Célok VS. Edzésprogram

A fitnesz és wellness iparban tevékenykedő szakemberek közös célja, hogy útmutatásukkal segítsék a hozzájuk forduló vendégeket. A szakmai különbségektől függetlenül fontos a megfelelő és a reális célok kitűzése az egyén igényei alapján. A fitnesz iparban eltöltött hosszú évek tapasztalata alapján úgy gondolom, hogy a közös munka megkezdésének elején érdemes meghatározni, hogy milyen célokat szeretnénk elérni!

Egy alapos értékesítési folyamat feltárja az érzelmi indíttatást, ami a vendéget/klienst hozzánk irányította. Ez a belső motiváció segít az értékesítés lezárásában, majd az edzésprogram alapjává válik. 

Az elején érdemes lefektetni az alapszabályokat, melyek meghatározzák a hosszútávú sikeres együttműködést. Ebben a fázisban történik a célok pontos meghatározása, ezeket figyelembe véve az edző feladata a fitnesz program megtervezése. Érdemes tisztázni a felek pontos kötelezettségeit. Ezek meghatározása nélkül ugyanis az együttműködők közti kapcsolat kritikussá válhat. Az alábbi háromszög egy ideális edző-kliens felelősségvállalási modellt ábrázol. Minden alapja a jól megtervezett, progressziós lépcsőket  tartalmazó edzésprogram. Ez elhanyagolhatatlan a siker érdekében.

 

 

Ez a „Kliens eredményesség háromszög”, alapja az edzésprogram, két oldalán pedig a kliens és edző által tett erőfeszítések az előre meghatározott célok elérése érdekében.

Nézzük, hogyan működik a gyakorlatban a fenti háromszög modell. Amennyiben egy kliens megkeres és szeretne két hónap alatt lefogyni 10kg-ot, nekem felelősségteljesen el kell mondanom, hogy ez milyen kötelezettségekkel, erőfeszítésekkel fog járni az ő oldaláról.

  • Heti edzések száma.
  • Akaraterő/elszántság befektetése a közösen végzett munkába.
  • Étkezési szokások megváltoztatásának mértéke.

A fenti kritériumok pontos meghatározása segít egy betartható edzésprogram kialakításában. Ez a hosszú távú eredményesség alapja, amellett, hogy a program elkötelezettje, fontos, hogy vendégünk élvezze is a közös munkát.

Tehát, ha valaki nem tudja vállalni a kitűzött cél megvalósításához szükséges paramétereket, (csak hetente 1-2 edzés) az edző feladata újratervezni. Valótlan elvárásokat eredményezhet, ha nem megfelelő edzésmennyiség, vagy rossz táplálkozás mellett az eredeti célok elérésében reménykedünk.

A program folyamatos felülvizsgálata az edző felelőssége, tehát a célokat aktuálisan újra kell fogalmazni a kliens jelenlegi teljesítménye alapján.

A kliens lelkiismeretes, akár egyénileg elvégzett munkája, a helyes táplálkozás, az edző professzionális szakmaisága alkotja a háromszög csúcsát. A megosztott felelősség vállalás lesz az eredményes hosszútávú közös munka alapja. Mindez a vendég életmódjának teljes megváltozását eredményezheti!

 

Újvári László

 

 

 

 

 

További cikkek a kategóriából

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!