TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A testtartásról - 1. rész

A testtartásról - 1. rész

A megfelelő testtartás a testünk olyan statikai jellemzője, amelynél a mozgás, a gravitáció és egyéb erők ellenében történő mozgás (járás, futás) gazdaságosan, megfelelő ízületi mozgással, sérülés és deformitás nélkül végrehajtható. A megfelelő testtartás mellett nincsenek megrövidült vagy túlnyúlt izmok és ezek hatására létrejövő ízületi diszfunkciók és ebből adódó ízületi kopások. 

A megfelelő testtartás alapvetően kialakul minden embernél, ahogy fekvő csecsemőből feláll és megtanul járni. Kialakulnak a gerinc görbületei, a mozgásnak megfelelően megerősödnek az izmok és a csontosodás is eljut egy szintre. Sajnos manapság már gyerekkorban bekövetkezik olyan tartós rossz terhelés, ami a statikát megbontja, a testtartást elrontja, így létrehozva később krónikussá váló problémákat. 

A megfelelő testtartást az úgynevezett súlyvonalak alapján tudjuk meghatározni, amelyek bizonyos ismert anatómiai pontokon haladnak át. Ha ettől eltérünk, tehát a pontok helyzete nem  megfelelő helyen van a testünkön a súlyvonalhoz képest, akkor már gyanakodhatunk statikai problémára, ami indokolhat akut és krónikus panaszokat is. Az életmódunk sem sokat segít a megfelelő testtartás fenntartásában. 

Ahogy egyre többet ülünk, fekszünk, mobilozunk, számítógépezünk, vezetünk, az izmok, csontok, ízületek alkalmazkodnak ahhoz a helyzethez, amiben a legtöbb időt eltöltjük. Ülés közben a csípőt hajlító izmok, amik a lábat előre emelik, megrövidülnek, hiszen így rögzülnek akár órákon át. A másik oldalon a farizom viszont hosszabb állapotban rögzül, mint ahogy állás közben, a semleges pozíciónkban lenne. Ha egy gumiszalagot tekintünk, ha azt hosszú időn át húzzuk, akkor már nem fog visszaugrani egy idő után, ugyanez történik az izmokban. Elgyengülnek. Igen ám, de egyszer csak felkelünk az iskolapadból vagy a munkahelyünk székéből ülés után újra használni kéne a járáshoz a farizmokat, hiszen azok mozgatják hátrafelé a lábat. De gyengék. Mi történik ilyenkor? Egy másik izom kénytelen átvenni a szerepét, ami túlterhelődik és panaszokat okoz. Ez általában a deréktájon jelentkező fájdalom formájában ismert. A legtöbben ilyenkor fájdalomcsillapítót vesznek be, elmennek valamilyen fizikoterápiás kezelésre, masszőrhöz, a fájdalom csökken, probléma megoldva. Ám sejthetjük, hogy ez nincs így. Amíg az izomegyensúly nem állt helyre, addig ez a probléma újra és újra visszatér és akár sokkal komolyabb problémák forrása is lehet. 

Másik jellemző fájdalmas rész a nyak és vállöv környékén jelentkezhet. 

A telefon, laptop, monitor bámulásakor a fejünk kitér a súlyvonaltól előre. Ha végig gondoljuk a fizikai tanulmányaink alapján a folyamatot, akkor a fej kb. 7 kg-ja jelentősen kitérhet előre, ami az emberek jelentős részénél tartósan fennálló probléma. Ez a 7 kg máris izmok extrém munkáját igényli annak érdekében, hogy ne dőljünk fel. Ezek az izmok gyakorlatilag állandóan feszülésben vannak, rendkívül túlterhelődve. Egyrészt a fáradásuk is komoly fájdalmas problémát okozhat, de gondoljuk át azt is, hogy a fejünk a gerincünk tetején helyezkedik el. A gerincünk csigolyákból áll, amelyek a fej előre helyezkedésekor egymáshoz képest elcsúsznak. Így a gerinc mozgáselnyelő funkciója is sérül, valamint a csigolyák között elhelyezkedő porckorong is hibásan terhelődik. Egy idő után ez egyenes út lehet a nyaki gerincsérvhez. A kor előrehaladtával a kopás alapvetően is egy probléma, amivel számolnunk kell. A fej előrehelyezésével még tetézzük is a bajt. 

A kompenzáció ez utóbbi esetben azonban nem ér véget ott, hogy néhány izom a nyaki, háti szakaszon túlfeszül. A statika, egyensúly megőrzéséhez az ágyéki szakaszon is gyakran történik eltérés. Általában a gerinc lordotikus görbületének fokozódása jelentkezik. 

De mit tehetünk a fájdalom ellen? Olvasd el a következő cikkünket is!

A testtartásról - 2. rész

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop