TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Átértékelni a kültéri sportolás örömét és lehetőségeit

Átértékelni a kültéri sportolás örömét és lehetőségeit

Úgy esett, hogy a pandémia hatásaként az emberek többsége újra felfedezte az egyszerű, feltöltő, társaságban vagy egyedül is kivitelezhető kültéri mozgásformákat. Ez azért is nagyon örvendetes, mert e jelenség a vírus helyzet előtti globális fitneszipar korlátolt és manipulatív kommunikációját is végleg lesöpörte az asztalról. 

Manipuláció fentről, rendrakás lentről

Azok az üzenetek, melyek a szexiség és külcsíny mentén célozták a közönséget, korábban is csupán a populáció egy igen kis számával rezonáltak, s nagy kihívás elé állították a szakma iránt elkötelezett, jól képzett szakembereket, ahogy a magas színvonalon működő képzőhelyeket is. Az ő feladatukká vált ugyanis az a korrekció, melynek alulról megkezdett szervezése sosem lehetett annyira hatásos, mint a marketing téves üzeneteinek ereje. Az újrafogalmazott víziók és missziók viszont már szinte kivétel nélkül az egészségmegőrzést kommunikálják globális szinteken is.

A számok nem hazudnak

Kimutathatóan előtérbe került a kültéri szabadidősportok repertoárja, ez a Worldwide Fitness Trends idei statisztikájából különösen jól látható. A 2020-as felméréshez képes, ahol akkor a 13. helyen szerepelt az ’Outdoor activites’, idén csúcsot döntött és egészen a 4. helyig kúszott a listán. Ezzel olyan, az évek óta az élvonalba bebetonozódott trendeket utasított maga mögé, melyekre döbbenten kénytelen reagálni a szektor. Persze mindez nyilvánvalóan egy kimerevített kép a folyamat jelenleg is zajló változásában, mégis levonható a következtetés, miszerint abszolút váratlan fordulatokra kell felkészülni minden iparági résztvevőnek. 

Kibővített képzési portfóliók

Azok a képzőhelyek, akik képesek gyorsan reagálni és előre gondolkodni, jelenleg azon dolgoznak, hogy a változásoknak megfelelően bővítsék az általuk elérhető képzések listáját. Azok a szakemberek, akik eddig egy speciális irányba képezték magukat, számba kell, hogy vegyék a rokonszakmákkal közös területeket és sokkal szélesebb kiterjedésben kell, hogy értelmezzék a fitnesz és mozgás emberek életében betöltött szerepét, mint eddig valaha. A közönség igényei láthatóan alapjaiban alakultak át, s ezek az új elvárások többé nem tuszkolhatók be a klasszikus fitnesz keretei közé. El kell tudjunk rugaszkodni az edzőtermi környezettől, illetve újra kell gondoljuk azokat, miközben figyelmünket a kültér felé is át kell irányítani.

Magyarország a kültéri sportolás paradicsoma

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarországon élve mind az időjárás, mind pedig a földrajzi adottságok nagyon jól támogatják az egész évben végezhető kültéri szabadidősportolást. Kedvező paraméter, hogy ezek a fajta programok kihozhatók akár minimális költségen is, hisz a sétához, túrázáshoz vagy épp egy kültéri edzéshez nem szükséges drága és speciális felszerelés. Ugyanakkor az is látható változás, hogy megjelentek a teljesen újszerű kültérre koncentráló szolgáltatások is, melyek segítségünkre lehetnek, ha mégsem szeretnénk egyedül nekiállni a mozgásnak. 

Játszótér felnőtteknek

Mára egészen elterjedt a városokban azoknak a parkoknak a jelenléte, melyek a kinti mozgást támogatják. Erdei tornapályák, futópályák, street workout parkok, parkour parkok, fitnesz parkok élik fénykorukat és hatásukra egyre több szakember telepíti ki az edzéseit a termeken kívülre. Ez a trend merőben új kihívás elé állítja azokat a fitneszszakembereket, akik eddig kizárólag beltéren működtek és gondolkodtak. Progressziót tervezni egy-egy fitneszparkban rendelkezésre álló eszköztárral nem csak kreativitást, de komplex szakmai tudást igényel.

A klasszikus örök, mert igazi

Ám, ha mégsem csábítóak a városi környezetre tervezett fitnesz parkok, akkor mindig lehet helye egy jó kis vizitúrának, bringatúrának, túrázásnak vagy épp futásnak és gyaloglásnak az aktív pihenést kedvelők naptárában. Érdemes felfedezni a legjobb túra útvonalakat, a legközelebbi erdőket és családdal vagy baráti társasággal rendszeresíteni ezeket a valóban érdemben feltöltő eseményeket. Ahogy a közösségi programoknak és az együtt töltött minőségi időnek is hiányát éli a modern ember, a kültéri időtöltés is a minimálisra csökkent. Annyira nagy szüksége van gyereknek és felnőttnek a természet közelségéhez és gyógyító erejéhez, mint soha korábban! Merjük újra élvezni az évszakokat, az esőt és havat, a hideget és a meleget és szervezzünk rendszeresen kültéri programokat! Ezekre az aktív pihenésre szánt alkalmakra is találhatunk megfelelő, az adott területen jártas szakembert, ha inkább másra bíznánk az irányítást vagy nagyobb fokú biztonságérzetre vágyunk.

 

A cikket írta: Csurgó Krisztina személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető, fitnesz kommunikációs mentor 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop