TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Az időszakos böjt - 2. rész

Az időszakos böjt - 2. rész

Hatékony eszköz a fogyáshoz

A leggyakoribb ok, amiért az emberek az időszakos böjtöt választják, az a fogyás. Az időszakos böjttel könnyebb kevesebb kalóriát bevinni, kevesebb macera az ételek elkészítése, ráadásul a böjtölésnek köszönhető hormonváltozások is segítik a sikert. Az alacsonyabb inzulin szint és a növekvő növekedési hormon szint elősegíti a “zsírégető hormon”, a norepinefrin kibocsátást. Ezen hormonváltozásoknak köszönhetően az anyagcsere szint akár 3-14%-kal is nőhet. A kevesebb kalória bevitel és a megnövekedett kalóriafelhasználás segítségével az időszakos böjt hatékonyan segíti a fogyást. A tanulmányok azt találták, hogy összehasonlítva más fogyásnál alkalmazott táplálkozási módszerekkel, az időszakos böjt hatékonyabbnak bizonyult 3-24 hetes időintervallumban, valamint azt is tapasztalták, hogy kevesebb izomvesztés következett be. 

Egészségügyi előnyök

Állatokon és embereken is végeztek megfigyeléseket az időszakos böjt kapcsán, amelyek számos előnyt mutattak be mind a test, mind az agy egészségének szempontjából:

  • Fogyás: ahogy már korábban is volt róla szó, az időszakos böjt hatékony módszer a fogyáshoz
  • Inzulinrezisztencia: az időszakos böjt csökkentheti az inzulinrezisztenciát, csökkenti a vércukorszintet és így védhet a 2-es típusú diabétesz ellen
  • Gyulladás: számos krónikus megbetegedéshez a szervezetben beinduló gyulladások vezetnek. A tanulmányok szerint az időszakos böjt hatására csökken a gyulladást jelző markerek mennyisége.
  • Szív egészsége: az időszakos böjt csökkenti az LDL koleszterin, a vér triglicerid, a gyulladásos markerek, a vérckorszint mértékét, amelyek mindegyike kockázati tényező a szívproblémáknál
  • Agy egészsége: az időszakos böjt serkenti egy olyan agyi hormon termelését, amely a sejtek megújulását segíti elő 
  • Anti-aging: patkányokon végzett kísérlet azt találta, hogy az állatok 36-83%-kal hosszabb életet nyertek az időszakos böjt folytatásával

Azt ne feledjük, hogy ez egy új táplálkozási metódus, így nem áll rendelkezésre nagy számú tanulmány, főleg olyan nem, amelyik hosszú időtartamú eredményeket vizsgált volna. Így számos kérdés még megválaszolásra vár. 

Kinek ajánlott és kinek nem ajánlott ez a módszer?

Az időszakos böjtölés bizony nem feltétlenül való mindenkinek. Ha alultáplált vagy, vagy korábban voltak étkezési problémáid, akkor inkább kerüld. Terhes, szoptató hölgyeknek sem ajánlott, ugyanúgy, mint cukorbetegeknek vagy olyan krónikus megbetegedésben szenvedőknek, akiket az orvos valamilyen okból eltanácsol ettől. 

Voltak olyan tanulmányok, amelyek különbséget találtak patkányok esetén a nőstény és hím állatok időszakos böjtre adott reakciói között, amelyek azt találták, hogy a nőstényeknél nem minden előnyös hatás volt megfigyelhető. Hölgyek tehát körültekintőbben próbálják meg, bármilyen panasz esetén célszerű orvos véleményét kikérni.

Biztonság és mellékhatások

A legáltalánosabb mellékhatás az éhség. Ennek hatására előfordulhat, hogy gyengébbnek érzed magad és az agyad nem pörög úgy, ahogy megszoktad. Ez azonban időszakos panasz, míg a szervezeted alkalmazkodik az új időrendhez. Ahogy korábban már utaltunk rá, az időszakos böjt egy rendkívül biztonságos táplálkozási módszer.

Írta: Nagy Dóra személyi edző, táplálkozási tanácsadó, a BioTechUSA szakértője, projekt szakmai vezetője. 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop