TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Célok vs. edzésprogram

Célok vs. edzésprogram

A fitnesz és wellness iparban tevékenykedő szakemberek közös célja, hogy útmutatásukkal segítsék a hozzájuk forduló vendégeket. A szakmai különbségektől függetlenül fontos a megfelelő és a reális célok kitűzése az egyén igényei alapján. A fitnesz iparban eltöltött hosszú évek tapasztalata alapján úgy gondolom, hogy a közös munka megkezdésének elején érdemes meghatározni, hogy milyen célokat szeretnénk elérni!

Egy alapos értékesítési folyamat feltárja az érzelmi indíttatást, ami a vendéget/klienst hozzánk irányította. Ez a belső motiváció segít az értékesítés lezárásában, majd az edzésprogram alapjává válik. 

Az elején érdemes lefektetni az alapszabályokat, melyek meghatározzák a hosszútávú sikeres együttműködést. Ebben a fázisban történik a célok pontos meghatározása, ezeket figyelembe véve az edző feladata a fitnesz program megtervezése. Érdemes tisztázni a felek pontos kötelezettségeit. Ezek meghatározása nélkül ugyanis az együttműködők közti kapcsolat kritikussá válhat. Az alábbi háromszög egy ideális edző-kliens felelősségvállalási modellt ábrázol. Minden alapja a jól megtervezett, progressziós lépcsőket  tartalmazó edzésprogram. Ez elhanyagolhatatlan a siker érdekében.

Ez a „Kliens eredményesség háromszög”, alapja az edzésprogram, két oldalán pedig a kliens és edző által tett erőfeszítések az előre meghatározott célok elérése érdekében.

Nézzük, hogyan működik a gyakorlatban a fenti háromszög modell. Amennyiben egy kliens megkeres és szeretne két hónap alatt lefogyni 10kg-ot, nekem felelősségteljesen el kell mondanom, hogy ez milyen kötelezettségekkel, erőfeszítésekkel fog járni az ő oldaláról.

  • Heti edzések száma.
  • Akaraterő/elszántság befektetése a közösen végzett munkába.
  • Étkezési szokások megváltoztatásának mértéke.

A fenti kritériumok pontos meghatározása segít egy betartható edzésprogram kialakításában. Ez a hosszú távú eredményesség alapja, amellett, hogy a program elkötelezettje, fontos, hogy vendégünk élvezze is a közös munkát.

Tehát, ha valaki nem tudja vállalni a kitűzött cél megvalósításához szükséges paramétereket, (csak hetente 1-2 edzés) az edző feladata újratervezni. Valótlan elvárásokat eredményezhet, ha nem megfelelő edzésmennyiség, vagy rossz táplálkozás mellett az eredeti célok elérésében reménykedünk.

A program folyamatos felülvizsgálata az edző felelőssége, tehát a célokat aktuálisan újra kell fogalmazni a kliens jelenlegi teljesítménye alapján.

A kliens lelkiismeretes, akár egyénileg elvégzett munkája, a helyes táplálkozás, az edző professzionális szakmaisága alkotja a háromszög csúcsát. A megosztott felelősség vállalás lesz az eredményes hosszútávú közös munka alapja. Mindez a vendég életmódjának teljes megváltozását eredményezheti!

 

Újvári László

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop