TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Milyen az ideális medence helyzet?

Milyen az ideális medence helyzet?

Döntsd hátra … a székedet és figyelj! 

A képesített edzők egyik legfontosabb feladata az edzésprogram összeállítása. Vannak olyan mérési lehetőségek, amelyek segítik az edzőt a lehetőségek feltérképezésében és a vendég pillanatnyi korlátainak megismerésében.

Amikor egyedi mozgásprogramot állítunk össze a vendégünknek, sportolónknak vagy akár páciensünknek (orvosi engedéllyel) akkor első feladatunk egy alapos egészség és fitness felmérés elvégzése. Ezek a tesztek általában 5 fontos összetevőből állnak: testösszetétel, hajlékonyság, izomállóképesség, izomerő és kardiorespirációs állóképesség. (american College of Sports Medicine, 2022.)

Ugyanakkor más komponensek is egyre nagyobb szerepet kapnak az egészségi és fittségi állapot felmérésében, mint pl. Az izomerő (pl. különféle ugrások és dobások), a sebesség, a mozgékonyság és a gyorsaság vagy a SAQ (speed-agility-quickness vagyis sebesség-mozgékonyság-gyorsaság teszt) (pl. 40 yardos futás, LEFT teszt (lower extremity functional test – vagyis alsó végtag funkcionális tesztje, profi agility teszt stb.)), valamint különféle tartás- és mozgásfelmérések (pl. Statikus és dinamikus tartásfelmérés).

Az egészség és fittség felmérésének összetevői közül a tartáselemzés vált az egyik legnépszerűbbé. A testtartást úgy határozhatjuk meg, mint “a testrészek relatív elhelyezkedése a fizikai helyzetükhöz képest, mint amilyen az állás, ülés, fekvés” (National Academy of Sports Medicine 2022a)

A testtartás értékelése ezen tesztek felhasználásával nagyon szubjektív lehet, különösen okleveles egészségügyi és fitnesz szakemberek között, megkérdőjelezve ezen értékelések és tesztek megbízhatóságát. Az egyik ilyen értékelés, amely néha nagyon szubjektív lehet, épp a statikus testtartás értékelése.

A statikus testtartás elemzés elvégzése

A felmérés első lépése az alany kikérdezéses vizsgálata, valamint bizonyos objektív mérések elvégzése, mint pl. Pulzusmérés, vérnyomásmérés és testösszetétel mérés.

Gyakran a következő lépés a testtartás felmérése statikus pozícióban. Ennek definíciója alapján “felmérésre kerül a vázizomzat rendszere, miközben a test maga mozdulatlan.” (National Academy of Sports Medicine 2022a)

A statikus testtartás vizsgálat vizuális megfigyelésen alapul relaxált álló helyzetben cipő nélkül szemből, oldalról és hátulról. Az 5 pont a kinetius láncban (lábfej, boka, térd, LPHC, vállöv, fej és nyak), amire a fő fókusz esik mindhárom irányból. A képzett edző pedig megfigyeli, hogy lát-e bármi eltérést az ideális testtartástól.

Az okleveles képzett egészségügyi és fitnesz szakemberek három problémát keresnek: a talpboltozat süllyedést, az alsó keresztezett szindrómát és a felső keresztezett szindrómát. Bármilyen, az optimálistól vagy ideálistól eltérő pozíció feltételezheti az izomegyensúly kibillenését, ami növeli mind az akut, mind a krónikus izomeredetű problémák,fájdalmak, panaszok kockázatát, legyen szó akár egy vendégről, akár egy élsportolóról vagy páciensről.

Statikus Testtartás elemzés (megfigyelés szemből, oldalról)
Image

Az LPHC (ágyéki-medence-csípő komplex) statikus tartásvizsgálata vizuális megfigyeléssel

Annak az oka, hogy ez a megfigyelés meglehetősen szubjektív az az, hogy nagyon nehéz még egy képzett edzőnek is azonosítani az optimálistól vagy ideálistól történő eltéréseket álló statikus pozícióban. Az egyik legnehezebb éppen az LPHC vizságlata oldalról történő megfigyeléssel.

Az elülső felső csípőtövis (ASIS) helyzetének vizuális felmérése a hátsó felső csípőtövishez (PSIS), valamint az ágyéki gerinchez viszonyítva nehézkes lehet, ha a kliensek, sportolók vagy betegek bő szabású ruházatot viselnek, vagy ha az okleveles egészségügyi és fitnesz szakember esetleg nem jártas az ASIS és a PSIS csontos képleteinek megtalálásában.

Még akkor is, ha az ASIS és a PSIS csontos részeit megfelelően azonosították, a vizuális értékelés gyenge kölcsönös megbízhatóságot mutatott a különböző egészségügyi szakemberek (azaz csontkovácsok, fizikoterapeuták, fiziáterek, reumatológusok és ortopéd sebészek) körében (Fedorak et al., 2003).

Az eltérő eredmények problémája jelentős lehet, tekintve, hogy az LPHC-nál jelentkező testtartási eltérések (pl. alsó keresztezett szindróma) más, az LPHC feletti (pl. felső keresztezett szindróma) és/vagy alatti (pl. Talpboltozati eltérések) testtartási eltérésekhez vezethetnekv valamint gyakori akut és krónikus mozgásszervi betegségek kockázatát növelhetik, mint például nyak- és felső hátfájás, vállproblémák, különböző térdproblémák, Achilles-ín-íngyulladás, plantáris fascilitis stb.

Milyen az “ideális” statikus medence tartás? Van egyáltalán ilyen?

A neutrális pozíció az álló statikus testtartásnál az, amikor az ASIS egy függőleges vonalba esik a szeméremcsonttal. (McKendall et al., 2005) Ugyanakkor az embernek természetesen rendelkeznie kell egy lordotikus görbülettel és kiterjedéssel az ágyéki gerincben, de a görbület nem lehet túlzottan a semleges helyzeten túl.

Ebben a pozícióban az ASIS valójában kissé alacsonyabban áll elöl, mint a PSIS hátul, ami a medence előre dőlését eredményezi. Ezt több kutatás is bebizonyította, amelyek az elülső medence dőlésszögének különböző fokszámait és tartományait mutatják (akár 27°-ban) normál tünetmentes egyéneken belül (Suits, 2021).

Az 1-es ábrán láthatjuk az oldalsó nézetnél, hogy amikor az ASIS és a PSIS egy magasságban vannak, akkor a normál lordotikus ív az ágyéki gerincszakaszon enyhébb, ami szinte lapos hátat eredményez (ellaposodik a gerinc íve).

Amikor oldalról vizsgáljuk a medence tartását ,akkor a szakemberek azt viszgálják, hogy a medence semleges pozícióban, előre billent vagy hátra billentett állapotban van-e. Ahogy korábban említettük, McKendall, et al. (2005) szerint a medence akkor van semleges pozícióban amior az ASIS egy vonalban van a szeméremcsonttal.

A medence előre billentett állapotban van, ha az ASIS előrébb van a szeméremcsontnál és hátrabillentett állapotban van, ha az ASIS hátrébb van mint a szeméremcsont. (McKendall et al., 2005).

Tekintettel, hogy a medence helyzete könnyebben felmérhető az ASIS-szeméremcsont függőleges vonalát alkalmazva mint az ASIS PSIS vízszintes vonalát használva, vajon mi a praktikus megoldás egy edzőnek?

Bízz a teljes vizsgálati folyamatban

Elsősorban fontos, hogy az okleveles egészségügyi és fitnesz szakember tudatában legyen annak, hogy bármelyik módszert is alkalmazza, a medence enyhén előre billentett állapota teljesen normális. (Suits, 2021).

Másodsorban, amikor egy szakember felméri a statikus testtartást, az optimálistól vagy ideálistól egyértelműen eltérő jeleket kell keresnie. Például egy jelentős medence előre billenést, egy erőteljes ágyéki gerinc lordózist, egy hajlított pozícióban lévő csípő ízületet vagy egy alsó keresztezett szindrómát.

 

Alsókeresztezett szindróma

A testtartás elemzés során nagyon valószínű, hogy az okleveles személyi edző vagy egészségügyi szakember találjon valamilyen eltérést akkor is, ha az egyébként jelentéktelen. Így sokkal inkább érdemes ezt a vizsgálatot egyfajta ráhangolódásnak, bevezetőnek tekinteni a vizsgálat további részei előtt.

Az egyes vizsgálatok elvégézést Személyi edző és Korrektív tréner képzéseinken sajátíthatod el. 

Ha valóban fennáll valamilyen izomegyensúly eltérés, amelyet a statikus testtartás elemzés kimutatott, akkor az az egyes vizsgálatoknál még látványosabban ki fog jönni, így az edző magabiztosabb lehet a megállapításaiban miután minden egyes vizsgálatot elvégzett.

Források:

American College of Sports Medicine. (2022). ACSM's fitness assessment manual. (Y. Feito & M. Magal, Eds.) (6th ed.). Wolters Kluwer.

Fedorak, C., Ashworth, N., Marshall, J., & Paull, H. (2003). Reliability of the visual assessment of cervical and lumbar lordosis: How good are we? Spine, 28(16), 1857–1859.

Kendall, F. P. (2005). Muscles: Testing and function with posture and pain (5th ed.). Lippincott Williams & Wilkins.

National Academy of Sports Medicine. (2022a). NASM essentials of personal fitness training. (B. G. Sutton, Ed.) (7th ed.). Jones & Bartlett Learning.

National Academy of Sports Medicine. (2022b). Nasm essentials of corrective exercise training. (R. Fahmy, Ed.) (Second). Jones & Bartlett Learning.

Suits, W. H. (2021). Clinical measures of pelvic tilt in physical therapy. International Journal of Sports Physical Therapy, 16(5), 1366–1375.

A cikket N-H Dóra fordította. Az eredti NASM cikk ITT érhető el.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop