Ha nem vagy gluténérzékeny, teljesen felesleges gluténmentesen táplálkoznod, attól nem fog semmiféle változás bekövetkezni, bár sokan fogyási céllal követik a gluténmentes táplálkozást. Ez azonban hibás gondolat. Gluténérzékenyként ugyanakkor az életminőséged nagyban függ attól, hogy be tudod-e tartani a megfelelő gluténmentes étrendet. 

A gluténmentes táplálkozás előnyei gluténérzékenyként 

Csökkenni fognak a kellemetlen tünetek, mint a hányinger, emésztési zavarok, hasfájás, fejfájás stb. A kutatások eredményei 90%-os javulást mutattak a tünetekben. A javulás már pár nap után is érzékelhető, de vannak tünetek, amelyek elmúlásához akár 1 hónap is szükséges. A vékonybél állapotának regenerációja attól függ, hogy milyen sokáig állt fenn a gyulladt állapot. Ez a folyamat pl. Időigényes és annál hatékonyabb, minél hamarabb megkezdjük a megfelelő diétás étkezést. Nagyon rossz állapotban lévő vékonybél esetén felnőtteknél akár 2 évig is eltarthat.  

A gluténmentes étrend betartásával és a vékonybél állapotának javulásával fokozatosan javul a tápanyagfelszívódás is. Így bizonyos hiányok, mint pl. Vas-, kalcium-, magnézium-, cink-, B-vitaminok vagy akár A, D, E, K vitaminok hiánya is csökken. Gluténérzékeny felnőtteknél kifejezetten gyakori a vashiányos vérszegénység. Ráadásul a tápanyag rossz felszívódása miatt a táplálék-kiegészítés sem oldja meg a problémát. A gluténmentes étkezés megkezdésével kb. 6-12 hónap alatt lehet a vérszegénységet orvosolni. Nem csak a terméketlenség folyamata fordítható vissza, de a rák megbetegedés kockázata is csökken a megfelelő étrend betartásával. A tápanyagok hatékony felszívódása a csontritkulás kialakulásának esélyét is csökkenti.  

Mit együnk gluténérzékenyen? 

Számos étel, élelmiszer természetes formában gluténmentes: 

Állati fehérjék: marhahús, csirke, tejtermékek, tojás, bárány, disznó, tenger gyümölcsei, pulyka 

Zsírok és olajok: avokádó, kókuszolaj, olíva, szilárd zsiradékok, vaj 

Gyümölcsök és zöldségek: friss, fagyasztott, szárított vagy konzerv bármilyen formában fogyasztható 

Gabonafélék, álgabonák: amaránt, hajdina, kukorica, quinoa, rízs, stb. 

Hüvelyesek: bab, lencse, borsó, szója 

Diófélék és magvak: mandula, kesu, chia, lenmag, pekán, dió stb. 

Kerülendő ételek: 

Minden kerülendő, ami glutént tartalmaz, így nagyvonalakban pl: 

Reggelik: bagelek, kekszek, kenyerek többsége, croissant, fánk, pita, tortilla, muffinok stb. 

Desszertek közül: brownie, sütemények, kekszek, tészták, piték stb. 

Tészták: kuszkusz, tojásos tészták, gnocchi, ravioli, stb. 

Rágcsálnivalók: crackerek, perecek stb. 

Italok: sör és más malátát tartalmazó italok 

Oda kell figyelni arra is, hogy bizonyos természetesen gluténmentes ételek készítésekor ugyanabban az egységben, edényben, helységben stb. Készülhet gluténes étel, így gluténszennyezett lehet az is, ami eredetileg nem az. És vannak olyan ételek is, amelyek rejtetten tartalmazhatnak glutént így fontos, hogy minden élelmiszernek fokozottan ellenőrizd a feliratát!  

 {fastsocialshare}  

 

 Egyre gyakrabban találkozunk különböző érzékenységekkel, intoleranciákkal. Az éttermek és élelmiszer gyártók is egyre jobban odafigyelnek arra, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott igényekhez és az intoleranciák, allergiák követelményeinek megfelelő ételeket forgalmazzák. De mit kell tudni a gluténérzékenységről? 

Bár a címben az szerepel, hogy “legjobb”, mégis azt kell mondanom, nehéz kiemelni a top szénhidrátforrásokat, hiszen megannyi lehetőség van, más-más előnyökkel. Talán az alábbiak a legjobbak közül azok, amelyek ár-érték arányban megérik és népszerűek, finomak, kedveltek is! 

A szénhidrátok a három makronutriens között szerepelnek. Energizálnak főként, a felesleges mennyiség pedig testzsírként tárolódik. Mind az izmok, mind az agy energiaellátásáért felelősek. Vannak hasznos és kevésbé hasznos szénhidrát források. A haszontalanabbak azok, amik inkább terhelik a szervezetet, semmint lenne bármi előnyük eltekintve az élménytől, amit a fogyasztásuk ad, ilyenek pl. a cukros üdítő, jégkrém, cukor stb. A hasznos szénhidrátforrások lassabban emésztődnek, mint pl. a zabpehely, édesburgonya stb. Nézzük meg a legnépszerűbb hasznos szénhidrátforrásokat.

Reggeli gabona

Magas kalória tartalmú szénhidrátforrás, ugyanakkor rostban gazdag, ami lassítja a felszívódását. Nemcsak reggel, napközben is fogyasztható szénhidrátforrásként. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető, hiszen csupán tejjel vagy vízzel és fehérje turmix porral és/vagy gyümölcsökkel szükséges elkeverni a fogyasztáshoz. 

Zabpehely

A kutatások azt mutatták ki, hogy akik rendszeresen zabpelyhet fogyasztanak reggelire, kevesebb eséllyel híznak el. Az oldódó rost tartalma zselészerű anyaggá válik az emésztőrendszerben, így jóllakottnak érzed magadat tőle. Ez a zselé állag segít a rossz koleszterin felszívódásának meggátlásában. Remekül energizál és finom, változatos ételek készíthetők belőle. A reformkonyha panírként is használja, de rengeteg egészségtelen étel elkészíthető zabpehely segítségével egészséges formában! 

Édesburgonya

Nagyon kedvelt szénhidrátforrás a testépítők körében. Remek energiaforrás. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos burgonya, ugyanakkor több rostot és több vitamint. Glikémiás indexe vagyis az, hogy szénhidráttartalma milyen gyorsan szívódik fel és mennyire emeli meg a vérben a vércukorszintet, majd az inzulin szintet, alacsonyabb, mint a hagyományos burgonyáé. 

Barna rizs

A rizs egy viszonylag olcsó, könnyen elkészíthető gazdag szénhidrátforrás. Lassabb felszívódású, mint a fehér rizs, tápanyagokban gazdag, hiszen tartalmazza a rostban és vitaminokban gazdag külső héjat, szemben a fehér rizzsel. Hasonlóan jó választás a basmati rizs is. 

Tészta

A szénhidrát bevitel növeléséhez remekül hozzájárul a tészta is, főleg a durum és a teljes kiőrlésű verzió ajánlott. Akár zöldségekkel is növelheted még a rosttartalmát, vagy hússal, így fehérjével is lassíthatod a felszívódását. Könnyen fogyasztható, közkedvelt szénhidrát forrás.

  {fastsocialshare}  

 

 

Ha a belek egészségesek, megfelelő az emésztés, a tápanyagok jól szívódnak fel, a szervezet pedig egyensúlyban van. Ugyanakkor, ha porszem csúszik a gépezetbe, máris borul a rendszer és kezdhetjük keresni az okokat. De mivel tehetjük orvos nélkül a legtöbbet a bélrendszerünk egészségéért?

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!