TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Sportoló asztmások – asztmával sportolók

Sportoló asztmások – asztmával sportolók

Amennyiben az orvosi előírásokat követi, akkor sportolhat – sőt, nagyon jó is lehet a választott sportágában az a sportoló, aki asztmával küzd. Az olimpiai aranyérmesek között is vannak akik felkészülését az asztma nehezítheti. A légzésfunkciók megfelelő vizsgálatával, orvosi felügyelet mellett alkalmazott gyógyszerekkel és kezeléssel karban tartható az asztma.

Hogyan segíthet a sport az asztmában szenvedőknek?

A világon nagyjából 340 millió ember szenved asztmától, a 2018-as The Global Asthma Report felmérése szerint. Magyarországon is mintegy 300 ezer ember küzd asztmával és számuk folyamatosan növekszik. A gyerekek között ez az egyik leggyakoribb felső légúti betegség, mely világszerte a kiskorúak 5-10 százalékát érinti. Azonban különbséget kell tudni tenni a légutak krónikus gyulladásos betegsége (asthma bronchiale) és a terhelésre jelentkező hörgőszűkület vagy más néven a terhelés kiváltotta asztma (EIB – exercise induced bronchoconstriction; EIA – exercise induced asthma) között. Utóbbi jellemzően tinédzser korú sportolóknál fordulhat elő: az asztmára jellemző tünetek a terhelést követő 5-10 percben már jelentkeznek és általában 20 – 30 perc pihenést követően spontán elmúlnak.

Nemcsak a profi élsportolók számára fontos a testedzés, sportmozgás. Kutatások sora bizonyítja, hogy az asztmában szenvedők életminőségének javulása érhető el megfelelően adagolt és rendszeres testmozgással. A heti két alkalommal legalább 20 percen keresztül végzett fizikai aktivitásra már jól reagál az asztmás tünetekkel rendelkező hobbi sportoló is. A testmozgás kimutatható mértékben fejlesztette a keringési és légző rendszer edzettségét, amelyet a maximális oxigén felvételnél mért egyre növekvő számértékek is alátámasztottak.

A rendszeres testmozgást végzők esetében az edzettségük javult és kevesebb alkalommal fordult elő a terhelés indukálta asztmás roham, továbbá kevésbé aggódtak a fizikai megerőltetés és a nehézlégzés érzése miatt. A fizikai aktivitás kedvező hatással van az asztmával küzdők életminőségére, megelőzhetők vele a pszicho-szociális megbetegedések is.

Mely sportok ajánlhatók az asztmás személyek számára?

Általánosan ajánlott mozgásforma az úszás. Nagy valószínűséggel a párás levegő védő hatása, a víz hidrosztatikai hatása a mellkas mechanikájára, a keringésre és az anyagcserére gyakorolt kedvező hatása. valamint mindezek együttállásának eredménye, hogy az úszás többnyire nem okoz hörgőszűkületet az asztmás sportolók körében. A labdajátékok közül a kosárlabda, röplabda is megfelelő sport lehet. Mindezek mellett a torna, cselgáncs is a választható sportágak közé sorolható.

Azonban azok a sportok, melyek jellemzően a hideg időjárási viszonyok között végezhetőek, például a sífutás vagy a jégkorong, elképzelhető, hogy megterhelőek lehetnek az asztmás sportoló számára.

Az asztmával küzdő sportolóknál fontos, hogy kontrollált, fokozatos terhelés, állandó monitorozás legyen, melynek segítségével komoly sportteljesítményekre is képes lehet az adott sportágban.

Néhány praktikus tanács, hogy asztmásként hogyan sportolj biztonságosan

Fontos, hogy a bemelegítés soha ne maradjon el! A szervezetet fokozatosan kell felkészíteni az egyre nagyobb terhelésre, nemcsak az adott edzés időtartamát, hanem az intenzitását és sűrűségét tekintve is.

Ha kültéri edzésre kerül sor, mindig vegyük figyelembe az időjárási viszonyok mellett a pollenek jelenlétének és a légszennyezettségnek mértékét is! Az edzés végén a levezetésre is fektessünk nagy hangsúlyt.

Kezelt asztmás személy esetében mindig legyen nála az alkalmazott gyógyszere. Élsportolók csak a kezelő orvosuk által felírt és engedélyezett készítményeket alkalmazhatják.

Írta: Szloboda Éva

az IWI Nemzetközi Fitnesziskola elméleti és gyakorlati oktatója

 

Felhasznált irodalom:

  1.  itt
  2. K. Pedersen, B. Saltin: Exercise as medicine – evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases, Scand J Med Sci Sports 2015: (Suppl. 3) 25: 1–72
IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop