TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mi a plyometrikus edzés?

Mi a plyometrikus edzés?

A plyometrikus gyakorlatok segítenek az edzésében, hogy az izmok erővel és megfelelő hatékonysággal reagáljanak.

Ennek az edzésfolyamatnak a lehetséges előnyei a következők:
– az izmok megnövekedett teljesítménye
– megnövekedett erő az izomösszehúzódásokban kevesebb energiafelhasználás mellett
– az izomösszehúzódások gyorsabb sebessége vagy általában a gyorsaság
– a gyors irányváltoztatás képességének javulása, amit a fitnesz szakemberek mozgékonyságnak neveznek
– összességében jobb kontroll a mozgások megállításakor és megkezdésekor
– megnövekedett ugrásmagasság
– az ízületek és izmok sérülésének csökkent kockázata

A különböző gyakorlatok segíthetnek arra az adott területre összpontosítani, ahol javulni szeretne a kliens.

Egy baseballjátékos például olyan gyakorlatokra összpontosíthat, amelyek segítségével messzebbre dobhatja a labdát vagy nagyobb erővel lendítheti az ütőt. Ezzel szemben egy futballistának talán inkább az alsótestet érintő gyakorlatokra kell összpontosítania, amelyek segítenek a gyors irányváltásokban és a futósebességben.

A plyometrikus gyakorlatok 3 összetevője

A plyometria minden egyes ciklusban három fázist foglal magában:

1. Excentrikus komponens: A plyometria ezen fázisában az izmok potenciális energiát tárolnak, miközben felkészülnek a mozgás végrehajtására. Egyesek úgy írják le, hogy ez a terhelési vagy abszorpciós fázis. Erre a fázisra példa az, amikor valaki egy ugrás előtt guggoló helyzetbe ereszkedik.

2. Amortizációs komponens: Ebben a fázisban az izmok dinamikus stabilizáción mennek keresztül. A gravitáció leküzdéséről és az energia feltöltéséről áttérnek annak felszabadítására. Minél tovább tart ez a fázis, annál több potenciális energia vész el. Minél rövidebb az időtartam, annál erőteljesebb a felszabaduló energia.

3. Koncentrikus komponens: Az utolsó fázisban, a koncentrikus komponensben az izmok összehúzódnak, hogy a tárolt energiát felszabadítsák. A guggoló ugrás során ez a fázis akkor következik be, amikor az illető a lábizmait használja, hogy a földről a levegőbe lendüljön.

Plyometrikus lábgyakorlatok

A pliometrikus lábgyakorlatok gyakran tartalmaznak ugrásokat, kitámasztásokat és más olyan mozgásokat, amelyek a lábak erejének, teljesítményének és sebességének javítására összpontosítanak. Az alábbiakban néhány példát találhatsz:

-guggolásból felugrás

-plyoboxra felugrás

-oldalirányú ugrás

Plyometrikus gyakorlatok felsőtest izomzatára

A felsőtest plyometrikus gyakorlatai hasznosak lehetnek azok számára, akik ütő vagy dobó sportokat végeznek. Jótékonyan hathatnak az úszókra, bokszolókra, harcművészekre és másokra is, akik szeretnék javítani a karjuk, válluk, mellkasuk, hátuk és törzsük robbanékonyságát.

Példa a gyakorlatokra:
- falnál végzett plyometrikus fekvőtámasz
- földön végzett plyometrikus fekvőtámasz

Figyelem

Bár a plyometrikus gyakorlatok hosszú távon segíthetnek a sérülések csökkentésében, néha túlterheléses sérülésekhez vagy balesetekhez vezethetnek, ha az illető nem körültekintően végzi a gyakorlatokat.

A kliensnek kerülnie kell a plyometrikus edzéseket, ha:

  • jelenleg nem rendelkezik a mozgások elvégzéséhez szükséges kondícióval
  • fájdalma, gyulladása vagy sérülése van
  • csökkent az ízületeinek stabilitása

 

Írta, fordította: Ürmös Fruzsina, edző

Felhasznált forrás: itt

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop