7 fitnesztrend 2021-re

A Corona-járvány megrázta a fitneszipart, ezért 2021-es évet elmozdította a szakosodás irányába, különös tekintettel az ügyfélkörre, például a kockázati csoportokra.

Az edzőtermeknek meg kell felelniük a magas higiéniai követelményeknek

Sokan a karantén ideje alatt is formában maradtak futással, sétával, fitnesz gyakorlatokkal melyeket önállóan végeztek vagy ingyenes digitális szolgáltatásokkal értek el.  A fitneszrajongók többsége a jövőben szeretne visszatérni az edzőterembe, de csak úgy, ha az edzés corona fertőzés kockázatmentes. A stúdió üzemeltetés alapfeltétele 2021-ben a fitneszrajongók és a klub tagjainak bizalmának visszaszerzése.

 

Egészségorientált fitneszlétesítmények

A világjárvány a korábbiaknál jóval több ember számára állította fókuszba az egészség témáját. Köztudott, hogy a fitnesz erősíti az immunrendszert. Szükség van tehát váltani az edzőteremről egészségorientált fitneszteremre. 

 

Test és elme edzés

A jóga, a mentális edzés vagy a Pilates iránya már a corona vírus felbukkanása előtt is létezett. Ezen irányok népszerűségét a világjárvány tovább fokozta. Egyre többen akarják kombinálni a fizikai edzést a mentális relaxációval. Ezt a vágyat nemcsak a munkával kapcsolatos stressz váltja ki, hanem a gyermekekkel járó megerőltető otthoni iskoláztatás vagy a pandémiával kapcsolatos pénzügyi és egészségügyi félelmek is. Ezért erősíteni kell a sport pszichológiai jótékony hatását.

 

Célcsoport-orientált edzések

A célcsoport-orientált edzés 2021-ben keresett lesz. A teljeskörű szolgáltatást nyújtó fitneszstúdiók továbbra is működni fognak, de a testre szabott ajánlatokkal rendelkező butik- és mikro stúdiók egyre több érdeklődőt vonzanak. Ezekben a nehéz időkben a specializáció anyagilag is vonzó lehet a fitneszstúdiók számára. Minél különlegesebb vagy, annál keresettebb leszel.

 

Kockázatmentes otthoni edzés

A corona kockázati csoportok és az idősek számára az egészség és a fittség ugyanolyan fontos, mint a lakosság többi részének. Az időseket olyan alapvető célcsoporttá teszi, amelyet különleges ajánlatokkal és edzési lehetőségekkel lehet elcsábítani. Ez a privát edzővel való egyéni testmozgás vagy a kis csoportokban végzett tréningek, a speciális helyiségekig és a kockázatmentes otthoni edzés digitális ajánlatáig terjedhet.

 

A Sport és a Fitness új koncepcióval jelenik meg

Ahelyett, hogy edzőterembe járna edzeni, lehetősége van otthoni edzéseszköz-segítséggel sportolni. A corona-periódus, beleértve a stúdiók bezárását, felgyorsította ennek a helyzetnek a megoldását. Számos edzéseszközöket gyártó cég váltott alternatív beltéri és kültéri ajánlatokra.

 

Online és szabadtéri edzés

A zárt fitneszstúdiók korában még több sport- és fitneszrajongó fordult az online ajánlatokhoz. A jövőben egyre népszerűbbek lesznek az online edzések is, amelyek során az edző virtuálisan tartja a kapcsolatot a tanítványokkal. Így nem szükséges konditerembe járni, akár a saját nappalinkban is szakszerű segítséggel végezhetjük a különböző kurzusokat. Ez ideális azoknak is, akik munkájuk vagy éppen kisgyerekeik miatt nem érnek rá kimozdulni.

A szabadtéri fitnesz témája éppen corona miatt válik egyre fontosabbá. Az edzés sokkal kevésbé veszélyes a szabadban, mint beltérben. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több eszköz és tevékenység kerül ki a szabadba az edzőtermekből.

 Forras: Namita Nayyar -Women Fitness magazin 2020 október 15.

Polgár Zita a Pécsi Egyetem Testnevelés Tudományi és az Egészségtudományi Karán végzett és tanított. Jelenleg IFBB versenyfelkészítő edző és privát edző. Aquagimnasztika oktató, Flexi-bar és Core tréning oktató, valamint az IWI-ben gimnasztika és edzéselmélet oktató.

 

 

 

További cikkek a kategóriából

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!