Lépésről lépésre - a hosszú távú, stabil edzői karrier - 1. rész

A megfelelő képzés kiválasztása

Magyarországon két típusú végzettség közül választhat az érdeklődő. Léteznek az országosan elfogadott képesítések, illetve léteznek azok, melyekkel az európai Ereps szakmai regiszterbe is lehetségessé válik regisztrálni a tanfolyam végeztével. Az, hogy számodra melyik opció lesz a megfelelő, csakis azon múlik, hogy mik a hosszútávú terveid.

További megfontolandó szempontok, melyek segíthetnek neked dönteni

 • Kik és milyen szakmai múlttal alkotják a képző csapatot? 
 • Milyenek a tanulói tapasztalatok és vélemények? 
 • Milyenek az iskola statisztikái a szektorban valóban elhelyezkedett végzett szakemberekről? 
 • Mennyire fókuszál a képzés a gyakorlatra? 
 • Hol és hogyan zajlanak a gyakorlati oktatások? 
 • Mik az elvárások egy-egy tantárgyat illetően? 
 • Milyen színvonalon biztosítják a képzés online verzióját? 
 • Mit fed le a teljes képzés, és melyek azok a témák, melyeket nem tartalmazza a kurzus anyaga? 

Érteni a folyamatos továbbképzés lényegét 

Bármely iskolát is válaszd végül, az alapképzés- ahogy azt a neve is elárulja- mindenképp csakis az alapokat fogja nyújtani. (Egy-egy képzőhely vállal mentorálást és hosszútávú kapcsolatot tart fenn a végzett tanulóival, szakmai közösséget épít, ezzel is támogatva a kezdőket a munkába való átlépésnél.) 

Ha te nem csupán önfejlesztés céljából csináltad végig a képzést, hanem komolyan fontolgatod a (személyi) edzői pályád felépítését, akkor a legokosabb, ha minél rövidebb időn belül megpróbálsz munkába állni. Abban a pillanatban, hogy elkezdesz dolgozni, maga a gyakorlat rengeteg új tudást fog adni számodra. 

A (személyi) edzés ugyanis nem csupán az edzésről szól. Egy olyan területen fogsz karriert építeni, ahol kikerülhetetlen, hogy  vállalkozás elindításában és navigálásában gondolkodj. Márpedig, ha a vállalkozásod tevékenysége a fitneszhez kapcsolódó szolgáltatások értékesítése, akkor friss edzőként azonnal a szakma egyéb vetületeinek tanulmányozásával kell kezdd a tervezést. 

Üzleti ismeretek, önismeret, mások megértése, célközönség meghatározása és szegmentálása, specializálódás, üzleti modell és irányvonalak kidolgozása, tesztelések, elemzések, fejlesztések és a megújulás folyamatai lesznek az állandó barátaid. 

Ha te edzőként ezekhez nem értesz és nem is akarod elsajátítani a kapcsolódó készségeket, valószínűleg pár év alatt a lemorzsolódók csoportját erősíted majd. Továbbképzések terén tehát érdemes elrugaszkodni a tipikusan kizárólag „szakmainak” gondolt témaköröktől. Annál is inkább érdemes várni ezzel és a gyakorlati tapasztalatszerzésre koncentrálni, (és itt a vállalkozás menedzsmentre is gondolok párhuzamosan a személyi edzéssel) mert kezdőként még nem forrt ki az edzői karaktered. Ez azt jelenti például, hogy pár hónap munka után nem tudod még azt 100%-osan, hogy szakmailag mely területekkel és milyen típusú emberekkel kapcsolódnál legszívesebben.  

Megtalálni önmagad edzőként 

A munka megkezdése tehát az első és legfontosabb lépés lesz a sikeres vizsga után. Hagyj időt magadnak és járj nyitott szemmel. Nyugodtan olvass hozzá a szakmádhoz, hiszen rengeteg infót érhetsz el online. Kapcsolódj szakmai közösségekhez, munkacsoportokhoz, Facebook csoportokhoz és ne szégyellj kérdezni.  

Ne sajnáld a hibákat, hiszen nagyon sok dolgot tanítanak. Edzéstervezésnél mindíg kérdezd meg magadtól, hogy honnan hová szeretnéd eljuttatni a kliensed. Adott gyakorlatokat miért teszel bele a progresszióba, annak ott mi a szerepe és a célja, ha szükséges tudnál-e kímélőbb, célravezetőbb gyakorlatot találni alternatívaként? Vannak-e egyáltalán alternatíváid, ha épp nem a legoptimálisabb testi-érzelmi-mentális állapotban érkezik meg a vendéged?   

Vajon érted-e már azt, hogy kit, hogyan tudsz kívülről inspirálni és motiválni ahhoz, hogy egy megfelelő mentális készenlétbe kerüljön még az edzés megkezdése előtt? Stresszes leszel-e akkor, ha az adott napra tervezett struktúrád át kell majd alakítanod és improvizálnod kell, mondjuk egy apróbb sérülés miatt? 

Azt is ki kell találnod, hogy mit kezdesz a lemondásokkal. Erre muszáj lesz egy rendszert kidolgoznod és folyamatosan kommunikálni azt, illetve módszeresen betartatni minden egyes vendéggel. 

Sokat segít, ha egy oktatói-tanulói viszony dimenziójába helyezed át a munkád, így máris lesznek szakmai és morális irányvonalak a kezedben. Jó pedagógusként és bölcs mentorként azt is értened kell, hogy hol kell meghúznod a személyes és szakmai határokat. Ez ad majd keretet az együttműködésnek vendég és edző között, melyben kezdőként sokkal könnyebb lesz mozogni. 

A következő kérdések segíthetnek kideríteni, milyen irányokban specializálódnál: 

 • Milyen típusú vendégekkel dolgozom a legkevésbé szívesen? 
 • Kikkel szeretek nagyon együtt dolgozni és kikkel érjük el a legtöbb sikeres változást? 
 • Milyen típusú edzéseket preferálok a privát életemben? 
 • Melyek azok az edzések/kliens problémák, amiket a legkevésbé élvezek a munka során? 
 • Milyen témakörben olvasok a legtöbbet, ha szakmáról van szó? 
 • Hol akadok el leggyakrabban? 
 • Mely szakemberek inspirálnak? 
 • Miben voltam a legsikeresebb? (fogyás támogatása, teljesítményfokozás, speciális populáció támogatása, stb) 
 • Ezt a sikeres területet milyen szegmensekre tudom tovább bontani? 
 • Milyen kapcsolódó továbbképzések léteznek itthon, ezek érdekesek-e számomra? 

Csurgó Krisztina személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető, fitnesz kommunikációs mentor 'Lépésről lépésre - a hosszútávú, stabil  (személyi) edzői karrier teljes körű útmutatója' első részét olvashattátok.

Segítettek a kérdések a döntében?

Early Bird akciónk kertében kedvezményesen tudsz jelentkezni szakmát adó képzéseinkre

Ha szívesen beszélnél oktatási tanácsadónkkal hívj minket

 

  

 

 

További cikkek a kategóriából

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!