TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Prevenció holisztikusan

Prevenció holisztikusan

A civilizációs betegségek jórészt megelőzhetőek és nagy valószínűséggel kezelhetőek vagy legalábbis pozitívan befolyásolhatóak a helyes életmód kialakításával – mondja dr. Kuklis Eszter orvos, életmód terapeuta, health coach. – Közismert, hogy a túlzott kalória-bevitel elhízáshoz vezet, és hogy az elhízás is betegségnek számít. A köztudatban tehát meghonosodott már, hogy bizonyos életviteli sajátosságok konkrét kórképekhez vezetnek és értelemszerű, hogy ezen betegségek gyógyítása is életmódváltással lehet a leghatásosabb.

A különböző genetikai adottságok természetesen nagy szerepet játszanak abban, hogy a hasonlóan egészségtelen életmódot folytató emberek közül nem mindenkinek lesz mondjuk infarktusa. A genetikának azonban bizonyítottan kisebb szerepe van a civilizációs betegségek kialakulásában, mint a helytelen táplálkozásnak, a mozgásszegény életmódnak és a rossz stressz-kezelésnek. Az öröklött genetikai háttér  leginkább úgy játszik szerepet, hogy az egyik embernél a helytelen életmód magas vérnyomáshoz, a másiknál pedig mondjuk cukorbetegséghez vezet, mert másutt van a gyenge láncszem a genetikai felépítésében.

A genetika csak hajlamosít

Az elhízás és a szív-érrendszeri betegségek összefüggése a helytelen életmóddal senki számára nem újdonság, és jelentős mértékben a daganatos megbetegedések is ide sorolhatók.

Az életmód olyan módon avatkozik közbe, hogy a gének ki- és bekapcsolhatók, azaz nem biztos, hogy egy bennünk lévő gén működésbe fog lépni az életünk folyamán. Tőlünk, az életmódunktól függ, hogy bekapcsolunk-e egy ártó hatású gént vagy sem. A daganatos megbetegedéseknek a legtöbb esetben van pszichés aspektusa, nagyban függnek a táplálkozástól és ma már az is bizonyított, hogy a mozgás is komolyan befolyásolni tudja kialakulásukat.


A koszorúér elmeszesedése is visszafordítható

Ami a testmozgást illeti, az aerob mozgások (futás, biciklizés, úszás) és a nyújtó-lazító mozdulatok (jóga, tai-chi) a leghatékonyabbak a stresszre és a test és lélek összehangolására. Egy Dean Ornish nevű amerikai orvos harminc éve vizsgálja a jóga hatását ugyanolyan részletes és szigorúan kidolgozott módszertannal, mint a gyógyszerkísérletek esetében, és bebizonyította: mindenféle gyógyszeres terápia nélkül, csupán az életmód speciális megváltoztatásával infarktuson átesett  szívkoszorúér betegeknek nemhogy nem romlik tovább az állapota, de a koszorúér meszesedés orvosilag bizonyítottan akár vissza is fordul, azaz lejön a mészlerakódás a koszorúerekről. Az Ornish-program az Egyesült Államokban biztosítók által finanszírozott program, Dr. Ornish pedig a Fehér Ház egészségügyi tanácsadója.

A lelki életmódváltásban nem mindegy, konkrétan milyen betegségről beszélünk. Tudni lehet például, hogy a szív-érrendszeri megbetegedések, az infarktus és magas vérnyomás az úgynevezett A típusú személyiségekben alakul ki könnyebben. Ő a folyton rohanó, vezető-menedzser típusú ember, aki könnyen dühbe gurul és a negatív érzelmeit gond nélkül ki tudja fejezni, de a pozitív érzések átélése, megfogalmazása és kimondása problémát jelent. A daganatos betegségekre viszont a C típusú személyiségek hajlamosak: ők az önfeláldozó mártírok, akiknek a negatív érzelmek szavakba öntése, illetve az önérvényesítés az, amely megoldást jelenthet egy eredményes stressz-kezelésben. Mindkét típus elfojtja az érzelmeit, de másokat és máshogyan.

Legyen örömforrás az életmódváltás!

Ha betegek leszünk, még mindig hajlamosak vagyunk inkább külső okot gyanítani, semmint megkeressük, mi mit tettünk azért, hogy a kórkép kialakuljon. Most például mindenki haragszik a parlagfűre, pedig a hiba valójában bennünk van, nem egy ártatlan növényben. Olyan mennyiségű vegyi anyagot tömünk magunkba és szedünk fel a környezetünkből, hogy nem véletlen: miközben húsz évvel ezelőtt még a parlagfű-allergia kifejezést sem ismertük, mára annyira megbolondítottuk az immunrendszerünket, hogy az allergia népbetegség lett. S még mielőtt bárki rajta kívülálló oknak gondolná a környezeti ártalmakat, érdemes inkább úgy gondolni rá: ez is az életmódunkhoz tartozik és rajtunk múlik, milyen környezetet alakítunk ki magunk körül.

Persze, látszólag sokkal könnyebb bevenni egy tablettát, mint elkezdeni mozogni, lemondani bizonyos ételekről és rendszeresen relaxálni ahelyett, hogy a tévét bámuljuk. Sokan azt hiszik, az egészséges élet a lemondással és az aszketizmussal egyenlő, pedig az életmódváltás is lehet örömforrás.

Dr. Kuklis Eszter orvos, természet gyógyász, health trénerről további gondolatokat és információt itt találsz.

     

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop