állapotba juttatni, az olvasmány maga pedig ténylegesen áthuzalozza az agyat – amilyen irányba terelődnek a gondolatok, abba az irányba fejlődnek az idegkapcsolatok. Tehát a tartalmas, inspiráló olvasmányok ténylegesen hatással vannak ránk, nem csak lelki, hanem fizikai értelemben is. Néhány napja, a wellness jegyében, igazai kincsre leltem a könyvesboltban, Megan C. Hayes Nyugalom-útlevél című könyvének formájában. De már betáraztam a csendes téli estékre a Csokoládé szerzőjének Joanne Harris-nek a kevésbé híres, azonban annál inspirálóbb könyvét, a Szederbort. Valamint már itt figyel a polcon Dr. Kuklis Eszter Életmódkönyve és Feller Adrienne-Tobai Ágota Aromareneszánsz című könyve is. Te mit tervezel elolvasni?

 

9. Írj! – Az írás, különösen a kézírás, segít rendszerezni a gondolatokat, legyen szó óévi számvetésről vagy újévi tervezésről. Van valami ünnepélyesség abban, amikor leülök átgondolni az elmúlt évet, számba veszem a kihívásokat, sikereket és fejlesztendő területeket. Utána pedig hihetetlenül motivál új álmokat, terveket szőni és ezeket kisebb, konkrétabb lépésekbe lebontani a következő évre nézve. Én a mozgást szeretném kicsit átalakítani az életemben, és ennek érdekében nagyon szeretném az IWI Sportjóga kurzusát elvégezni 2022-ben. Neked milyen tanulási terved van 2022-re?

 

10. Meditálj és emlékezz! – Utolsó állomásaként, a gondolatbeli dolgozószobából érkezzünk meg a saját, legbelső szobánkba. A fentebb leírt praktikák, aktivitások mind azt szolgálják, hogy le tudjunk lassulni, elcsendesedjünk és önmagunkra figyelve egy kicsit befelé fordulhassunk. Számos légzés és relaxációs technikával tehetjük ezt meg, én például az autogén tréninget szeretem alkalmazni. Ebben a végtelenül békés állapotban csak engedjük a gondolatokat áramolni, megtisztul a szellem és helyet kaphatnak az új, pozitív gondolatok. Számomra ez a tökéletes pillanat arra, hogy felidézzem azokat a tanítókat és tanításokat, amik formálták és formálják az életemet. Tökéletes pillanat a hálaadásra és az imádságra. Te miért vagy ma hálás?

 

Áldott ünnepi készülődést kívánok!

 

Dajka-Szederkényi Kornélia, okleveles közgazdász, falusi turizmus menedzser, IWI Wellness és Spa Menedzser, PhD kutatását turizmus, egészségturizmus és vidéki turizmus témakörben végzi.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop