TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Nőkről– nemcsak nőknek

Nőkről– nemcsak nőknek

Kimondottan a perimenopauza és a menopauza folyamatát szeretném ma kicsit közelebb hozni a fitneszszakmában dolgozó szakemberekhez, hiszen egy olyan nagyszámú, aktív csoportot érint a kérdéskör, hogy kikerülhetetlen, amikor a saját klientúránkról, specializációról és a vendégmegtartásról van szó: naponta ugyanis 200 nő lép be a változókorba Magyarországon.

Azért is reményteli az egyre több női témában megnyilvánuló hiteles és valódi hús-vér nőket hallgatni és olvasni, mert felnőttként mi magunk is útmutatásra, támogató közösségekre találhatunk. Talán a gyerekeink már úgy nőhetnek fel, hogy a női életút minden szakaszáról megfelelő biológiai és pszichológiai alapismerettel rendelkeznek majd.

Iványi Orsolya, -aki menopauza aktivistaként végleg feltette az i-re a pontot és elindított egy visszafordíthatatlan folyamatot, mely nyomán végre a női élet ezen aspektusa sem lesz láthatatlan többé- értékes tapasztalatokat oszt meg velünk.

42 éves nőként én a perimenopauza folyamatában járok. Teljesen másképp alakul a ciklusom körüli rutin és érzetek, mint 5 évvel ezelőtt. Ami viszont nem változott az az, hogy ma is a testmozgás képes a leghatékonyabban orvosolni a kapcsolódó fizikai fájdalmakat. Mit érdemes tudni a perimenopauza időszakáról, milyen lehetséges- és egyénenként nagyon is eltérő- tünetei lehetnek annak, ha egy nő belép ebbe az életszakaszba?

Rögtön azzal kezdeném, hogy minden nő másképpen éli meg a változókori szakaszát, ami 40 és 60 közé esik nagyjából. Ekkor történik meg a menopauza is, ami igazából egy nap, az a nap, amikor megállapítjuk retrospektíve, hogy 12 hónapig nem volt menstruációnk, és másnaptól már poszt menopauzában vagyunk. Magyarországon átlagosan 50.5 évesen lépnek a nők menopauzába.

A perimenopauza a menopauza előtti felvezető hormonális átmenet, ami 40-45 éves kor körül kezdődhet és átlagosan 5 évig is eltarthat. Ebben a fázisban van még menstruáció bár már szabálytalankodhat, megjelenhetnek a menopauzális tünetek (főleg mentális tünetek, pl. hangulatingadozás, depresszió, memóriazavar, dühroham, pánikroham, szorongás de van, akinél a tipikus hőhullám illetve éjszakai izzadás jelentkezik), és még teherbe is eshetünk. Sokan hiszik úgy, hogy a menopauza egyik napról a másikra történik meg, az esetek többségében azonban nem így lesz, általánosságban vagy úgy történik, hogy egyre rövidebb lesz a menstruáció és egyre kevesebbszer jön meg, vagy eltűnik hónapokra, aztán visszajön hónapokra, és aztán egyszer csak nem jön vissza. Amennyiben ismerjük a folyamatokat és ismerjük a saját testünket, felkészülten tudjuk várni a menopauzát. Én azt mondanám, hogy 45 éves kortól érdemes elkezdeni figyelni a jeleket.

Az egyik interjúdban sokkoló adatokat osztottál meg. E szerint: „Magyarországon a negyven feletti nők között a halálozások 60 százalékát a szív- és érrendszeri betegségek okozzák, ugyanis a hormonális védettség, amelyet az ösztrogén nyújt az infarktus ellen, a menopauzával megszűnik, így ebben az időszakban még kiszolgáltatottabbá válunk.” Tapasztalataid szerint miben állhat egy lehetséges életmódváltás, mely nem csupán a tüneteket, de a hosszútávú egészséget is támogatja?

Az ösztrogéntermelődés csökkenése és a progeszterontermelés megszűnése az egész női testre hatással van. A változókori ösztrögéncsökkenés nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, hanem hosszú távon is egészségkárosodást okozhat, különösen három területre kell odafigyelni: szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, kognitív működés romlása.

A kardiovaszkuláris (keringési) betegségekkel összefüggő halálozás a világon az egyik vezető haláloknak számít, megelőzve még a daganatos betegségeket is. A kardiovaszkuláris betegségek közé tartozik minden szív- és érrendszeri betegség. Tudjuk, hogy 50 éves kor előtt a férfiaknál lényegesen gyakoribb a koszorúér-betegségek és az infarktus, mint a nőknél. A nők előnye a menopauza után megszűnik, és a szívbetegségek előfordulása hasonlóvá válik.

Sokan nincsenek ezzel tisztában, a nők többsége főleg a mellráktól fél, pedig 60% legalábbis a menopauza után szív- és érrendszeri betegségben hal meg, míg emlőrák miatt kb. 4%-uk.

A 40. születésnap jó apropó arra, hogy átnézzük az életmódunkat, persze ezt bármikor megtehetjük, mert az bizonyított tény, hogy aki jó kondícióban érkezik a menopauzában – nincs elhízva, nem dohányzik, egészségesen táplálkozik, moderáltan iszik alkoholt, mozog, rendesen alszik – , annál enyhébbek lesznek a tünetek is. Ez most persze közhelyesen hangzik, de sajnos tényleg az van, hogy ahogy megindul az ösztrogén csökkenés elindul a káosz. Az ösztrogén több mint 100 folyamatban vesz részt a női testben, gondoljunk bele, ha egy jól működő rendszerből, kimegy ez az összetevő, akkor az valamilyen formában biztosan hatással lesz a szervezetre.

Tudatosság. Talán ez is klisé, de saját magamon is tapasztalom, ha nem figyelek oda, könnyen szétesik a rendszer. Talán furcsa, de nincs kutatással alátámasztott olyan megfigyelés, hogy a menopauza és az elhízás között közvetlen kapcsolat lenne.

Az nem újdonság, hogy a legtöbb nő (és férfi is) az életkor előrehaladtával hízik, de a hormonális változások azonban önmagukban nem feltétlenül okoznak súlygyarapodást, általában szerepet játszanak az öregedés, az életmód és a genetikai tényezők is.

Az izomtömeg általában csökken az életkorral, míg a zsír növekszik. Az izomtömeg csökkenése lelassítja a szervezet kalóriák felhasználásának sebességét (anyagcsere). Ez nagyobb kihívást jelenthet az egészséges testsúly megőrzésében. Ha továbbra is úgy eszünk, mint mindig, és nem növeljük a fizikai aktivitást, akkor valószínűleg el fogunk hízni, menopauza ide vagy oda. Feleannyi evés, kétszer annyi mozgás.

Magyarul nem lehet mindent a menopauzára fogni, de az tény, hogy menopauzában fokozódik a hízásra a hajlam, és nagyobb valószínűséggel hízunk meg a hason és a has körül, mint a csípő és a comb környékén, ami sajnos nem túl jó hír.

A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a menopauza alatti súlygyarapodásban, ha a szülőknél is volt hasi elhízás, akkor erre érdemes figyelni. Olyan tényező is hozzájárulhat az elhízáshoz, mint az elégtelen alvás, amikor az emberek nem alszanak eleget, többet nassolnak.

A túlsúly több száz betegség előszobája, és különösen test középső részén, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú diabétesz kockázatát. A túlsúly ezenfelül növeli a különböző típusú rák kockázatát is, beleértve a mell-, vastagbél- és méhnyálkahártyarákot.

Ahogy írtam fentebb, nincs csodaszer, egyszerűen sokkal jobban meg kell dolgozni az egészségünkért. Az már csak plusz, hogy jobban is fogunk kinézni tőle.

Például egy 50 pluszos nő jelenlegi súlyának fenntartásához, nemhogy a felesleges kilók leadásához, körülbelül napi 200 kalóriával kevesebbre van szükség, mint a 30-as és 40-es éveiben. És az sem mindegy, hogy mit eszünk, hogy jön ki a napi kalória, több gyümölcsöt (gyümölcstől még nem láttam elhízott embert), zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát, különösen azokat, amelyek kevésbé feldolgozottak és több rostot tartalmaznak. Általában véve a növényi alapú étrend jó választás lehet, pl a mediterrán diéta.

Több fizikai aktivitás, beleértve az aerob gyakorlatokat és az erősítő edzést, ahogy izmosodunk, a szervezet hatékonyabban égeti el a kalóriákat. Tudom, hogy a legtöbb egészséges felnőtt számára a szakértők legalább heti 150 perc nem túl megerőltető mozgást javasolnak, én viszont azt mondom, hogy igenis kellene a megerőltető heti 3 edzés, legalábbis ahhoz, hogy látható változást érjünk el.

Az észrevétlen cukorfogyasztás illetve édességfogyasztás akár napi 300 kalória is lehet, de jó ha limitáljuk a péksütemények, cukros üdítők és fagylaltozások számát.

Sosem mondom azt, hogy hagyjunk fel mindennel, mert én is szeretem a csokit, de nem lehet már büntetlenül minden nap egy fél táblát betolni, így én most keserű csokival próbálom enyhíteni a csoki addikciómat.

Az alkohol is gyarapítja a felesleges kalóriák számát, úgyhogy itt is a moderáció a titok.

Image
Iványi Orsolya (A kép engedély nélkül nem használható fel.)

Szerinted mik lennének azok az alapvető rutin szűrések, melyet egy 40+os nőnek fontos lenne 1-3 évente elvégeztetnie, ám még sincs a köztudatban, mire figyeljenek fokozottan azok az edzők, akik erre a korcsoportra specializálódnak, hogy hasznos tanácsokkal láthassák el a klientúrájukban jelen lévő korcsoportot?

Én azt szoktam mondani, hogy ahogy megérezzük, hogy valami elkezdődött (nekem az első mentális tünetem például dühroham volt, és alapvetően nyugodt ember vagyok), amikor úgy érezzük, hogy mintha valami átvette volna az uralmat felettünk, akkor érdemes elmenni egy nagyobb kivizsgálásra, labor, mammográfia, nőgyógyászati szűrés, kardio, DEXA teszt. Ez utóbbi, a csontsűrűség vizsgálat mindenképpen javasolt 50 körüli nőknek az ösztrogén csökkenés miatt, valamint azoknak a 40 év feletti nőknek (és férfiaknak), akiknek a családjában előfordult csontritkulás.

Mo-on az 50 év feletti nők körében legalább félmillióan szenvednek csontritkulásban, és az ennek következtében kialakuló törések száma pedig eléri a 100 000-et, amiből 25-30 ezer csigolyatest-, 10-15 ezer csipő-, 30-40 ezer csukló- és 12 ezer felkartörés. Az oszteoporozis alattomos betegség, mert sokszor az első tünet maga a csonttörés, emiatt nincs rendesen diagnosztizálva, annak ellenére, hogy megfelelő kezelés van rá.

A menopauza fordulópont a csonttömeg alakulásában, mert az ösztrogénhiány megbontja az addig jól működő csontképző egyensúlyt. Emiatt azt gondolom, hogy egy 50 feletti nő vendégnél, mindenképpen szükséges szerintem egy dexa teszt vizsgálat.

A menopauzális oszteoprozist lehet kezelni, sőt kell is, a cél a csont ásványi anyag tartalmának növelése, azaz a csontvesztés megállítása illetve lassítása. A már kialakult OP esetében viszont a fizikai aktivitás, kalcium- és D vitamin-pótlás önmagában nem elég, a nem gyógyszeres kezelés esetén fizioterápia, gyógytorna javasolt.

A közösségedben több ,mint 6000 tag van jelen. Ebből a mintából lehet már némi statisztikát felállítani. Te mit látsz, melyek a tipikus kihívások érzelmileg és pszichológiailag a 40-50-es korcsoportban a menopauzával összefüggésben?

A legnagyobb probléma az edukáció hiánya. Ha valamit ismerünk, attól kevésbé félünk. Na most, mivel a menopauza tabu évtizedek óta, így hiteles információhoz is elég nehéz jutni. Ez nem a mi hibánk, hogy amikor a pubertásról tanultunk, akkor nem volt oda írva, hogy majd lesz egyszer egy  olyan is, amikor a menstruáció megszűnik és az sok mindennel fog járni.

Ahány nő, annyi menopauza, nincs 2 egyforma történet. Egy biztos, hogy aki bent van nálam a közösségben és látja hogyan beszélgetünk a legkényesebb témákról is, az kiviszi ezt a hozzáállást és ez jó, mert normalizálni kell a témát, és ezt csak úgy lehet, ha sokat beszélünk róla, és egyszer csak már nem izgi ha látunk egy cikket a menopauzáról.

A közösség azért is nagyon jó, mert megmutatja, hogy nem vagy egyedül, minden nő átéli, az emberiség fele. Ezért is szoktam mondani, hogy a menopauza összeköt.

Sok nőnek kihívás feldolgozni (bár nyilván 50 felett már nem nagyon akar senki gyereket), hogy nem szülhet többet. Fura dolog ez, hiszen nem attól vagyunk nők, hogy menstruálunk-e vagy hogy tudunk-e szülni, és mégis sokan úgy érzik, hogy a nőiességük csorbul ezáltal. Persze, aki szeretett volna gyereket és nem lett és aztán beköszönt a menopauza, és végérvényesen el kell engedni a gondolatot is, annak biztosan nagyon nehéz, ilyenkor talán érdemes pszichológushoz is fordulni.

Nagyon fontos, hogy ne folytassuk azt a hagyományt, hogy csendben otthon végig kell ezt szenvedni. Egyrészt mert az egészségünket veszélyeztetjük vele, másrészt mentálisan sem jó ilyenkor bezárkózni.

Persze van olyan is, aki fellélegzik, van is egy ilyen kifejezés, hogy menopauza erő vagy lendület, főleg utána poszt menopauzában jön elő, hogy már nem kell aggódni a menstruáció vagy a teherbeesés miatt, és újult erővel vágnak bele a következő életfázisba.

Ezért is kezdtem el a #menopauzaszrotik podcast sorozatot, hogy megmutassam, mennyire sokféle módon élik meg ezt a nők, és nem feltétlenül csak negatívan.

Nevezhetjük próbatételnek  is, hogy ezen a nagy változáson át kell esni minden fizikai és pszichológiai kihívásaival együtt. Szétesünk, aztán újra összerakjuk magunkat. A menopauza egyik jótéteménye az, hogy rákényszerít arra, hogy többet foglalkozzunk magunkkal, mint előtte. Ha jól akarunk élni életünk második felnőttkorában, nincs más választásunk, meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy az előttünk álló évtizedeket egészségesen tudjuk leélni.

Milyen tévhitek élnek a modern világunkban a 40-50-es nőkről? Mi az, amin még sokat kell dolgozni, amit sokat kell említeni ahhoz, hogy úgy lásson a társadalom minket, ahogyan az számunkra méltóságteljes és reális lenne?

A társadalom jelenleg nem igazán tud mit kezdeni a középkorú nőkkel. 100 évvel ezelőtt a nők még nem éltek olyan sokáig mint ma, egy amerikai nő például 50 körül halt meg, az élete általában a gyerekek szülésével és nevelésével telt, talán azt sem tudta, hogy mi az a menopauza vagy azt hitte, hogy valami halálközeli állapotot él át a tünetek miatt. Ma már 80 évig is élhetünk, és így 40-50 körül, igazából még csak a felénél vagyunk az életünknek, így sok minden állhat még előttünk. Másképpen gondolkozunk az életről, magunkról, és 40 felett talán már az elvásárok szorításából is kijöttünk.

A társadalom ifjúság kultusza nem sokat segít abban, hogy a középkorú nők láthatóbbak legyenek, hiszen mindenhol ott vagyunk, és mégis alig látni minket. Másrészt, alapvető probléma az öregedés fogalmának kérdése, egyelőre általánosságban mindenki fél az öregedéstől, mert annyi negatív dolog kapcsolódik hozzá, jó lenne ezt is másképp láttatni, hogy nem csak a fizikai leépülésről szól az öregedés. Ezért is szeretek megosztani inspiráló női történeteket 40 felettiekről, hogy a fiatalok is lássák, hogy ez az életszakasz is lehet érdekes és izgalmas. Ezért is hoztam létre az Éljenek a 40 feletti nők mozgalmat és közösséget, hogy láthatóbbá tegyem magunkat és eloszlassam azt a tévhitet, hogy a középkorú nők otthon ülve gyászolják a fiatalságukat.

Írta: Csurgó Krisztina Személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop