TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A metabolikus egészség jövője

A metabolikus egészség jövője

A jól-lét minden aspektusát befolyásoló anyagcsere-egészség meghatározza a szervezet emésztési és energiafeldolgozó képességét. Márpedig a modern „civilizált” államokban élő emberek anyagcsere rendszerének egészségi állapota kétségbeejtő. A krónikus betegségektől az egészségügyi kiadásokig terjedő messzemenő következményekkel jár ez a probléma, mely a startupok és a Big Tech cégek figyelmét egyaránt megragadta. Meg tudja fékezni a technológia az anyagcsere-probléma válságot? Lássuk a tényeket.

Figyelmeztető jelek:

Bár az anyagcserezavarok kezelésére vonatkozó figyelem meglehetősen új keletű, nem tagadható a probléma összetett jelentősége.

  • Több mint 128 millió amerikai szenved prediabéteszben, vagy cukorbetegségben.
  • Az amerikaiak 88%-a valamilyen szintű anyagcserezavart mutat; 37%-a pedig teljes körű „metabolikus szindrómában” szenved.
  • Az Egyesült Államokban az éves 4 billió dolláros egészségügyi kiadások 90%-a nagyrészt megelőzhető krónikus betegségekhez kötődik, amelyek közül több az anyagcserezavarral is összefügg.

A biomarkerek (objektíven mérhető jelzőanyagok, amelyek jelenléte felhasználható bizonyos betegségek kimutatására vagy egy betegség prognózisára) elérése kulcsfontosságú a klinikai metabolikus szindróma diagnosztizálásában. A betegségben szenvedők az öt társtulajdonság közül legalább hárommal rendelkeznek: magas trigliceridszint, alacsony HDL-koleszterinszint, emelkedett éhomi vércukorszint, megnövekedett vérnyomás és/vagy hasi elhízás (derék-csípő arány).

Ezen állapotok felhalmozódása növeli a szívbetegség, a cukorbetegség és a stroke kockázatát. Súlyos teherként nehezedik az a probléma minden iparosodott országra, az Egyesült Államokban két éve folyamatosan több mint 100 000 diabéteszes halálesetet regisztráltak.

Válassz bölcsen

Számos életmódbeli döntés – beleértve az étrendet, a testmozgást, az alvást és a stresszt – befolyásolja az anyagcsere működését.
Az egészséges szokások támogatják az optimális teljesítményt, ugyanakkor a hibátlan napi életmód rutin kialakítása és fenntartása bonyolultabb, mint amilyennek látszik.

Túlfogyasztás

Olcsó és széles körben hozzáférhető, az amerikaiak által fogyasztott teljes kalória közel 60%-a olyan ultra-feldolgozott élelmiszerekből származik, mint az üdítők, gabonafélék és csomagolt rágcsálnivalók. Eközben egy átlagos amerikai közel 10-szer több cukrot eszik naponta, mint 100 évvel korábban.

Fizikai Inaktivitás

A COVID-19 egy másik világjárványra hívta fel a figyelmet – az inaktivitásra. Ma minden ötödik amerikai felnőtt teljesen inaktív. Ami még rosszabb, hogy az előrejelzések szerint 2030-ra közel 50%-uk elhízott lesz. A szakértők úgy vélik, hogy az ülő életmód hatása még évekig romboló hatású lesz, különösen, ha a fiatalabb generációk csaknem egy órával kevesebbet mozognak hetente, mint a baby boomer generáció.

Kiégés

A „mindfullness” és egyéb mentális egészséget célzó telefonos applikációk özöne ellenére a krónikus stressz aranykorát éljük. A kortizol – a stresszhormon – felelős az anyagcsere szabályozásáért, magas szintje pedig növeli a kardiometabolikus betegségek kockázatát.

Elégtelen alvás

Míg az egyre összetettebb kihívásokat elénk állító világ követelményei kiégéshez vezetnek, sokan következetesen elmulasztják a megfelelő pihenés előtérbe helyezését. Megállapításra  került, hogy az elégtelen és rossz minőségű alvás megzavarja az anyagcsere egészségét.

És még sok minden más…

Lassan kezdjük megérteni az anyagcsere működés bonyodalmait és azt, hogyan közelítsük meg holisztikusan ezt a problémát. A fenti négy nagy okot is beleértve, legalább még 40 olyan tényező van, amely befolyásolja a vércukorszintet (és ezáltal az anyagcserét), ideértve a hidratációt, az alkoholfogyasztást és a hőmérsékleti viszonyokat is.

Fogyasztói metabolikus egészség befektetések
Fogyasztói metabolikus egészség befektetések

Minden a CGM-hez vezet? (Continuous Glucose Monitoring)

A keto diétától és az időszakos koplalástól a nagy intenzitású edzésekig a fitnesz- és táplálkozási trendek mind az anyagcsere egészségét célozzák. Bár ezek a protokollok segítenek a szervezet zökkenőmentes működésében, a glükóz monitorozás célja elsősorban a szervezet funkcióinak dekódolása.

A vércukorszintről valós idejű betekintést nyújtó folyamatos glükózmonitorozás (CGM) rávilágít arra, hogy az életmódbeli döntések, például a diéta, a testmozgás és az alvás egyedileg hatnak szervezetre. A CGM egyre inkább teret nyer a metabolikus szindróma elleni küzdelemben.

Biohacker forradalom

Ahogy a glükóz nyomon követése egyre fontosabbá válik, ez a kategória egyre zsúfoltabb lesz. Most itt a fogyasztói anyagcsere-egészség szegmensre fogunk összpontosítani – bemutatva azokat a vállalatokat, amelyek CGM-eket használnak a jól-lét optimalizálására, szemben az elsősorban klinikai cukorbetegség kezelésére fókuszáló vállalatokkal.

Pénz befektetés

A befektetők nem vesztegették az idejüket a wellness-központú CGM támogatására, és az elmúlt öt évben 62 millió dollárra növelték a befektetéseket ezen a területen a 2021-es Pitchbook szerint. (A magántőke-piacokra kiterjedő adatokat, kutatást és technológiát szállító cég)

Változatos megközelítések Glükóz monitorozásra alkalmas hordható eszközök piaca

ImageAz anyagcsere-egészség startupjai a már ismert márkákra támaszkodnak, hogy erre a még feltérképezetlen területekre navigálhassanak.
Az anyagcsere-egészség startupjai a már ismert márkákra támaszkodnak, hogy erre a még feltérképezetlen területekre navigálhassanak.

Csak tagoknak

A Levels cég nemrégiben a Costcóhoz hasonló tagsági modellt fogadott el. A vállalat éves díjat számít fel (198 USD/év), majd „a la carte” termékeket és szolgáltatásokat kínál, mint például a CGM és a vérvizsgálat, körülbelül 199 USD/hó díj ellenében.

Quantified Athlete

A Supersapiens sportteljesítmény-vállalat 13,5 millió dolláros finanszírozást kapott 2021 áprilisában. A Supersapiens kezdetben a kiváló teljesítményt nyújtókra törekszik, mielőtt bővítené ügyfélkörét.

A jövendőmondó erő

Mesterséges intelligencia felhasználásával a January AI cég 8,8 millió dollárt gyűjtött 2021 elején, hogy támogassa saját szabadalmaztatott „élelmiszer-atlasz” algoritmusát, amely 16 milliónál több étel glikémiás reakcióit jósolja meg. A vállalat a fogyasztókon túl is terjeszkedett, vállalati szolgáltatásokat kínál, és segítséget nyújtott a klinikai vizsgálatokhoz.

Következő generációs táplálkozás

Eközben a NutriSense, a Veri, a myLevels és a Signos a 200 milliárd dolláros diétás és fogyókúrás piacot szolgálja ki. Mindannyian a CGM-et használják, hogy segítsenek a felhasználóknak tájékozott táplálkozási döntéseket hozni, a glükóz -értékek kiugrásának elkerülése érdekében. A BioCoach a közelmúltban 4 millió dolláros finanszírozást kapott 100 millió dolláros értékelés mellett, hogy bővítse platformját, párosítva a glükóz és keton értékeket az edző/dietetikus által jóváhagyott étkezési tervvel.

A szúrásokon túl

Az injekciós tűk szükségességének kiküszöbölése érdekében egyes cégek noninvazív megoldásokat fejlesztenek, köztük a berlini székhelyű DiaMonTech fototermikus technológiáját, a Biolinq tű nélküli dermális érzékelőit, és az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatói által kifejlesztett nyálteszteket.

Piaci lehetőségek Teret nyerő kategóriák a cukorbetegség kezelésében

A glükóz monitorozási terület viszonylag új, de a CGM nem az egyetlen megoldás
A glükóz monitorozási terület viszonylag új, de a CGM nem az egyetlen megoldás

A fogyasztói anyagcsere-egészségre szakosodott startupok újításokat hajtanak végre a viselhető fitneszeszközök, a diéta- technológia és a digitális fogyás terén, ahol a nem CGM megközelítések egyre nagyobb teret hódítanak a metabolikus szindróma elleni küzdelemben:

  • Viselhető eszközök. Az olyan hordható termékek gyártói, mint a WHOOP és az Oura, az egyénre szabott egészségügyi döntések meghozatalát tűzték ki célul azáltal, hogy érthető, proaktív betekintést nyújtanak az alvás- és regenerálódás folyamatába. Az Apple, az Amazon, a Samsung és a Google/Fitbit azonban mind a 42 milliárd dolláros cukorbeteg-ellátási piacra fordítják figyelmüket.

Személyre szabott táplálkozás. Az univerzális megközelítést elutasítva olyan cégek, mint a ZOE, a Seed Health és a Wellory, 64 milliárd dolláros személyre szabott táplálkozási szegmensbe tartoznak.

Fogyás. A Noom, a Found és a Calibrate egyaránt százmilliókat gyűjtött össze digitális súlycsökkentő platformjaik fejlesztésére, miközben a vényköteles súlycsökkentő gyógyszerek egyre elterjedtebbé válnak.

Új határok. Az anyagcsere-egészségben nagy lehetőségek rejlenek az olyan fogyasztói és klinikai szegmenseken belül, mint a femtech (nők egészségfejlesztésére irányuló app-ok, digitálsi megoldások) a vállalati wellness és az egészségügyi alapellátás. A jobb hozzáférhetőség és kényelem itt is elengedhetetlen, különösen a növekvő piacok esetében.

Az előttünk álló kihívások

Hardver gondok. A Big Tech cégek fenyegető versenye közepette az anyagcsere-egészségre szakosodott startup vállalkozásoknak meg kell küzdeniük egy kritikus gyengeséggel – a wellnessközpontú CGM platformok a már a piacon lévő Abbott és a Dexcom gyártók hardverén futnak. A Dexcom és az Abbott uralja a hardverteret. Miután 2021-ben a valaha volt „legjobb évet” zárta, a Dexcom kockázati alapot indított, és elindította első befektetését a Signos 13 millió dolláros „A” Sorozatába.

A fogyasztók valós idejű integrációját lehetővé tevő Dexcom új API-ja összekapcsolja az FDA által jóváhagyott hardvert a fitnesz edzést követő szoftverrel. 2021 októberében indította útjára első partnerségét a Garminnal. Egyáltalán nem lassuló ütemben a gyártó idén bevezeti G7 rendszerét – egy kisebb, pontosabb eszközt – annak reményében, hogy 2025-re megduplázza a bevételét.

Eközben az Abbott az FDA (USA Food and Drug Adminstration) jóváhagyását kéri a sportközpontú Libre Sense Biosensor-hoz, hogy a Supersapiensen keresztül beléphessen az Egyesült Államok piacára.

A CES 2022 (CES – a Fogyasztói Technológiai Szövetség által szervezett éves Szórakoztató Elektronikai Kiállítás) kiállításon bemutatva új „bioviselhető” kategóriáját, az Abbott a Lingo nevű kollekcióval lép be az általános egészségügyi és wellness bioviselhető termékek közé, amely képes nyomon követni a glükóz-, keton-, alkohol- és laktátszintet.

Figyelem vásárlók! Sok szakértő megkérdőjelezi, hogy az egészségfejlesztő applikációk és a hordható eszközök valóban segítenek-e. Ez alól a CGM-ek sem kivételek.

Bár ez a technika minden bizonnyal úttörő, Dr. Robert Eckel például „pénzkidobásnak” ítélte a cukorbetegek számára. A támogatók, mint Dr. Peter Attia, azzal érvelnek, hogy nem tudjuk megállapítani, hogy valakinek normális glükózreakciója van-e anélkül, hogy először nyomon követnénk az értékek változását.

Egy másik kérdés, hogy az iparágnak még meg kell határoznia az egészséges, nem cukorbeteg egyénekre vonatkozó végleges szabványokat.

A pozitívumokra összpontosítva, a szélesebb körű elterjedtség, a megnövekedett kereslet és a nagyobb finanszírozás mellett a gyártók azt remélik, hogy mindenki számára jobb és olcsóbb termékeket készítenek, akár cukorbetegséggel rendelkeznek, akár nem.

Hozzáférhetetlen és invazív. A legtöbb CGM szenzorhuzalokat, vagy filamenteket használ, amelyek átszúrják a bőrt, hogy folyamatosan mérjék a vércukorszintet – ami nem vonzó a mindennapi wellness-felhasználók számára. Arról nem is beszélve, hogy mivel az filament tapaszt 14 naponta kell cserélni, sokan több ezer dollárt fognak fizetni ezért évente. Jelenleg csak az elkötelezett biohackerek és a cukorbetegek keresik ezeket az eszközöket.

Rossz szokások. A remény az, hogy az egyre pontosabb, megfizethetőbb és kevésbé invazív eszközök előbb-utóbb előmozdítják ezeknek a megoldásoknak az elfogadását és a viselkedésbeli változást. Az így kinyert adatok azonban önmagukban nem ösztönzik majd a világot arra, hogy egészségesebben éljenek. A legtöbben tudják, hogy a testmozgás és a megfelelő táplálkozás egészségesebb, mint az inaktivitás és a feldolgozott nassolnivalók – a problémák azonban továbbra is fennállnak.

Előre tekintve A viselhető aktivitásmérők és egészségmonitorozó eszközök fejlődése

A viselhető aktivitásmérők és egészségmonitorozó eszközök fejlődése
A viselhető aktivitásmérők és egészségmonitorozó eszközök fejlődése

Újragondolva a kezdeti kérdést, amikor az anyagcsere működés egészségéről beszélünk, vajon a CGM – vagy tágabb értelemben a technológia által támogatott beavatkozás – a legtöbb ember számára megoldja-e a legégetőbb problémákat?

Ha a metabolikus szindróma megelőzése a cél, akkor a következetes testmozgás, a megfelelő étrend és a stresszkezelés sokkal többet tesz az átlagember számára, mint egy glükózmonitor. Ezenkívül, még ha végül mindenki alkalmazza is a technológiát, nincs garancia arra, hogy egészségesebb szokásokat vesz fel.

Ennek ellenére a CGM-ek a digitális egészségfejlesztés tágabb trendjeit tükrözik: személyre szabott adatok, valós idejű visszajelzések és személyre szabott ajánlások. Függetlenül attól, hogy hasznosak-e a nem cukorbetegek számára, a következő generációs egészségfejlesztésre kifejlesztett hordható eszközök hatékony egészségügyi ismereteket tesznek lehetővé, beleértve a glükóz, a ketonok, a kortizol, a hidratálás és még sok más tényező metabolikus egészségre gyakorolt hatását.

 

A cikket szerkesztette és fordította: Dr. Zopcsák László (PhD) – IWI alapító
Források: itt, itt itt és itt

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop