TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Munkahelyi testmozgás

Munkahelyi testmozgás

Boldogabbak, nyugodtabbak és jobban dolgoznak azok, akik végezhetnek valamilyen testmozgást munkahelyükön – derül ki egy friss felmérésből.

Az angliai Bristol Egyetem kutatása során azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az emberekre, ha a munkahelyükön sportolhatnak egy edzőteremben, vagy valamilyen testmozgást végezhetnek. A résztvevőknek kedvükről és a munkához való hozzáállásukról kellett nyilatkozni két alkalommal: sportolás után, illetve amikor nem végeztek testmozgást. A megállapítások szerint a munkahelyi testmozgás javítja a koncentrációt és a problémamegoldást, nyugodtabbá tesz, valamint energiával tölti fel a dolgozókat.

Szakértők azt remélik, hogy a megállapítások hatására egyre több cégnél alakítanak ki edzőtermet. A munkahelyi sport egy olyan kettős érdekeltségű, win-win szituáció, ami az egyénnek és a vállalatnak is értéket teremt, sőt, közvetett módon a társadalom is profitál belőle. A Sunday Times legutóbbi, a világ legjobb munkahelyeit összegző listájának első száz helyezettje közül mintegy ötvennél rendelkeztek ezzel. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, sokan nem mernek szünetet tartani napközben, hogy sportoljanak, mert attól félnek, hogy kollégáik és főnökeik rossz szemmel nézik, ha elhagyják asztalukat. Holott az egészségesebbek már rövidtávon is jobb fizikai és szellemi teljesítményre képesek, hatékonyabbak, termelékenyebbek és elégedettebbek, motiváltabbak, lojálisabbak.

A mozgás számos, a munkába is transzferálható képességet fejleszthet. Az egészség és mozgásprogramok a társadalmi felelősség vállalásnak is kiváló eszközei lehetnek, mind kifelé, mind befelé. Az egészségtelen munkahely üzleti kudarchoz vezethet, miközben az egészséges munkavállaló a munkahely versenyképességének, valamint a gazdasági és társadalmi jólétnek is a kulcsa lehet. Jól meghatározható üzleti érdek a munkahelyi egészségfejlesztés!

Az összefoglalót Polgár Zita készítette. 

Tudtad? A munkahelyi testmozgás kezdeményezése Japánból származik. Már a XX. század elején kötelezővé tették a munkáltatók a gyártósorok mellet állóknak és az irodai dolgozóknak a reggeli tornát, felismerve, hogy a munkavállalók egészsége és edzettsége a munkavégzésnél meghatározó. Ezt a munkáltatók ma sem hagyhatják figyelmen kívül, ennek ellenére hazánkban a munkahelyi mozgás kultúrája még mindig nem eléggé elterjedt.

Polgár Zita a pécsi egyetem Testnevelés tudományi és az Egészségtudományi karán végzett, és tanított. Jelenleg IFBB versenyfelkészítő edző és privát edző. Aquagimnasztika oktató, Flexi-bar és Core tréning oktató, valamint az IWI-n gimnasztika és edzéselmélet oktató.

Forrás:

Szabó Ágnes (2018): Eredményjelzés a munkahelyi sportról, a "Legfittebb Munkahely Felmérés" első éveinek tapasztalatai. Magyar Sporttudományi Szemle XIX. évfolyam, 73. szám, p. 25-31.

Szabó, Ágnes (2012). A magyar szabadidősport működésének vizsgálata. Piacok, értékteremtés, feladatok a szabadidősportban. Doktori (PhD) értekezés, BKÁE, Budapest Elérhető: http://phd.lib.uni-corvinus.hu/662/2/Szabo_Agnes_den.pdf

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop