3 ok, amiért fontos az edzés utáni levezetés!

A tervszerűen kialakított edzések, a tréning végén tartalmaznak 3-5 perc levezetést. Ezek a levezetés blokkok többnyire alacsony intenzitású feladatokat tartalmaznak, valamint dinamikus és statikus stretching gyakorlatokat.

Az edzők elsődleges célja ezzel a fajta edzésbefejezéssel az, hogy a sportoló szervezetét fokozatosan visszahozzák egy steady state (egyensúlyi) állapotba, valamint hogy biztosítsák fizikailag és mentálisan is a tréning lezárását. Sajnos azonban nagyon sok csoportos óra résztvevő időpazarlásnak tartva, kihagyja ezt a levezető blokkot. Ahogy a zene lassulása jelzi az óra végének közeledtét, kisurrannak az ajtón, vagy elkezdenek összepakolni. Míg elsőre valóban jó ötletnek tűnhet az edzés ily módon történő lerövidítése - említsünk meg 3 dolgot, melyek a levezetés fontosságát mutatják.

1. Jobban érzed tőle magad!

Edzés alatt a szív magasabb pulzusszámon dolgozik annak érdekében, hogy a munkavégző izmokat ellássa a számukra szükséges oxigén dús vérrel. Amikor a gyakorlatnak hirtelen vége és az izmok mozgása lassul, a perifériákban levő vér panghat, különösen jellemző ez az alsó végtagokra. A lecsökkent izomkontrakció lelassítja a vér szívbe és agyba történő visszaáramlását. Ez az átmenetileg csökkent oxigén szint szédülést, kellemetlen közérzetet is okozhat. A fokozatos levezetés segít a szervezetnek visszatérnie a homeosztázis egyensúlyi állapotába és csökkenti a kellemetlen tünetek kockázatát. A megfelelő levezetés eredményeképpen a szervezet friss és kipihent lesz.

A fokozatos levezetés, - akárcsak a bemelegítés - különösen fontos az idősebb korosztály, illetve a szív és légzésfunkció betegségekkel rendelkezők számára. Esetükben különösen kedvező, ha az intenzitás fokozására (bemelegítés) és csökkentésére (levezetés) is több időt fordítanak.

2. Növeli a hajlékonyságot!

Edzés közben és azt követően a testhőmérséklet emelkedett. A hajlékonyságfokozás alapvető feltétele, az izmok és lágy szövetek fokozott vérellátása. A dinamikus (mozgásos) és statikus (pozíció megtartása 15-30 másodpercig) nyújtó gyakorlatok együttesen fokozzák a hajlékonyságot, ami javítja a mozgásminőséget, úgy az edzés közben, mint a hétköznapi mozgások esetében.

Érdemes megemlíteni, hogy az edzés utáni nyújtás nem kifejezetten az izomláz megelőzésére irányul. Mindazonáltal a stretching nagyon jó közérzetet biztosít egy intenzív edzést követően és segít a sérülésmegelőzésben. A főbb izomcsoportok nyújtása elősegít a hajlékonyságfokozást és segít a rossz testtartásból adódó vagy stressz miatt kialakuló fáradtság ellensúlyozásában.

3. Lehetőséget ad számodra az ünneplésre és a visszajelzés adására

Az edzés végi időperiódus kiváló lehetőség arra, hogy reflektálj a tréning mentális és érzelmi előnyeire. Ez a te saját időd arra hogy felismerd, hogy időt és energiát szántál arra, hogy egy kihívást jelentő edzést teljesíts. Tudatosítsd, hogy személyes teljesítményed hosszútávon képes önbizalmat adni és újabb belső indíttatást a további edzésekhez. A levezetés arra is megfelelő alkalom, hogy megragadd az aktuális érzéseidet. Észreveheted, hogy ilyenkor sokkal energikusabb vagy, és a nap hátralevő célkitűzéseihez is nagyobb összpontosítással állhatsz.

Ideális esetben a levezetés minden edzés szerves része. Még ha ez nem is mindig teljesíthető, azt fontos megjegyezni, hogy minél intenzívebb volt egy edzés, annál nagyobb szükség van a levezetésre. Tűzd ki célul, hogy az edzés össz. időtartamának 10%-a a levezetés legyen.

A jó levezetés az edzés gyakorlatainak alacsonyabb intenzitású variációit tartalmazza, valamint a főbb izomcsoportok nyújtását (csípő, váll, mellkas, hát).

Szerencsére a csoportos edzést vezetők számára természetes, hogy a tréning végi levezetés része az órának. Maradj arra az 5 percre, hogy jobban érezd magad, javítsd a hajlékonyságodat és ünnepeld meg a jól végzett munkád. A tested és a lelked is hálás lesz érte!

Fordította: Góg Anikó

Forrás: ACEfitness

 

 

 

 

További cikkek a kategóriából

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!