TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A jóga

A jóga

"... egy jóga órán csak csöndben ülnek ... oda biztosan csak azok mehetnek, akik hajlékonyak ..."

Jóga, ha ezt a szót halljuk nagyon sokminden juthat róla eszünkbe. A legnagyobb sztereotípiák a következők. Valami ősi indiai misztikus dolog, vagy az egyik tipikus gondolat, hogy egy jóga órán csak csöndben ülnek és egy unalmas mozgás, vagy hogy különböző vallási nézetekkel összeegyeztethetetlen.

Maga a jóga szó egyesülést jelent, a test, lélek, elme egyesülése. Egy komplex rendszer, amivel elérhetjük a fizikai és mentális egészséget és amivel igazán megérthetjük saját testünk, elménk és lelkünk működését. Ehhez a jógának különböző eszközei vannak.

A fizikai síkon az ászanák gyakorlása. Az ászanák vagyis jógapózok gyakorlása megerősíti a testet, erősíti az izmokat, növeli az állóképességet, hatással van a belső szerveink megfelelő működésére, különböző mozgásszervi betegséget gyógyít, hatással van a hormonális rendszerre, egyensúlyba hozza az egész testünk működését.

A jógának nem célja és nem is feltétele a hajlékonyság, az csak egy kellemes mellékhatása. Sokan félnek elmenni jóga órára, mert nagyon merevek és oda biztosan csak azok mehetnek, akik hajlékonyak. A kellő gyakorlással már rövid idő alatt lehet jelentős fejlődést elérni.

A pránajáma, vagyis különböző légzőgyakorlatok, a légzés irányítása és szabályozása, ami által befolyásolni tudjuk a stresszt, csökkenteni az idegességet, megnyugtatni az érzelmeket, általa megteremthetjük a belső egyensúlyunkat. A légzés irányításával nagyon sokat tudunk javítani a mentális egészségünk állapotán.

Ezen kívül még a legfontosabb kulcsszavak a jógához, a koncentráció, figyelem, meditáció, relaxáció…

De ezeken túl mit is jelent a jóga?

Ha rálépsz a jógaszőnyegedre, egy olyan helyre kerülsz, ahol csak te vagy. Megérkezel önmagadhoz, elkezdesz befelé figyelni, elkezded figyelni a légzésed, ez megnyugtat. Akár egy jóga órán veszel részt vagy akár egyedül gyakorolsz megérkezel az „itt és most” állapotába, az egyik legfontosabb a jelenlevés, és persze a legnehezebb is. Kizárni a múltat, kizárni a jövőt, kizárni a környeztet és a cél, hogy egyedül legyél önmagaddal a jelenben. Tévedés, hogy ilyenkor nem kell gondolni semmire, ilyenkor a jelent kell megéni, és legyőzni az egót, aki folyamatosan mondogatja neked, hogy fáj, nem bírod, és a melletted lévő sokkal jobban előre tud hajolni, na akkor én is belefeszítem magam abba a pózba csak azért is… Szembe kerülsz önmagaddal, megismered saját magadat, megismered a testedet. A jógapózok precíz kivitelezése közben, amikor figyelsz arra, hogy épp milyen szögben áll a lábad, merre fordul a csípőd, mellkasod, mit merre is kell csavarni, hajolni, dőlni, merre nézzen a tekintet, mikor kell belélegezni és kilélegezni, mindez a sok figyelem önmagad felé terel és nincs más lehetőséged, mint befelé figyelni. És ennek a rendszeres gyakorlása után kezdődik a csoda. Kiegyensúlyozottabbá válsz a mindennapokban, harmóniába kerülsz önmagaddal, nyugodt lesz az alvásod, megváltozik a tested, amellett, hogy formálódik, elmúlik a derék-és hátfájásod, szebb lesz a tartásod, erősödnek a core izmaid, jobb lesz az állóképességed, ruganyosabbá válik a tested, jobb lesz az emésztésed, normalizálódik a vérnyomásod, az egész tested egészségesebbé válik.

Vannak nehéznek tűnő jóga pózok, amik általában nagyon látványosak is, sokan úgy gondolják ezekről a nyakatekert pózokról, hogy nem is jóga, csak biztosan az Instagramon jobban mutatnak. De ami valójában van ezen pózok mögött az a kitartó gyakorlás, koncentráció, fegyelem, alázat és ha eléred a vágyott pózt, akkor érezni fogod, hogy képes vagy bármire a jógaszőnyegen és azon is túl…

A cikket Beckert Brigitta Jóga és Pilates oktató írta. Brigivel az IWI Sportjóga oktató képzésen és az online sportjóga tanfolyam videós tananyagában találkozhatsz.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop