TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mi az ételintolerancia és az ételallergia?

Mi az ételintolerancia és az ételallergia?

Az ételallergiások száma folyamatosan emelkedik. Sokan összetévesztik az ételintolerancia és az ételallergia fogalmát. Pedig a kettő nem ugyanaz.

Ételallergia esetén a szervezet immunrendszerének a működési problémájáról van szó, ételintolerancia esetén pedig az emésztőrendszerben fellépő hiba okoz tüneteket. Ilyen esetben bizonyos ételek elfogyasztása után jelentkeznek kellemetlen tünetek. Az ételallergiát, azaz túlérzékenységet fontos megkülönböztetni az ételintoleranciától, mert sokkal veszélyesebb és akár halálhoz is vezethet az allergén elfogyasztása.

Nézzük át részletesen a kétféle problémát, azok okait, tüneteit, a szervezet reakcióját.

Ételintolerancia és allergia: mi a különbség?

Nem mindig könnyű megkülönböztetni, hogy ételallergiáról vagy intoleranciáról van-e szó, de a megfelelő vizsgálatok segítségével az orvos egyértelműen fel tudja állítani a diagnózist.

Ételallergia esetében az immunrendszer egyes élelmiszerek alkotóit, jellemzően fehérjéit tévedésből káros anyagnak tekinti és védekezni kezd ellene. Ezen anyagok ellen antitesteket (IgE) termel. Amikor az IgE antitestek összetalálkoznak az allergénnel, hozzájuk kötődnek és hisztamin kibocsájtását idézik elő. Jellemzően ez okozza a viszketést, csalánkiütést, a légúti szűkületeket, hasi panaszokat, de az orrfolyást, könnyezést is pollenallergiák esetében.

Ételintolerancia esetében más mechanizmusok állnak, nem az immunrendszer reakciója az élelmiszerre. A tünetek viszont lehetnek hasonlóak.  Az emésztőrendszerben valamilyen emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya miatt a bevitt tápanyagok megemésztése nem történik meg tökéletesen, így azok különböző tünetekkel jelezve a problémát, jutnak át az emésztőrendszeren. Órákkal vagy akár napokkal később is megjelenthetnek a tünetek a fogyasztást követően. Előfordulása gyakoribb, mint az allergiáé. Az intolerancia nem okoz életet veszélyeztető állapotot

Gyakori tünetek

Élelmiszerintolerancia

Az élelmiszerintolerancia tünetei elsősorban emésztőrendszeri tünetek, mint:

  • puffadás
  • gyomorfájás, gyomorégés, gyomorgörcs
  • hányinger, hányás
  • hasmenés,
  • de más tünetek is jelentkezhetnek, mint például fejfájás, idegesség, ingerlékenység. Intolerancia esetén dózistól függ a tünetek megjelenése.

Azaz akkor tapasztalják az emberek a tüneteket, amikor a kérdéses élelmiszerből nagyobb mennyiséget fogyasztanak, vagy a fogyasztás gyakorisága is mérvadó. Az egyik legyakoribb ételintolerancia a tejcukor, azaz laktóz intolerancia.  A laktóz intoleranciával küzdő betegek esetében gyakran jellemző, hogy egy kávé tejszínhabbal vagy tejjel való elfogyasztása még nem okoz tünetet, viszont nagyobb mennyiség, például egy-két pohár tej elfogyasztása után már jelentkeznek a tünetek.

Természetesen egyénenként változik az érzékenység mértéke, van, akinek már minimális mennyiség elfogyasztására is reagál a teste. A problémát okozó élelmiszer megtalálását nehezíti, hogy a későbbi tünetek megjelenése, mert ilyenkor nem biztos, hogy sikerül a megfelelő étkezésre gondolnunk. Segítségünkre van, ha a többi intoleranciára jellemző tüneteket is figyeljük, mint az ingerlékenység, kimerültség, gyakori fejfájás.

Ételallergia

Az ételallergia tünetei az étel elfogyasztása után néhány perccel vagy néhány órával később jelentkeznek. Kisebb arányban fordul elő, mint az ételintolerancia, tehát ritkább jelenség. Gyakran olyan ételeknél fordul elő, amelyet ritkán fogyasztunk és ezért meglepetésszerűen ér minket a reakció, amit okoz. Míg ételintoleranciánál a rendszeres fogyasztás hozza ki a tüneteket.

A tünetek típusa és súlyossága változó lehet:

  • Bőrtünetek: viszketés, ekcéma, csalánkiütés.
  • Emésztési panaszok: hasfájás, hasmenés, hányás.
  • Légúti tünetek: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, torokszorítás, nehézlégzés.
  • száj zsibbadás, ajkak, arc, nyelv vagy más testrészek duzzadása
  • Súlyos reakciók, anafilaxia: életveszélyes tünetekkel jár és azonnali orvosi ellátást igényel! Légzési nehézségek, torokduzzanat (gombóc érzése a torokban), vérnyomásesés, szapora pulzus, eszméletvesztés.

Az ételallergiát okozó étel rendszerint könnyedén azonosítható a tünetek és az előtte elfogyasztott étel összetétele alapján. Az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója az adott tápanyaggal szemben. Csak a tápanyag teljes kiiktatásával lehet a tünetektől megszabadulni.

A leggyakoribb ételallergiák közé tartozik a tej-, tojás-, földimogyóró-, szója- és a diófélékre okozta allergia.

Kiváltó okok és rizikófaktorok

Ha a családban már előfordult allergia, vagy ekcéma, asztma vagy szénanátha fenáll, akkor sajnos nagyobb az esélyünk az ételallergia kialakulására. Az ételallergia előfordulása gyerekeknél gyakoribb, de náluk sok esetben iskolás korra kinőhető. A szoptatás és a szoptatás melletti fokozatos allergén bevezetés a csecsemő étrendjébe csökkenti az ételallergia kialakulásának lehetőségét.

Leggyakoribb ételallergiák

  • Tejallergia esetén az immunrendszer a tehéntejben lévő fehérjékre, a kazeinre és/vagy a tejsavófehérjékre reagál. A kazein hőstabil, míg a savófehérjék hőlabilisak, így a csak savófehérjére érzékeny, hőkezelve már tudja fogyasztani a tejtermékeket.
  • Tojásallergia a tojásfehérjében és sárgájában lévő fehérjékre kialakuló érzékenység.
  • A földimogyoró allergia az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb ételallergia, amely már kis mennyiségben is súlyos, életveszélyes reakciókat okozhat.
  • Az immunrendszer reagálhat a fákon termő diófélékre, például dióra, mandulára, kesudióra.
  • Hal és rákfélékre való allergia: Az immunrendszer reakciója a halakban vagy a rákokban, mint garnélarák, homárban található fehérjékre.
  • Szójaallergia: Az immunrendszer reakciója a szójababban található fehérjékre.

Ételintoleranciák

Az ételintolerancia hátterében sokféle tényező állhat. Sokszor előfordul, hogy egy enzimhiányról van szó.

  • Laktóz-érzékenység esetén a tejcukrot (laktóz) lebontó laktáz enzim hiányzik az illető szervezetéből. Ilyenkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élő normál bélflóra baktériumai bontják le. Ennek eredménye a gáztermelődés, elégtelen folyadékfelszívás, mely hatására puffadás és hasmenés jelentkezik.
  •  Gyakori probléma, hogy az élelmiszerekhez hozzáadott adalékanyagokat (tartósítók, színezékek, glutamát) nem tolerálja az emésztőrendszer. Sok embernél a szulfitok okoznak intoleranciát. A szulfitokat megtaláljuk természetes formában a vörösborban, de az élelmiszeripar is használja gombanövekedés megelőzésére. A szalicilátokra érzékeny betegek estében az aszpirin vagy természetes szalicilát források okoznak tüneteket, mint a mogyoró, kávé, gyümölcsök, gyümölcslevek, zöldségek, de a sör és a bor is.

Sok embernek okoz a gabonákban lévő fehérje, a glutén problémát. A glutén a búzában, árpában, rozsban megtalálható fehérje, amely okozhat autoimmun gluténérzékenységet, azaz cöliákiát vagy az úgynevezett nem-cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS).

Diagnosztikai módszerek

Minden esetben orvoshoz érdemes fordulni panaszok esetében, aki részletes családi anamnézist is felvesz és a megfelelő vizsgálatra tud irányítani. Csak ő adhat diagnózist!

Ételallergia tesztek

  • Vérvétel: Ilyenkor a vérben lévő specifikus IgE antitesteket vizsgálják. Amikor sok a bizonytalanság lehet multiplex allergia vizsgálatot (Alex) csinálni, melynél 295 allergént néznek.
  • Bőrpróba (Prick teszt): Ilyenkor kis mennyiségű allergén oldatot cseppentenek a bőrre, majd egy pici tűszúrással bejuttatják. Ilyenkor, ha az allergén helyén piros, viszkető kis dudorodás lesz, allergiát jelez.
  • Az allergológusnak, gasztroenterológusnak nagyon fontos segítség, ha a páciens allergia naplót vezet, melyben az allergiás reakciókat és tüneteket is vezeti az elfogyasztott ételek mellett. Ez segít a reakciót okozó ételek azonosításában.

Mivel az ételallergia kezelése az allergiát okozó élelmiszer elhagyásával történik, fontos a megfelelő diagnózis. Célunk legyen a változatos étrend biztosítása és csak azokat az ételeket hagyjuk ki, ami feltétlenül szükséges.

Ételintolerancia vizsgálatok

  • A laktóz intolerancia vizsgálat lényege, hogy azt mutassuk ki, hogy a szervezetben nincs elég laktáz enzim. Amennyiben van elegendő laktáz, akkor szervezet a bekerült tejcukrot lebontja és fel tud szívódni. Ha nincs elegendő enzim, akkor bél baktériumai bontják le és eközben szén-dioxid kelektezik. Ennek a gáznak a kimutatásával lehet a laktóz intoleranciát diagnosztizálni. A teszt a laktóz elfogyasztása után 2 órával egy levegő kilégzési teszttel mérhető a termelődő gázok mennyisége.
  • Ételintolerancia esetén lehetőség van arra, hogy vérvizsgálatból nagy valószínűséggel megtudjuk, mely tápanyagokra intoleráns a szervezetünk, így ezek kizárásával vagy mennyiségük csökkentésével megszabadulhatunk a tünetektől vagy csökkenthetjük azokat. Intolerancia esetében IgG típusú ellenanyag termelődik, míg allergia esetében az IgE. Immunmodulált ételintolerancia esetén vérvétellel nézik a vérben lévő specifikus IgG szintet.  
  • Eliminációs diéta: Ilyenkor a gyanús élelmiszereket kiiktatja a beteg az étrendből, figyeli a tüneteket, majd fokozatosan újra visszavezeti és folyamatosan figyeli a jelentkező tüneteket.

Kezelési lehetőségek

Az ételallergia kezelése az allergén teljes elkerülését jelenti. Jó, ha az allergiás embernél nála vannak a gyógyszerei, allergiás reakció esetére. Enyhe allergiás tünetekre antihisztamin, súlyos anafilaxiás reakcióra, adrenalininjekció (EpiPen) életmentő lehet.

Ételintolerancia esetén a tünetek a problémát okozó élelmiszer fogyasztásának csökkentésével, elhagyásával megszűnnek. Intolerancia esetén előfordul, hogy pici mennyiséget tolerál a szervezet, így a fogyasztás hatására nem kerül életveszélyes állapotba. De egy laktózérzékeny ember esetében a puffadás, hasmenés is kellemetlen. Fontos tudni, hogy az emberek fejében kavarodás van a tejmentes- laktózmentes kifejezéssel, ezért inkább olvassuk a címkét vagy kérdezzünk rá pontosan mit is tartalmaz az étel. Egy tejfehérje allergiás esetében, semmilyen tejet, tejterméket tartalmazó étel nem fogyasztható, viszont a laktóz intolerancia egy enzimhiányos állapot és laktáz enzimpótlással megszüntethetők a tünetek. Jó, ha mindig van a laktóz intoleráns embernél laktáz enzim, így könnyebben tud vendégségben is enni. A laktózmentes termék felirat pedig azt jelenti, hogy hozzáadott laktáz enzim található benne, így lebontva tartalmazza a termék a tejcukrot.

Tippek a mindennapokra

Az allergiás emberek és családjuk élete egy hatalmas mértékű állandó figyelmet igényel. Egyrészt amiatt, hogy az adott allergént elkerülje, mire figyeljen, milyen anyagokat kell kihagyni az összetevők között. Például a tejallergiásoknál a tejsavnak semmi köze a tejhez, így, ha az van az összetevők között, akkor fogyaszthatja, viszont a tejsavót már nem.

  • Elengedhetetlen az élelmiszerek címkéinek folyamatos ellenőrzése.
  • Fontos, hogy ne megszokásból vásároljunk, mert a gyártó változtathat a termék összetevőin.
  • A termékösszetevők között gyakran megtalálható a „tartalmazhat tejet” vagy más allergént. Ezeknek a termékeknek az allergia súlyosságától függően a kezelőorvos dönti el, hogy a beteg fogyaszthatja e a „tartalmazhatós” élelmiszereket. Másik nehézség az adott allergén kiváltása, cseréje.
  • Ehhez már egyre több könyvben, weboldalon találunk recepteket, ötleteket és otthon is kikísérletezzük a saját kedvenceinket alternatív alapanyagokkal.
  • Nagyon fontos része kell lennie az életüknek a tervezés és mindig legyen vészterv.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Mivel emésztőrendszeri panaszok esetében más betegségek, mint az irritábilis bél szindróma vagy a kontaminált vékonybél szindróma is állhat, így fontos egy gasztroenterológiai kivizsgálás is. Az orvos tud a megfelelő vizsgálatra irányítani, így akár egy egyszerű emésztőrendszeri probléma esetén is érdemes felkeresni.

Összefoglalás

Ételallergia esetében az immunrendszer egyes élelmiszerek alkotóit, jellemzően fehérjéit tévedésből káros anyagnak tekinti és védekezni kezd ellene. Ételintolerancia esetében más mechanizmusok állnak, nem az immunrendszer reakciója az élelmiszerre. A tünetek viszont lehetnek hasonlóak.  Az emésztőrendszerben valamilyen emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya miatt a bevitt tápanyagok megemésztése nem történik meg tökéletesen, így azok különböző tünetekkel jelezve a problémát, jutnak át az emésztőrendszeren. Mindenképp tudjuk meg mi okozza a problémát, milyen súlyos és akkor könnyen betartható, felesleges kihagyások nélkül a testünknek leginkább megfelelő étrend.

További tudásra vágysz a táplálkozás és az egészség kapcsolódási pontjairól?

Ismerd meg az IWI Sporttáplálkozás és táplálék-kiegészítés – tanácsadói modult, amelyben elmélyítheted ismereteidet a különféle táplálkozási kihívások – mint az ételintoleranciák és -allergiák – hátteréről, diagnosztikájáról és kezelési lehetőségeiről.

Ha pedig célod, hogy az egészségmegőrzés és prevenció területén komplex szemlélettel, orvosi háttérrel dolgozz, akkor válaszd a Medical fitnesz szakértő (MES) képzésünket! Ezen a képzésen integrált módon ismerheted meg a krónikus betegségekhez kapcsolódó életmódkezelést – beleértve a megfelelő táplálkozási stratégiák alkalmazását is.

A cikket írta: Silye Gabriella (Sporttáplálkozási szakértő)
www.sporttaplalkozas.com

Képek forrása: Freepik

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop