TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Wellness iparág: nosztalgiázás és előretekintés 2020-ba

Wellness iparág: nosztalgiázás és előretekintés 2020-ba

Susie Ellis, a Globális Wellness Intézet elnök-vezérigazgatója, a 2019-ben Szingapúrban megrendezett Globális Wellness Találkozón fel lett kérve, hogy egy húsz perces blokkban ossza meg nyitó gondolatait. Susie nagyon izgatott volt a felkérés miatt.

„A küldetés teljesítve: a wellness mára globális hajtóerő … mi következik ebből?” (Mission Accomplished: Wellness Is a Global Force…What’s Next?) című prezentációja első felében felvázolta az elmúlt 13 év közös munkáját, ezután megosztotta jövőképét és előrejelzéseit a 2020-t követő évekre vonatkozóan. Addig is, amíg a nagyközönség a szingapúri találkozó szakmai összefoglalójaként elkészítendő Globális Wellness Trendek 2020-ban című tanulmány 2020. január 28-i média bemutatójára vár, Susie is belenéz az üveggömbjébe és most megosztja velünk személyes előrejelzéseit a wellness üzletág 2020-as évére vonatkozóan:

 #1 A wellness kezében a gyeplő

El sem hinnétek, hogy mennyi megkeresést kapunk a különböző országok, vállalatok, magánszemélyek és befektetők részéről. Örömmel fogadtam a Világgazdasági Fórum felkérését, hogy vegyek részt az új, „Az egészség és jóllét gyorsítása” (Accelerating Health and Wellbeing) elnevezésű platform kidolgozásában. A New York-i és amszterdami megbeszélések alkalmával azt tapasztaltam, hogy az asztal körül helyet foglaló cégek (többen közülük a Fortune 500-as lista tagjai, amely az Amerikai Egyesült Államok ötszáz, legnagyobb árbevételű nyílt részvénytársaságát sorolja fel) mindegyikének a vezetőségi ülésein téma a wellness. Még nagyon sok mindent taníthatunk a világ többi részének, ragadjuk hát meg a lehetőséget!

#2 Pörög a piac: összeolvadások, felvásárlások, startupok – Mi jöhet még?!

A wellness gazdaság mind a 10 ágazatában, amelyeket a Globális Wellness Intézet azonosított, nagyon pörög az üzlet; és még csak a jéghegy csúcsát látjuk! Példának okáért ott a Peloton® innovatív üzleti és edzés modellje (https://www.onepeloton.com/), amely használatával - előfizetéses alapon – úgy edzhetsz együtt másokkal, hogy közben ki sem kell lépned a nappalidból! Már most számos vállalat kezdte el másolni ezt a modellt… leszámítva az ellentmondásos marketing kampányt. :)

#3 Wellness az embereknek és a bolygónak

Szélesíteni kell a szemléletmódunkat és fejlesztenünk a vállalkozásunkat, hogy az emberek jóléte mellett a bolygónk jóléte is cél legyen. Thierry Malleret nemzetközi közgazdász arra figyelmeztet, hogy komoly büntetésre számíthatnak a jövőben azok a vállalatok, akik nem fordítanak erre kellő figyelmet és jelentőséget. Én magam azonban óva intenék attól, hogy átessünk a ló túloldalára – a környezeti szempontok előtérbe kerülése mellett ne tévesszük szem elől az emberek jóllétét sem.

#4 Wellnesst mindenkinek! – A szemléletmód széleskörű elterjesztése

A wellnesst fokozatosan be kell építenünk az üzleti modelljeinkbe, még akkor is, ha egy sokkal hagyományosabb célpiacot szolgálunk ki. Próbáljunk ki új lehetőségeket is annak érdekében, hogy e fontos cél felé mozduljunk.

#5 Váltsuk készpénzre a felhalmozott tudásbázist!

Az elmúlt évtizedben a Globális Wellness Intézet és a Globális Wellness Csúcstalálkozó rengeteg időt töltött azzal, hogy feltöltse a szakmai tudástárat azáltal, hogy működő wellness gazdaságot alakít ki, szervez, definiál, stratégiát alkot, és úttörő kutatásokat hajt végre. Most elérkezett az ideje, hogy világgá kürtöljük az elért eredményeket! A jövőben pedig ezen eredmények kézzelfogható bizonyítékainak egész sorát vonultassuk fel!

#6 A terminológia tovább fejlődik: wellness és/vagy well-being

A jelentésváltozás – szemantika – továbbra is vitatott. Jómagam is sok időt töltöttem ennek a kérdésnek a felgöngyölítésével, történelmi kutatásokat folytattam, anekdotikus információkat gyűjtöttem, ágazati szakértőkkel konzultáltam a témában. Mindezek eredményeként arra a megállapításra jutottam, hogy mindkét terminus helytálló. Mindkét szó kifejező és fontos, még akkor is, ha jelentéstartamuk kissé eltérő irányba fejlődik. Azt javaslom, hogy továbbra is maradjunk nyitottak és hagyjuk „mind kettőt játékban”, lássuk meg, hogyan fejlődnek a dolgok.

#7 Mondjuk el az igazságot: Tudomány, bizonyíték, kutatás

A Globális Wellness Intézet „Mozogj a jobb közérzetért: A fizikai aktivitás globális gazdasága” (Move to be Well: The Global Economy of Physical Activity) címmel készített egy 130 oldalas tanulmányt, amely számos érdekes kutatási eredményt tartalmaz. A wellness gazdaságban a fizikai aktivitás egyre kiemelkedőbb szerephez jut. Az egészségügytől az öngondoskodás irányába történő általános elmozdulással még fontosabbá válik a gyógyászati és wellness terápiák jótékony hatásainak tudományos igazolása. 

#8 Szemtől szemben

A 2019-es szingapúri találkozó visszajelzései rendkívül pozitívak voltak. A résztvevők nagyra értékelték az ázsiai helyszínt, valamint azt, hogy megtapasztalhatták, mi zajlik a világnak azon a felén és ezek a folyamatok milyen hatással vannak a globális wellness iparra. A találkozó évenként változó helyszíne nyitottabbá teszi gondolkodásunkat és előmozdítja a kapcsolatépítést. Mindennek azonban feltétele a személyes részvétel az eseményen! Találkozzunk, 2020. november 10-13. között Tel Avivban!”

Susie Ellis évértékelőjét összefoglalta D. Szederkényi Kornélia

 

 

 {fastsocialshare}

 

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop