TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Sportolás cukorbetegség esetén

Sportolás cukorbetegség esetén

A testmozgás a cukorbetegség kezelésének fontos eleme és a cukorbetegek többsége biztonságosan részt vehet a mozgásban rekreációs és profi szinten a megfelelő óvintézkedések figyelembevételével. Az edzésprogram megkezdése előtt fel kell térképezni a cukorbetegség szövődményeit, és a testmozgást megfelelően módosítani kell, ha szövődmények vannak jelen. 

A diabétesz terápiájának fontos része az „életmódkezelés”, amely magában foglalja az étrendi változtatásokat, és a beteg állapotától függően a fizikai aktivitás növelését is. A rendszeres mozgás javítja a vércukorszintet, ami nagyon kedvező, de kezdetben kellemetlen tüneteket – vércukorszint ingadozást, a mozgás után vércukorszint csökkenést - is okozhat. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, a beállított gyógyszeres kezelést módosítani szükséges. A mozgás megkezdése előtt tehát elsőként konzultálj kezelőorvosoddal, aki a vércukorszint stabilan tartásához táplálkozási tanácsokkal is ellát, így nyugodtan sportolhatsz akkor is, ha cukorbetegségben szenvedsz.

I-es és II-es típusú cukorbetegség


Mozgás tekintetében megegyezik a két típus terápiája (sőt, a prediabetes és az inzulinrezisztencia esetében is), de az inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében mindenképp fontos a testmozgás tervezése a gyógyszeradagolás és az étkezés mellett, amit mindenképp érdemes egyeztetni a kezelőorvossal. 

Több kutatás is azt az eredményt hozta, hogy a heti több alkalommal sportoló 1-es típusú inzulinigénye jelentősen csökkent, és ritkábban fordult elő az anyagcsere kisiklása (hipoglikémia, ketoacidózis). Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők hajlamosak a hipoglikémiára, amelynek veszélyét a túlságosan megerőltető edzésekből álló, rosszul megtervezett edzésprogram nagymértékben növeli.

A 2-es típusú cukorbetegséget legtöbbször metabolikus szindróma talaján fejlődik ki, amelynek legjelentősebb eleme az elhízás és az anyagcsere egyensúlyának felborulása. A testsúly csökkentése - amelynek egyik leghatásosabb eszköze a testmozgás - mérsékli az inzulinrezisztenciát, ezáltal csökkenti a vércukorszintjét és a szövődmények súlyosságát, előfordulását.

Azokat a sportolókat, akik inzulint vagy orális inzulinszekréciót szednek, fennáll a testmozgás okozta azonnali vagy késleltetett hipoglikémia kockázata. A cukorbetegeknek javasoljuk, hogy rendszeresen kombinálják a ciklikusan ismétlődő mozdulatsorokat tartalmazó kardiomozgásokat és az erősportot. Az inzulinfüggő cukorbetegeknek ki kell egészíteniük a szénhidrátot edzés előtt és után, valamint edzés közben 1 óránál hosszabb mozgások esetén. A hipoglikémia megelőzésének másik stratégiája az inzulinadagolás beállítása a tervezett testmozgás intenzitása alapján. Az inzulinfüggő sportolóknak szorosan figyelniük kell a vércukorszintet edzés előtt, közben és után. A testmozgás előtti jelentős vércukorszint emelkedés (15-16 mmol/l érték esetén) kizárja a testmozgást, mert a testmozgás stressze paradox módon súlyosbíthatja a hiperglikémiát és ketoacidózishoz vezethet. A sportolóknak tisztában kell lenniük a hipoglikémia tüneteivel, és hipoglikémia esetén gyorsan felszívódó glükózzal kell rendelkezniük.

Mindig legyen nálad:

  • vércukorszint ellenőrző tesztcsík vagy monitor
  • szőlőcukor vagy gyümölcslé hipoglikémia esetére
  • egészséges nassolnivaló, mint pl. teljes kiőrlésű gabonából készült keksz vagy alacsony zsírtartalmú sajt
  • víz a kiszáradás megelőzésére
  • inzulin
  • cukorbetegséget igazoló kártya vagy karkötő, hogy esetleges vészhelyzetben tudjanak a betegségéről

A cikket írta Polgár Zita, a Pécsi Egyetem Testnevelés Tudományi és az Egészségtudományi Karán végzett és tanított. Jelenleg IFBB versenyfelkészítő edző és privát edző. Aquagimnasztika oktató, Flexi-bar és Core tréning oktató, valamint az IWI-ben gimnasztika és edzéselmélet oktató.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop