TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Az időszakos böjt - 1. rész

Az időszakos böjt - 1. rész

Az időszakos böjt, vagy angolul intermittent fasting, manapság egy rendkívül népszerű táplálkozási trend főleg a fogyni vágyók körében. Népszerű azok közt is, akik a böjt egészségügyi előnyeit szeretnék kihasználni vagy csupán egyszerűbbé tenni az étkezéseiket. Számos tanulmány azt mutatta, hogy erős hatással van a testre és az agyra is. De hogyan is állj neki? Mi a lényege?

Mi az az időszakos böjt?

Az időszakos böjt egy olyan táplálkozási módszer, amely megkülönböztet evés időszakot és böjtölés időszakot a nap során. Alapvetően nem tilt semmilyen ételt, nem korlátozza be a fogyasztható élelmiszereket (bár már vannak speciális típusai is), csupán azt, hogy a 24 órában mikor ehetsz és mikor nem. Az általános módszer napi 16 óra böjtöt tartalmaz vagy hetente kétszer 24 órás böjtöt. Alapjául az a tény szolgál, hogy a böjtölés, vagy étkezésmentes időszak az emberiség történetében mindig jelen volt az ősidők óta, hiszen korábban sosem volt annyira könnyű hozzájutni a tápanyaghoz, mint manapság. Az elhízás egyik oka pont az, hogy nem kell az ételért küzdeni, mindig elérhető elkészítve, bármilyen mennyiségben. Így az időszakos böjtölés megállapításai szerint sokkal természetesebb az időszakos éhezés, mint a 3-4 óránként történő táplálkozás. Manapság inkább vallásos vagy spirituális okokból szokás időszakos böjtöket beiktatni.

 

Az időszakos böjtölés módszerei:

Számos különböző módszer fellelhető már, amelyek vagy a napot vagy a hetet osztják fel étkezéses és böjtöléses periódusokra. A böjtölési periódusban vagy nem eszel semmit, vagy nagyon kevés ételt veszel magadhoz, de jobb, ha maximum csak iszol, a lényeg az, hogy kalóriamentes legyen.

  • 16/8 felosztás: naponta 8 órában táplálkozol, 16 órában böjtölsz (pl kihagyod a reggelit és a vacsorát, így 10 és 18 óra között eszel, 18 óra és délelőtt 10 között nem eszel)
  • Eat-Stop-Eat módszer: 24 órás böjt 1 vagy 2 alkalommal hetente, pl úgy, hogy ebédtől következő nap ebédig nem eszel.
  • 5:2 felosztás: 5 napon keresztül normálisan táplálkozol, ahogy szoktál és 2 napon keresztül maximum 500-600 kalóriát veszel magadhoz.

Mindegyik módszernek köszönhetően várhatóan heti elosztásban kevesebb kalóriát veszel magadhoz, aminek testtömegvesztés a vége, bár célszerű az evési időszakokban odafigyelni a kalória bevitelre. A legtöbben a 16/8-as módszert alkalmazzák.

 

Hogyan hat az időszakos böjt a sejtekre és hormonokra?

A böjtölés időszakában számos dolog történik a szervezetedben sejtszinten és molekuláris szinten. Pl. Olyan hormonok termelése indul be, amelyek a tárolt zsírokat könnyebben hozzáférhetővé teszik. Megindulnak regenerációs folyamatok is.

De nézzük részletesebben:  A növekedési hormon mennyisége megnő, ami segíti az izomtömeg növelést, a zsírégetést. Javul az inzulinérzékenység és csökken az inzulin mennyisége. Az alacsony inzulin szint könnyebben elérhetővé teszi a tárolt zsírokat. Beindul a sejtek regenerációs folyamata, mint pl. Az autofágia, amikor a sejtek eltávolítják azokat a fehérjéket, amelyek már nem működnek megfelelően. A hosszú életért, valamint a betegségek elleni védekezésért felelős gének aktivizálódnak.

 

A cikk folytatását keresd a magazinban jövő héten! ;)

 

Írta: Nagy Dóra személyi edző, táplálkozási tanácsadó, a BioTechUSA szakértője, projekt szakmai vezetője. 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop