TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Testépítő versenyek - kategóriák, pózok, pontozás

Testépítő versenyek - kategóriák, pózok, pontozás

A testépítést a legtöbben, mint szabadidősportot kezdik el művelni. Ritka az olyan, hogy valaki a nulláról azzal vág bele, hogy márpedig ő versenyezni szeretne ebben a műfajban. A kívülállók számára a testépítőversenyek indulói sokszor elérhetetlen misztikus lényeknek tűnnek, főleg ha valaki a profi versenyeket, versenyzőket nézegeti.

Azonban, ha valakinek jó adottságai vannak, gyorsan fejlődik, és mentálisan is alkalmasnak érzi magát a versenyfelkészüléssel járó „megpróbáltatások” elviselésére, és ezzel együtt megismerkedik a testépítő versenyzés egyre komplikáltabb rendszerével, dönthet úgy, hogy megmutatja választott életmódjának eredményeit a színpadon is.

Ebben a cikkben röviden áttekintésre kerül a testépítő / fitness kategóriák története, a versenyek tipikus menete, és a bíráskodás szempontjai.

Történeti kitekintés

Kezdetek és kialakulás

Ha testépítő versenyek történetét tekintjük, a kategóriák számának cseppet sem egyenletes növekedését figyelhetjük meg. Nagyon sokáig egy kategória létezett, a férfi testépítés. 

  • Az első férfi testépítő versenyt 1901-ben szervezte Eugen Sandow. 
  • Az első hivatalos női testépítő versenyre ezután 76 évet kellett várni. 

A férfi és női testépítésben is – némileg leegyszerűsítve - a legizmosabb és legkidolgozottabb (némileg leegyszerűsítve: a legzsírtalanabb) versenyző nyert.

Az első női testépítők

A ’80-as években nagy népszerűségnek örvendett az aerobik. A testépítés és az aerobik egyfajta ötvözeteként jelent meg az ún. fitness kategória, amelyben a fizikum bemutatása mellett, egy zenére előadott, megkoreografált, ügyességi, esetleg akrobatikus elemeket tartalmazó kűrt is bemutattak a hölgyek. Az első fitness versenyre 1985-ben került sor.

Napjainkra a testépítő versenyek nem csak a férfiak, de a nők körében is nagy népszerűségnek örvend.

A testépítő verseny kategóriák

A ’90-es években a női testépítők izomzata látványos (sokak szemében már túlzott) fejlődésen ment keresztül, ami létjogosultságot adott újabb (kevésbé izmos, „nőiesebb”) női kategóriák megjelenésének. 2001-ben került sor az első figure (body fitness) versenyre. A 2010-es években aztán felgyorsultak a folyamatok, sorra jelentek meg az új kategóriák: a bikini vagy bikini fitness, a women’s physique, és utoljára a wellness a hölgyeknek; men’s physique és classic physique (vagy classic bodybuilding) az uraknak. 

Ezek a kategóriák mind speciális szabályokkal bírnak az elvárt fizikummal, megjelenéssel, pózolással kapcsolatban. Ezeknek az ismertetésébe bővebb betekintést nyújt Bognár Gergő (többszörös testépítő bajnok, üzletember) a Sportoktató - Testépítés-fitnesz szakág képzésen.

Szabályozási keretek

A testépítésben sok szövetség működik párhuzamosan (pl.: Testépítők Nemzetközi Szövetsége, Magyar Testépítő és Fitness Szakszövetség) saját kategória elnevezésekkel, sőt a fentieken kívüli újabb, más kategóriákkal is. Az egyedi kategóriákról a szövetségeknél érdemes tájékozódni.

Férfi testépítés mindenhol van, ahogy mindenhol van bikini vagy az annak megfelelő női fitness modell kategória, vagy a rendkívül népszerű men’s physique (vagy az annak megfelelő férfi fitness modell) kategória is. 

Az izmosabb női kategóriák tekintetében már eltérés van a különböző szövetségek között. Egyes szövetségeknél vannak különféle ruhás, jelmezes kategóriák is. Van miből tehát válogatni.

A versenyek lebonyolítása, folyamata

A különböző szövetségek saját, többé-kevésbé eltérő szabályrendszerrel rendelkeznek. Mindezen különbségek ellenére, nagyjából fel lehet vázolni egy testépítő / fitness verseny tipikus lefolyását, illetve a végső sorrend kialakulásának folyamatát.

Nevezési lehetőségek

Lényegében minden szövetségnél vannak amatőr és profi versenyzők, illetve versenyek. 

  • Az amatőr versenyeken az indulók általában súly- vagy magassági kategóriákba vannak osztva. A kategóriagyőztesek aztán megküzdenek az abszolút bajnoki címért. 
  • A profi versenyeken jellemzően nincsenek ilyen súly- vagy magassági kategóriák. Profi státuszt meghatározott amatőr versenyeken (pro qualifier versenyeken) elért jó eredményekkel lehet szerezni.

Alapfordulatok, pózok

Minden kategóriában vannak ún. alapfordulatok, illetve az izmosabb kategóriákban ún. kötelező pózok. A testépítésben több, a „kisebb” kategóriákban kevesebb van ezekből a pózokból. Férfi testépítésben 4 alapfordulat és 7 (illetve néha 8) kötelező póz van. Ezeken a pózokon keresztül a versenyzők lényegében megmutatják a teljes izomzatukat, elölről, hátulról, oldalról. Szigorú szabályok vannak arra, hogy az egyes pózokat miképpen kell végrehajtani.

A pontozás

A versenyzők az ún. pre-judging (elődöntő vagy előzsűrizés) során ezeket az alapfordulatokat és kötelező pózokat mutatják be, amelyekre pontszámokat kapnak a bíróktól (a bírók száma változó, általában 5-9). Szövetségtől, versenytől függően egy vagy két pontszámot. 

Ebben a sportágban a bírók úgy értékelnek, hogy sorba rakják a versenyzőket, tehát az általuk legjobbnak tartott versenyző kap 1 pontot, a következő kettőt, és így tovább. A bírók pontszámainak összegéből jön ki az adott versenyző adott fordulóbeli pontszáma. Akinek a legkevesebb, az a legjobb.

Az elődöntő

Az elődöntő után jön a döntő, aminek lebonyolítása kategóriánként eltérő.

  • Testépítésben, classic physique-ben (vagy az ennek megfelelő kategóriában), valamint a legizmosabb női kategóriákban a döntő során a versenyzők szabad pózolást mutatnak be egy általuk választott zenére, általában 1-3 perc hosszan. A versenyzők erre a produkcióra is pontszámot kapnak.
  • A fitness kategóriában is szabad programból áll a döntő, de az nem pózolás, hanem egy megkoreografált tánc- és/vagy tornagyakorlat.
Az IWI-ben végzettek kiemelkedő sikereket érnek el a hazai és nemzetközi testépítő versenyeken egyaránt.

A döntő

A bikini, figure (body fitness), wellness, men’s physique (vagy az ezeknek megfelelő más elnevezésű) kategóriákban döntő általában abból áll, hogy az elődöntő legjobb 5-10-15 versenyző újra bemutatja az alapfordulatok, pózokat.

Az elődöntő és a döntő pontjait összeadják, és akinek a legkevesebb, az nyert. A következő a második, és így tovább. Természetesen, szövetségenként lehet eltérés, illetve egyes speciális kategóriákban lehetnek extra fordulók (pl. estélyi ruhás, jelmezes, stb.).

A versenyzők értékelése

A teljesen laikusok számára a testépítő versenyek inkább szépség-, mint sportversenynek tűnhetnek, amelyeken a bírók szubjektív szempontok alapján sorba rakják az indulókat. Bár sok más sportághoz viszonyítva, valóban nagyobb a szubjektivitás szerepe egy verseny végső sorrendjének kialakulásában, a bírók világosan meghatározott szempontok szerint értékelik a versenyzőket.

Értékelési szempontok: testépítés kategória

Ezek a szempontok kategóriánként (és szövetségenként) eltérnek. A testépítő kategória értékelése talán a legegyértelműbb és legegységesebb. Ha nagyon általánosan akarunk fogalmazni, akkor a bírók az arányosságot, az izmosságot, és a kidolgozottságot nézik. 

  • Elvileg az alapfordulatok szolgálnak az arányosság pontozására, vagy legalábbis vizsgálatára. 
  • A kötelező pózok során nézik az izmosságot, illetve a kidolgozottságot – ami egy komplex dolog, mivel ide tartozik az alacsony zsírszázalék, a szárazság, de az izmok szeparáltsága is.
  • A szabad pózolás során egyszerre nézik magát a fizikumot, illetve azt, hogy versenyző milyen jól tudja azt prezentálni.  

Ez a testépítés.

A pózolás elengedhetetlen része a testépítő és fitness versenyeknek, melyek kategóriánként eltérőek lehetnek.

Értékelési szempontok: további kategóriák

A többi kategóriában bejönnek egyéb szempontok, pl. nőiesség, a kisugárzás, színpadi mozgás, illetve a túl izmosság és túl kidolgozottság fogalmai (ami egyes kategóriákban negatívum). Az újabb kategóriák eleve azért lettek megalkotva, mert a testépítés olyan szinten eltávolodott férfi, de főleg női vonalon, a „mainstream” esztétikumtól, hogy már csak a szűkebb hardcore rajongóréteget mozgatta meg.

A „kevésbé” izmos kategóriák bevezetése beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket, és rengetegen kezdtek el versenyezni, főleg a fitness modell / bikini fitness valamint a men’s physique kategóriákban.

Minden kategóriának megvannak a maga követelményei, eltérő adottságok hozhatnak sikert egyik vagy másik kategóriában. Az sem ritka azonban, hogy valaki kategóriát vált. Általában „felfelé”, azaz a kevésbé izmosból az izmosabb kategóriába való váltás a jellemzőbb. Sok versenyzőnek a „túl izmosság” elkerülése nagyobb erőfeszítés, mint az izmosodás.

Egy igazán jó tanács

Mielőtt belevágna valaki a versenyzésbe, érdemes alaposan áttanulmányoznia az egyes kategóriákat, azok követelményeit, értékelnie saját adottságait, lehetőségeit, és mindezek alapján döntenie. Azt is érdemes tudni, hogy bár a testépítés a tömegsport szintjén nagyon egészséges, a versenysport, különösen az élsport, hordoz bizonyos kockázatokat. Még akkor is, ha az ember nem nyúlt tiltott teljesítményfokozó szerekhez. Éppen ezért a versenyzőknek mindenképp érdemes rendszeres orvosi vizsgálatokon részt venni. A testépítés veszélyeiről és kockázatairól olvashatsz és egy érdekes videót hallgathatsz meg erről szóló cikkünkben.

A képek forrása: Freepik
A cikket írta: BioTechUSA

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop