TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Vegetáriánus táplálkozás sportolóknak: előnyök és hátrányok

Vegetáriánus táplálkozás sportolóknak: előnyök és hátrányok

A vegetáriánus táplálkozás megoldható egészségesen, de fontos pontosan tudni, hogy biztosan bevisszük a szükséges tápanyagokat, főleg, ha sportolunk és ebből adódóan több és más tápanyagokra van szükségünk, mint a hétköznapi egyéneknek.

Egyre többen döntenek a vegetáriánus táplálkozás mellett, különböző okokból. A statisztikai adatok szerint inkább a fiatalabbakra, 40 év alatti korosztályra jellemző ez. Gyakori tapasztalat, hogy az elméleti részével van aki tisztában van, ugyanakkor sokaknál a gyakorlatban mégis tapasztalható teljesítménycsökkenés vagy az egészségi állapot romlása tápanyaghiány miatt. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos tudatosan felépíteni az étrendet.

Mi is a vegetáriánus étkezés?

A vegetáriánus étrendben nincs hús, azaz marha, disznó, csirke, pulyka stb. Van több altípusa, mint pl a lakto-vegetáriánus, amely az állati eredetű termékek közül fogyaszt tejet, tejtermékeket, az ovo-vegetáriánus, amely fogyaszt tojást. A lakto-ovo-vegetáriánus pedig mindkettőt. Van olyan típus, amely fogyaszt halat. A vegánok pedig semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak. Egy rosszul összeállított vegetáriánus étrend eséllyel nem tartalmaz minden tápanyagot, amire egy sportolónak szüksége van, így sokat kell tanulni ahhoz, hogy valaki sportolóként saját magának össze tudja rakni a vegetáriánus étrendjét.

Egy egészséges, jól átgondolt vegetáriánus étrend tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket (bab, lencse, sárgaborsó, szója), gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, magvakat. Egy egészségtelen, rosszul összeállított vegetáriánus étrend főleg sültkrumplira, mogyoróvajra, lekváros kenyérre alapoz és rágcsálni valókra. A gabonák és hüvelyesek fontosak a megfelelő fehérje bevitelhez, ha még tejtermék is belefér az étrendbe, az is hasznos ebből a szempontból. Egy rosszul összeállított vegetáriánus étrend gyakran nem tartalmaz elég fehérjét és rengeteg feldolgozott, egészségtelen ételt tartalmaz.

A vegetáriánus étrend előnyei: (a gazdasági és erkölcsi előnyökön túl)

  • Egy jól megtervezett vegetáriánus étrend tartalmaz minden esszenciális tápanyagot, ami egy atlétának szükséges. A kulcsszó itt a jól megtervezett
  • Magas rosttartalom jellemzi, ami jót tesz az emésztőrendszer egészségnek
  • Változatosan megoldható a mai színes választék segítségével akár étteremben is
  • A vegetáriánusokra kisebb arányban jellemzők a mai főbb krónikus megbetegedések
  • A fehérje források olcsóbbak egy vegetáriánus étrendben, mint a hús

A vegetáriánus étrend hátrányai:

  • A rosszul megtervezett vegetáriánus étrend könnyen tartalmaz túlzottan sok szénhidrátot, ami hízáshoz vezethet
  • Mivel a növényi fehérje források alapvetően inkomplettek, tehát nem tartalmaznak minden fontos aminosavat a fehérje újra alakításához, ezért gyakori az alacsony fehérje bevitel és így romlik a regeneráció
  • Oda kell figyelni a megfelelő vasbevitelre, amit húsból a legkönnyebb bevinni normál táplálkozásnál, ez vegetáriánusoknál kiesik

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps