TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Részt vettem a FIBO-n...

Részt vettem a FIBO-n...

Részt vettem a 2018-as FIBO-n. Azt tudom mondani, hogy sok jó élménnyel, tapasztalattal, és reményeim szerint hasznos tudással térek haza Kölnből.

A FIBO nyitó eseménye az EHFF Konferencia volt, a EuropeActive szervezésében. A EuropeActive a legnagyobb ernyőszervezet, ami az egész európai fitnesz ipart képviseli Brüsszelben. Egyik célkitűzése, hogy 2025-re 80 millió látogatója legyen az európai fitnesz és egészség kluboknak. Én 2013 őszén találkoztam először a szervezettel, akkori nevén EHFA-val (European Health and Fitness Association). Éppen államvizsga előtt álltam, és eseményszervezési gyakorlatot kellett teljesítenem. Akkoriban már tudtam, hogy a fitnesz iparban képzelem el a jövőmet, ezért írtam Dr. Zopcsák Lászlónak, a Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetség elnökének, tudnám-e ott teljesíteni a gyakorlatomat. 2013-ban Budapesten tartották az International Standards Meeting for Fitness konferenciasorozatot. Laci segítségével teljesíthettem a gyakorlatomat, de ennél sokkal többről volt szó. Olyan inspiráló előadásokat és konstruktív szakmai vitákat volt lehetőségem végighallgatni, hogy még inkább megerősítést nyertem, hogy érdemes a fitnesziparnak szentelnem a karrieremet. Ugorjunk vissza 2018-ba, az EHFF konferenciára, ahol az öt évvel korábbi rendezvény résztvevői közül jópáran szintén ott voltak. Egy egész napos előadássorozaton vettem részt, ami az emberi erőforrás szerepéről szólt. A tavalyi év központi témája az ügyfél elégedettség, annak mérése és javítása volt. A jövő évi téma pedig a fitnesz terem, mint létesítmény lesz.

Bár még csak második alkalommal vettem részt a konferencián, érkezésemkor rögtön tavalyi ismerősökbe botlottam, akik kedvesen üdvözöltek. Nagyon pozitív az egész esemény légköre. Úgy gondolom, hogy aki itthon, Magyarországon dolgozik a fitnesz területén, nap mint nap érzi a többi iparághoz képest a jobb hangulatot a munkahelyén. A konferencián ennek a sokszorosát lehet érezni. Jó érzés olyan emberek között lenni, akiket legalább annyira foglalkoztat valamilyen formában a fitnesz, és egészségfejlesztés, mint minket. Igazán nemzetközi a résztvevők köre, mind az előadók, mind pedig a résztvevők körében. A résztvevők talán minden európai országból képviselték magukat, de Amerikából, Oroszországból, Ausztráliából, és a közel Keletről is érkeztek.

A fitneszterem üzemeltetők, és dolgozókon kívül a különböző eszköz- és kiegészítő -gyártók is szép számmal képviseltetik magukat. Külön érdekesnek találtam, hogy az egyik előadás végén a közönség soraiból egy kockázati tőkebefektető képviselője tett fel kérdést. Ezen befektetők jelenléte lehetővé teszi, hogy a fitnesz láncok, de akár egy-egy klub gyorsabban legyen képes növekedni, ezáltal globálisan is előre viszik az egész iparágat. Személyes véleményem szerint ez az itthoni helyzetnek is jót tenne, hiszen az európai átlaghoz képest jóval alacsonyabb azok aránya, akik egyáltalán sportolnak, azon belül is fitneszterembe járnak. René Moos, a Basic Fit alapítója és elnök vezérigazgatója azt nyilatkozta a 2017. évi Deloitte Report éves iparági összefoglalójában, hogy úgy tudott még több ügyfelet szerezni, hogy minél több helyen nyitott klubot olyan helyen, ahol odáig egyáltalán nem voltak. Biztos vagyok benne, hogy itthon is be lehet vonzani ezáltal még több embert a rendszerbe. Ráadásul a több létesítmény egyre több embernek tudna munkát adni. Sőt mi több, a befektetők jelenléte és elvárásai segítenének még inkább üzleti alapokra helyezni a termek üzemeltetését. 

Az előadók között szerepelt Rainer Schaller, aki McFit alapítója és igazgatója. 250 klubjának több mint 1.7 millió ügyfele van... 1.7millio!  Emellett olyan iparági vezetőkkel volt lehetőségem találkozni és váltani néhány szót, mint pl.: az Excercise4less fitnesz lánc marketing igazgatója. Arról beszélgettünk, hogyan lehet rávenni az alvállalkozó edzőket, hogy magukénak érezzék a termet, ahol dolgoznak. A saját ötleteink összevetése után beültünk Dr Fons Trompenaars előadására - aki számos Fortune 500 listán szereplő vezető tanácsadója -, ami nemcsak, hogy inspiráló volt, de az említett kérdésünkre is adott még néhány ötletet. Azt szokták mondani, hogy ha már csak 1 jó ötlettel gazdagabban térünk haza egy előadásról, már megérte. Azt hiszem, ez a fórum többszörösen megéri az árát.

Ez az a hely, ahol igazán jó könyveket lehet vásárolni fitnesz témakörben angol, és holland nyelveken. Minden fitneszteremben dolgozónak ajánlom ezt a konferenciát, aki szeretne az iparág vezetőitől tanulni, és előre értesülni a legújabb trendekről.

A következő napokban a FIBO-n vettem részt, ami egy hatalmas expo. Több mint 1100 kiállító, és 143 000 látogató vett részt az eseményen. Méretét tekintve 284 000m2. Szinte leesett az állam, milyen nagy is valójában az európai fitnesz piac.  Rengeteg eszköz gyártó és forgalmazó mutatta be az idei évi újdonságaikat. Az iparágat meghatározó trendek közül (Deloitte Report 2018) a funkcionális edzés megint előkelő helyen szerepelt. Ennek megfelelően rengeteg újdonság érkezett idén, ami az eszközöket és programokat illeti. A hagyományos erősítő és kardió eszközök gyártói is bemutatják itt legújabb gépeiket.

Több, a fitnesz határterületét képviselő sportág is részt vesz kiállítóként. Például ki lehetett próbálni egy hegymászó falat, amire projektorral vetítették a megmászandó útirányt. A digitalizáció egyébként egyre inkább beépül az eszközök és gépek kínálatába. Ez új lehetőségeket nyit meg az edzésben, ráadásul élvezetesebbé is válhat, Gondoljunk csak bele, egy VR szemüveg segítségével a háttámlás biciklin tekerve úgy érezhetjük, mintha a szabadban tekernénk. Sőt, a modernebb gépek még mozognak is alattunk, ezáltal még élethűbbé teszik a tekerésünket. Szeretnék a vita elébe menni, ezek az eszközök nem a szabadtéri tekerést helyettesítik, azonban új lehetőséget adnak a termeken belüli edzésnek. 

A küzdősportok standjait látogatva, és eszközeiket kipróbálva már tudom, hogy pontosan hány font erejű ütéssel rendelkezem, és azt is, milyen eszközökkel tudjuk ezt mérni. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az akadálypályák. Itt egy, a tv-ben látható pályának a mását építették fel, amit bárki kipróbálhatott. Az edzők és sport szakemberek különböző továbbképzéseken és workshopokon tudnak részt venni angol, és német nyelveken.

Idáig főleg az üzleti vonatkozásairól írtam a rendezvénynek, azonban a FIBO utolsó 2 napja nyitott minden látogató előtt. Ennek megfelelően a programok között csoportos órákat lehet kipróbálni, a legkülönbözőbb táplálékkiegészítőkből és sportruházatokból lehet vásárolni, küzdősport és testépítő versenyeket nézni és szurkolni.

Köln városa gyönyörű, aki ellátogat a FIBO-ra, érdemes hagyni egy napot városnézésre is. A tömegközlekedés kiváló, jól szervezett. Tekintve a rendezvény méretét és népszerűségét, érdemes minél előbb szállást foglalni.

Egykori iskolám, az International Wellness Institute (IWI) immár 3. éve a FIBO nagykövete, ennek keretében teljesen ingyen lehet 2 napos FIBO belépőjegyhez jutni. Tavaly én is ennek keretei között vettem részt a FIBO Academy-n, ahol fitnesz edzőknek szóló továbbképzéseken vettem részt, amiért a mai napig hálás vagyok, ezúton is köszönöm.  Remélem sikerült átadnom, milyen nagy élmény ez a rendezvény egy olyan fitnesz fanatikusnak, mint amilyen én is vagyok. Akiben kérdés merül fel a témát illetően, keressen bizalommal, örömmel segítek!

 

Sportbaráti üdvözlettel,
Borsos Marcell

Szakmai vezető, Daily Fitness

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop