TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A sportolás és jól-lét, valamint az élettel való elégedettség kapcsolata

A sportolás és jól-lét, valamint az élettel való elégedettség kapcsolata

A szabadidős tevékenységek pozitív hatásai közé sorolható, hogy nagy mértékben csökkentik a stresszt, pozitív érzésekkel árasztanak el minket, és akár a társas kapcsolatokat is erősíthetik.

A rendszeres sportolás és a jól-lét kapcsolatának vizsgálata nem újkeletű, mint azt az alábbi ókori mondás is állítja: „Ép testben ép lélek”. Az aktív tevékenységek, mozgás hatással van a közérzetünkre, hangulatunkra, kedvünkre, boldogságunkra egyaránt. A sportolás nagy népszerűségnek örvendett számos ókori birodalomban. A szabadidősport a XIX. században tért vissza, majd a XX. században önálló üzleti ágként fejlődött tovább (Kökény, Kiss, 2018).

A XX. század elejétől jól láthatóan növekedett a születéskor várható élettartam (kivételt képeznek a világháborús évek), amit egyes szakértők a sportolás növekvő népszerűségének tulajdonítanak. A születéskor várható életkor, valamint az egészséges számának növekedése is arra utalhat, hogy az emberek egyre nagyobb valószínűséggel tudnak egészségesebb és teljesebb életet élni, mint az előző évszázadokban. Ez a tendencia leginkább a fejlettebb országokban jellemző, ám a fejlődő országokban is növekszik a születéskor várható élettartam (WHO, 2015).

Az egészséges egyének körében a rendszeresen futók kevésbé mutatnak depresszív tüneteket, mint a nem futók, valamint az aerob mozgásformák terápiás eszközként sikeresen megállják a helyüket (Detre, 2007). A fizikai aktivitásnak bizonyítottan kedvező hatása van a lelki egészségre (Mikulán, Keresztes, Pikó, 2010). Az aktívabb fiatalok elégedettebbek az életükkel, ráadásul kevesebb depresszív tünet figyelhető meg náluk.

A szabadidős tevékenységek pozitív hatásai közé sorolható, hogy nagy mértékben csökkentik a stresszt, pozitív érzésekkel árasztanak el minket, és akár a társas kapcsolatokat is erősíthetik (Kiss, András, 2017). Az előbb említettek miatt kiegyensúlyozottabbá válunk, s végül, de nem utolsó sorban, mindez hozzájárul az élettel való elégedettség növekedéséhez (Iso, Ahola, Mannell, 2004, idézi: Kiss, András, 2017).

A szabadidős tevékenységek és a jóllét kapcsolata között is szoros kapcsolat van. A szabadidő lehetőséget ad a jóllét javítására, mivel ezen tevékenységek kiragadnak minket a napi rutinból, munka világából, így a pihentető és stresszoldó hatásuk is jobban érvényesül (Spiers, Walker, 2009).

Csíkszentmihályi és Hunter (2003), a boldogság és az aktív, tevékeny élet összefüggéseit vizsgálta. Csíkszentmihályi munkásságában példát találhatunk arra, hogy a flow-élmény leggyakrabban nagy koncentrációval járó munka során jelenik meg. S a Lefevre-vel végzett kutatása (1989) is bizonyította, hogy a szabadidőtevékenységek közül a zenélés mellett a mozgással, sportolással jelenik meg a flow- élmény.

 

Források

Csíkszentmihályi, M., Lefevre, J. (1989): Optimal Experience in Work and Leisure. Journal of Personality and Social Psychology, 56 (5) pp. 815-822. (Idézi: Kiss, András, 2017).

Detre, Z. (2007): Sporttal a stressz, a szorongás és a depresszió ellen. Oktatás, Nevelés, p. 29-49.

Iso-Ahola, S.E., Mannell, R.C. (2004): Leisure and health. In: Haworth, J.T. –Veal, A.J.

(eds.): Work and Leisure. London: Routledge. 238 p. (Idézi: Kiss, András, 2017).

Kiss, K., András, K. (2017). A sport mint szabadidős és életminőségtényező Budapest 9.kerületének példája alapján. https://kgk.sze.hu/images/dokumentumok/kautzkiadvany2017/Kiss_Andr%C3%A1s_Kautz_2017.pdf Letöltés ideje: 2021.02.01.

Kökény László, Kiss Kornélia (2018). Ép testben ép lélek.

A hatékony marketing – EMOK 2018 Nemzetközi Tudományos Konferencia konferenciakötete 969 Ép testben ép lélek – A sport és a jóllét kapcsolata

Mikulán R., Keresztes N., Pikó B. (2010). A sport mint védőfaktor: Fizikai aktivitás, egészség, káros szenvedélyek. Védőfaktorok nyomában: A káros szenvedélyek megelőzése és egészségfejlesztés serdülőkorban. Szerkesztette: Pikó Bettina.  L’Harmattan Könyvesbolt, Budapest.

Spiers, A., Walker, G. J. (2009): The effects of ethnicity and leisure satisfaction on happiness, peacefulness, and quality of life. Leisure Sciences, 31 (1) pp. 84–99. (Idézi: Kiss, András, 2017).

WHO (2015): Health in 2015: from MDGs to SDGs. World Health Organization.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop