TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Miért súlyos kockázat az elhízás (a COVID-19-ben)?

Miért súlyos kockázat az elhízás (a COVID-19-ben)?

Érdekes cikket olvashattok az elhízás és az egészségügyi kitettség kapcsolatáról Dr. Domokos Sándor gyógyszerész, fitnesz oktató, gyógyszerész tollából. 

Az elmúlt néhány hétben sok gyakorlati ismerettel, statisztikai adattal gyarapodtunk a COVID 19 fertőzéssel kapcsolatban. Ezek egy része megerősítette a korábbi elméleteket, válaszokat adott, de sok új kérdést is felvetett. Ezek közül az egyik a COVID 19 fertőzés és a testösszetétel, az elhízás kapcsolata. Hogyan befolyásolja a táplálkozás és a sport a betegség lefolyását, az esetleges súlyos végkimenetel előfordulását?

Az már a COVID 19 fertőzés első hónapjai után világos lett, hogy a legjobban veszélyeztetettek a 65 év feletti, krónikus betegségben szenvedők. Ahogy nőtt a fertőzött betegek és országok száma, úgy vált egyre árnyaltabbá a kép. Kezdett néhány korábban kevésbé fontosnak ítélt kockázati faktor szerepe felértékelődni. Ezek közül az egyik az elhízás, erről szeretnék néhány gondolatot megosztani.

Az első nagy betegszámot Kínában érte el a COVID, majd Olaszország következett. Ezen országok statisztikai adatait kielemezve, a következő nagy fertőzés gócpontban, az USA-ban is arra számítottak, hogy hasonló korcsoportot érint majd a betegség. Ez viszont meglepő módon nem így történt! Nagyon sok fiatal fertőzött került súlyos állapotba, sokukat kellett gépi lélegeztetésre kapcsolni. Ezt a jelenséget vizsgálta egy kutatócsoport és az eredményeiket a The Lancet-ben közölték le.(1)

Ebben a kutatásban megállapították, hogy az USA-ban arányaiban sokkal több fiatal került súlyos állapotba a COVID 19 fertőzés miatt. Ezek közül is magas volt a kórházi ellátásra és gépi lélegeztetésre szorulók aránya. Ezeket az eseteket megvizsgálva kiderült, hogy jelentős túlsúllyal rendelkeztek. Az átlag BMI 29,3 kg/m2, de az estek 25%-nál 34,7kg/m2 volt!

Ugyan erre az eredményre jutottak egy másik tanulmányban, ahol New York Cityben lévő 4103 COVID-19 betegségben szenvedő beteg adatait értékelték ki.(2)

A következtetés az volt, hogy a kórházi felvétel két legfontosabb döntési szempontja az életkor és a túlsúly voltak.

Mi lehet ennek az oka?

A túlsúlyosoknál a légzés felszínes, a tüdő átszellőzése nem megfelelő. Ezt súlyosbítja a COVID 19 fertőzés okozta tüdőgyulladás és ez okoz életveszélyes állapotot.

Az elhízás másik veszélye az, hogy alapból egy általános gyulladásos folyamatot tart fenn. A citokinek (TNF alfa, IL6) szintje alapból magas. Erre jön a COVID 19, ami tovább emeli a citokinek szintjét, ami kialakítja az un. citokin-vihart ami az egyik leggyakoribb halálok. Erről bővebben Szekanecz Zoltán és Constantin Tamás cikkében olvashatunk. (3)

Miért fontos ez nekünk, magyaroknak?

Ha az elhízási statisztikákat nézzük elég rosszul állunk. Kínában, ahol már talán túl vannak a nehezén az elhízás prevalenciája (lakosság körében való előfordulása) 6,4%, a két európai gócpontban, Olaszországban 20%, Spanyolországban 24 %. Az igen magas betegszámot és halálozást produkáló Egyesült Államokban 40%. (1)

Ez hazánkban 2015-ös adatok szerint férfiaknál 40%, nőknél 32%. (4) Tehát a kockázat nagy arra, hogy súlyos eseteket okozzon a COVID 19.

Hol jön itt a képbe a sport, az edzés, a jól felkészült edző?

• Nagyon sokat tudunk tenni a megelőzésben, tudjuk csökkenteni a kockázatot azzal, hogy segítünk a túlsúly leküzdésében. 

• Szorosan kövessük a vendégünk testösszetételét, tudatosan építsük fel az edzésmunkát. 

• Törekedjünk arra, hogy a vendégeink táplálkozásában, életmódjában szakértő tanácsot tudjunk adni. 

• Az állapotfelméréseknél külön térjünk ki az egészségügyi kérdésekre, ismerjük meg az esetleges betegségeit, a szedett gyógyszereit.

• A másik fontos feladatunk, hogy tudjunk mit kezdeni ezekkel az információkkal. 

• Képezzük magunkat, legyünk képesek egy orvosi lelet, laboreredmény információinak megértésére, felhasználására.

• Szerepünk van még a kijárási korlátozások miatt kialakuló lelki problémák, depresszió, motiválatlanság leküzdésében. 

• Segítsünk a vendégünknek, hogy a kiutat ne az evés jelentse, hanem a sport, a mozgás.

Nagy rajtunk a felelősség, hiszen ha jól végezzük a munkánkat a vendégeink egészségügyi kockázatát jelentősen tudjuk csökkenteni. A fentiek szerint még akár a CIVID 19 elleni harcból is ki tudjuk venni a részünket. Ha csökkenteni tudjuk a vendégeink elhízását mozgással és diétával nagyobb biztonságban lesznek a vírusfertőzéssel szemben.

Ezért érdemes ebbe az irányba, a Medical-fitness felé érdemes fejlődnünk!

Irodalom:

1. Az elhízás megváltoztathatja a súlyos COVID-19 betegséget fiatalabb életkorban (David A Kass, Priya Duggal,Oscar Cingolani) https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31024-2

2. New York Cityben levő 4103 COVID 19 betegségben szenvedő beteg kórházi kezeléssel és kritikus betegséggel kapcsolatos tényezői https://doi.org/10.1101/2020.04.08.20057794

3. Citokinvihar Covid-19-fertőzésben Szekanecz Zoltán, Constantin Tamás https://mta.hu/tudomany_hirei/citokinvihar-covid-19-fertozesben-110610

4. Elhízó Magyarország. A túlsúly és az elhízás trendje és prevalenciája Magyarországon, 2015 Rurik Imre 1 , Ungvári Tímea 1 , Szidor Judit 1 , Torzsa Péter 2 , Móczár Csaba 3 , Jancsó Zoltán 1 https://doi.org/10.1556/650.2016.3

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop