TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mit tehetsz a fascia jó állapotáért? - 2. rész

Mit tehetsz a fascia jó állapotáért? - 2. rész

Hogyan tartsd az izmokat borító kötőszövetet egészséges állapotban a fájdalommentes mozgásért

Az első részben olvashattál arról, mi is az a fascia, miért is fontos karbantartani és odafigyelni rá, most pedig azt is megtudhatod, hogyan kellene óvni és javítani az állapotát.

A fascia állapotának helyreállítása nagyon időigényes folyamat. Ha pl. tartáshibából eredő problémáid vannak, akkor hónapokba, akár 1 évbe is telhet, mire javul a helyzet és helyreáll a fascia, de a javulást és a pozitív hatást már az első alkalom után is érezheted. 

1. Nyújtsd naponta legalább 10 percet! Némi bemelegítés után dinamikus nyújtásokat majd statikus nyújtásokat végezz. A nyújtásokkal segítheted a megrövidült izomrészek és fascia helyreállítását. Pl. ha előre esnek a vállaid, akkor a mellizmok nyújtása hasznos lehet. Ha ülőmunkát végzel, akkor a csípőhajlító izmok nyújtása hasznos lehet. Ha állandóan magassarkút hordassz, célszerű a vádlit sokat nyújtani. 

2. Próbálj ki egy ízületi mobilitást javító programot. A rugalmatlan, erőtlen mozdulatok, az ízületi mozgástartomány elvesztésének megoldása is segítségedre lehet. Az SMR henger, fascia lazítás, manuálterápia, amely segíti a fascia hidratáltságát, fellazítja a kötőszövetet. Speciális mobilitás programokkal, gyakorlatokkal pedig fokozhatod az ízületek mobilitását, a mozgás szabadságát, rugalmasságát. 

3. Habszivacs henger:  remek módszer, hogy érezd, hol van probléma alapvetően a kötőszöveti rétegben. Csak hengerezz és az izmaid beszélni fognak hozzád. Az edzés végén lassan, komótosan, minden fájdalmas részen kicsit mozgatva, vagy megállítva hengerezz. Lazulj bele, folyj rá a hengerre, engedd minél mélyebbre a kötőszövetbe. Az elviselhető fájdalomnak megfelelő keménységű hengert válaszd! 

4. Szauna, különösen edzés után. A legújabb kutatások azt támasztották alá, hogy a szauna hatékony segítség az izomlazításban edzés után. Mind a tradicionális finn szauna, mind az infra szauna hatékony. A szauna úgy tűnik, hogy motiválja az idegrendszert az izom regenerálásában.

5. Cryotherápia: a hideg terápia vagy jégkamra is hatékonynak tűnik a regenerációban, amit leginkább sportolók alkalmaznak. Csökken a gyulladás és a fájdalom általa, de 15 percnél hosszabb ideig nem ajánlott. 

6. Aerob edzés. A vérkeringés serkentése mindig remek segítség a regenerációban, hiszen ezáltal a salakanyagok gyorsabban és hatékonyabban távoznak a sérülés helyéről, míg a tápanyagok könnyebben és gyorsabban jutnak oda. Az erek rugalmasabbá válnak, csökken a vérnyomás, erősödik az immunrendszer. 

7. Táplálkozás, folyadékfogyasztás: az egészséges ételek és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása (tiszta víz) szintén jó hatással van a kötőszöveti régetegekre, jobb a regeneráció, jobb a hidratáltság! 

 A cikket írta: Nagy Dóra személyi edző, táplálkozási tanácsadó, a BioTechUSA szakértője, projekt szakmai vezetője. 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop