TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Most tesszük le az alapokat - MES konferencia összefoglaló

Most tesszük le az alapokat - MES konferencia összefoglaló

Azt hiszem, nagyon hasznosan telt a hétvége azoknak, akik részt vettek szombaton a Medical Fitness Konferencián. Jó volt látni a szakemberek lelkesedését és tenni akarását egy új szakma alapköveinek lerakása érdekében. Habár ötórányi anyagot képtelenség pár mondatban összefoglalni, megpróbálkozom a lehetetlennel.

Őszintén remélem, hogy nem csak szakmabeliek vettek és vesznek részt a konferencián, vagy nem kizárólag hozzájuk jut el annak üzenete, ugyanis mindegyik prezentációban voltak részletek, amelyek alkalmasak lennének arra, hogy felrázzák a magyar társadalmat. Vajon tudják a krónikus betegséggel élők, sőt az őket támogató és féltő - adott esetben ápoló - barátaik és családtagjaik, milyen egyszerű is lenne változtatni? Dr. Zopcsák László (PhD) többek között arról beszélt előadásában, mennyire siralmas a magyar emberek egészségi állapota. Magyarország listavezető a megelőzhető betegségek miatt bekövetkező elhalálozások számát illetően, mégpedig az átlaghoz képest hazánkban duplája az előfordulása az ilyen eseteknek! Tényleg mindent megteszünk azért, hogy informáljuk az embereket, legalább a közvetlen környezetünket arról, mit kell tenniük, hogy elkerüljék a nem törvényszerűen bekövetkező tragédiákat?

Az IWI alapítója és a medical fitness koncepció elkötelezett híve mellett Dr. Bajnok Éva (PhD) belgyógyász és endokrinológus, valamint Dr. Vernes Réka életmód orvos, háziorvos és sportorvos tartott előadást az egészségügy képviseletében, annak szempontjait, elvárásait követve. Az immobilitás és a különböző krónikus betegségek közötti összefüggésekről kaphattunk érthető magyarázatot tőlük. Nem csoda, hogy ennyire „méltó” helyet foglalunk el a fent említett statisztikában: a magyarok többsége kétszer annyi táplálékot visz be, mint amennyire valójában szüksége lenne, és napjai aktív időszakának 80 százalékát valamilyen elektromos kütyü előtt tölti passzívan. Pedig ha használjuk az izmainkat, olyan anyagokat termel szervezetünk, melyek gyógyító hatásúak.

Bajnok doktornő előadásában gyönyörűen követni lehetett, mi mivel függ össze, az inaktivitásból hogyan következik egy betegség, s az adott betegségből hogyan és miért következik egy másik és milyen könnyű bekerülni egy ördögi körbe, amiből mellesleg lenne kiút. Vernes doktornő arra koncentrált a prezentációjában, hogy a MES szakembernek milyen feladatai lehetnek az egészségfejlesztési hálózatban, s milyen kompetencia határok között tevékenykedhet. Egy medical fitness tréner már nem – vagy nem csak – esztétikai, hanem egészségi célokat tűz ki. Természetesen nem kezel betegséget, de segíti csökkenteni a betegségek rizikóját, krónikus betegségek esetében pedig segíti megelőzni az állapotromlást az egészségügyi szakemberekkel együttműködve. A prevencióban és a poszt-rehabilitációban fontos a szerepe, viszont mivel a prevenciónak több szintje is van, tisztában kell lennie ezekkel a lépcsőfokokkal, hogy ne lépje át a hatáskörét, illetve hogy tudja, mikor mire képes a kliense, az egyes fázisokban mennyire terhelhető. Mert az alulterhelés haszontalan, a felülterhelés viszont veszélyes. Az ideális mozgásprogram hatékony, biztonságos és fenntartható, tehát a kliens, mivel élvezettel végzi, nemcsak be tudja, de be is akarja tartani és képes hosszútávon beiktatni az életvitelébe. Az orvosok előadásai sokat lendítettek azon, hogy tisztább elképzelésünk legyen a november 12-én induló első itthoni MES képzés természetéről, értelméről. Más IWI-s továbbképzések általában egy-egy szeletre koncentrálnak, legyen az korcsoport vagy mozgásfajta. Ezen a kurzuson egy nagy kerek egészet fogunk kapni; részletesebben tanulhatunk a leggyakoribb egészségi problémákról, betegségekről, megismerhetjük a közöttük lévő összefüggéseket, az egyes betegségek, egészségi problémák jeleit, a kezelések mibenlétét és azok hatását (például bizonyos gyógyszeres terápiáknál) a szervezetre, az egyén fizikai állóképességére és terhelhetőségére. A tematikában különlegesség a poszt-Covid téma, és az abszolút kontraindikációk mellett a sokkal kényesebb relatív kontraindikációk megismerése. Ha valaki elvégzi majd a tanfolyamot, azt is tudni fogja, mikor, hova, konkrétan mely egészségügyi szakemberhez forduljon segítségért.

Habár az itthon induló MES tanfolyam nem teljesen azonos az amerikaival, hiszen annak anyagát a magyarországi viszonyokhoz és igényekhez alakították, vannak olyan fix pontok, amik határok nélkül mindenhol érvényesek. Ezért volt lényeges Lisa Coors bejelentkezése az USA-ból, Cincinettiből, ahol 15 éve tevékenykedik medical fitness trénerként, és az ezalatt megszerzett óriási tapasztalatát kész volt megosztani velünk. Mivel Lisa medical fitness stúdiót üzemeltet és egyben a MES szakkönyv egyik társszerzője, mind a szakma elméleti, mind a gyakorlati teendők nagy tudója. Parkinsonos betegekre specializálódott, miután felmérte környezete szükségleteit, és olyan sikerrel működteti vállalkozását, hogy bővítenie kell a termét, és újabb személyi edzőket is tervez foglalkoztatni. Arra szólított fel minket, nézzünk körül alaposan a piacon, mérjük fel, mire van kereslet a közvetlen lakóhelyünkön. Milyen emberek élnek ott? Egészségesek, vagy dominálnak a valamilyen betegséggel küzdők, esetleg a kórosan elhízottak? Melyik az a krónikus panaszokkal küzdő réteg, amely a legnagyobb számban van jelen? Lisa Coors saját praxisát olyan részletességgel mutatta be, hogy annak valóban komoly hasznát veszi, aki most vágna bele egy vállalkozásba. Kitért az anyagi kérdésekre, a szerződésekre, a felelősség biztosításra, az egészségügyi beleegyező nyilatkozatra, az orvosokkal és gyógytornászokkal való együttműködésre. Amikor egészségügyi szakemberekkel egyeztetünk, mindig az legyen a fő kérdés, mi az, amit NEM végeztethetünk a klienssel a rehabilitációja után sem. Így egy jóváhagyott edzésprogrammal tudunk majd belevágni a közös munkába. Mindezzel pedig lehetőséget adunk valakinek, hogy kora vagy krónikus egészségi állapota ellenére is elérhesse, illetve sokáig megtartsa függetlenségét és méltóságát a mindennapokban.

Ha még ezen a ponton is maradtak valakiben kételyek, azokat Góg Anikó, az egyetlen olyan magyar oktató, aki eredeti amerikai MES végzettséggel rendelkezik, próbálta eloszlatni saját pozitív tapasztalataival és azzal a képernyőn is átütő lelkesedésével, amellyel a hivatását műveli. Az ő szájából hangzott el, hogy most tesszük le az alapjait egy olyan szakmának, amire idővel majd azt mondhatjuk talán, egy elismert, elfogadott és olajozottan működő rendszerben a szerepét végre megfelelő módon elfoglaló szakmáról beszélünk. Nem tudjuk, meddig tart majd ez a folyamat, most vagyunk az elején. Nem tudjuk azt sem, mit hoz a jövő, hiszen senki nem számított a Covid-ra sem és az annak következtében történt változásokra (digitális órák, street workout térnyerése). De az biztos, hogy követnünk kell a piac mindenkori igényét, mert csak ez tarthatja életben és adhatja meg számunkra a lehetőséget a hivatásunk gyakorlására.

A kongresszus folytatásában sok más szakember – gyógyszerész, gyógytornász, jogász, pszichológus - megszólalt és mondta el véleményét a témáról röviden, vagy vett részt a kerekasztal beszélgetésben. Utóbbin világosan kiderült, határozott és hatalmas az igény jól képzett, a megváltozott egészségi állapotú kliensekkel is dolgozni tudó sportszakemberekre. S mivel ilyenből még igen kevés akad itthon, az a kevés alaposan le van terhelve. Góg Anikóból félig viccesen ki is tört: „Mentsetek meg!”.

Én viszont vicc nélkül zárnám azzal, hogy mentsük meg az egész mozgásszegény és vesztébe rohanó (pontosabban szólva ülő, fetrengő, ivó, evő, távirányítót nyomkodó) társadalmat!

A cikket írta: Bajkay Ágnes újságíró (PPKE BTK), gyógytornász (SE-ETK), személyi edző (IWI), tudománykommunikációs szakember (ELTE TTK)

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop